Νέα μελέτη από το Northwestern Medicine, υποδεικνύει ότι το αρχικό εμβόλιο κατά της COVID-19 λειτούργησε τόσο καλά που στην πραγματικότητα έβλαψε τα ενισχυτικά εμβόλια που χορηγήθηκαν μετά από πολύ μικρό διάστημα, «σκουπίζοντας» τα νέα εμβόλια προτού καταστούν αποτελεσματικά.

Οι συγγραφείς της νέας μελέτης είπαν ότι ενώ τα ενισχυτικά εμβόλια είναι σημαντικά και απαραίτητα για την καταπολέμηση της COVID-19 και των διαφόρων στελεχών του κορωνοϊού, η λήψη των ενισχυτών δόσεων πολύ σύντομα, περιόρισε την αποτελεσματικότητά τους.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε την Τρίτη στο Cell Reports.

Οι συγγραφείς της νέας μελέτης σημείωσαν ότι τα αντισώματα από το αρχικό εμβόλιο, κατά καιρούς επιτίθενται στα ενισχυτικά εμβόλια, ως θέμα λανθασμένης ταυτότητας προτού οι ενισχυτικές δόσεις μπορέσουν να διεγείρουν τα κύτταρα τοτ ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι ερευνητές παρατήρησαν το ίδιο αποτέλεσμα σε ανθρώπους και ποντίκια.

«Αυτά τα ίδια αντισώματα που σας προστατεύουν από τον ιό, ''καθαρίζουν'' επίσης το εμβόλιο πολύ γρήγορα», δήλωσε ο ερευνητής Pablo Penaloza-MacMaster. «Πιστεύουν ότι το εμβόλιο είναι ο ιός.

"Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι η ύπαρξη αντισωμάτων και η ενίσχυση είναι κάτι καλό, επομένως οποιοσδήποτε πρέπει να λάβει αναμνηστικά εμβόλια πρέπει να το κάνει. Δεν θέλουμε οι άνθρωποι να πιστεύουν αλλιώς."

Ο Penaloza-MacMaster, είπε ότι τα μαθήματα από την έρευνα θα βοηθήσουν μελλοντικές μελέτες.

«Η μελέτη, απλώς εντοπίζει πιθανές στρατηγικές με τις οποίες τα εμβόλια επόμενης γενιάς θα μπορούσαν να τροποποιηθούν για να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητά τους, για παράδειγμα, με την ανάπτυξη εμβολίων που παρακάμπτουν τα προϋπάρχοντα αντισώματα», δήλωσε.

"Αυτό υποδηλώνει ότι τα προϋπάρχοντα αντισώματα που προκαλούνται από προηγούμενους εμβολιασμούς μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά το επίπεδο απόκρισης που προκαλείται από τα ενισχυτικά εμβόλια mRNA", δήλωσε ο Penaloza-MacMaster.

Δήλωσε ότι σε πειράματα σε ποντίκια, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα επικαιροποιημένα εμβόλια Omicron ήταν ανώτερα από τα αρχικά εμβόλια, καθαρίζοντας τη μόλυνση από την Omicron εάν το ανοσοποιητικό σύστημα του ζώου δεν είχε «δεί» τον αρχικό κορωνοϊό μέσω εμβολιασμού στο παρελθόν.

Διαπίστωσε, ωστόσο, ότι η σχετική υπεροχή ενός εμβολίου για την Omicron ήταν πιο περιορισμένη εάν το ζώο είχε ήδη κάνει το αρχικό εμβόλιο.

Η έρευνα έκανε λόγο για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα μεταξύ των εμβολιασμών, τα οποία σύμφωνα με τη μελέτη βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα της αναμνηστικής δόσης.

«Είναι καλύτερα να περιμένετε έξι μήνες παρά δύο εβδομάδες πριν κάνετε ενισχυτική δόση, αλλά οι λόγοι για αυτό δεν ήταν ξεκάθαροι», είπε. «Πιστεύαμε ότι αυτό θα μπορούσε να οφείλεται απλώς στην ωρίμανση της ανοσολογικής απόκρισης που εξαρτάται από το χρόνο.

"Αλλά ένας άλλος λόγος είναι ότι η εξασθένηση των αντισωμάτων θα επέτρεπε στο αναμνηστικό εμβόλιο να παραμείνει στο σώμα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Εάν το ενισχυτικό εμβόλιο στους μυς σας, επιμείνει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, είναι πιθανό να αναπτύξετε ισχυρή ανοσολογική απόκριση".

Πηγές:
Cell Reports.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς να περιορίσω το junk food
Λήμνος: Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να ευχαριστήσει το προσωπικό
Ενδυνάμωση της εκούσιας κίνησης στη νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]