Το επαρκές και καλά εκπαιδευμένο προσωπικό στο σύστημα Υγείας, σώζει ζωές. Αυτό έδειξε η εμπειρία της πανδημίας, καθώς οι υγειονομικοί ανέλαβαν το βάρος της ιχνηλάτησης, των τεστ και του εμβολιασμού.

Οι γρήγορες παρεμβάσεις στον περιορισμό εξάπλωσης του κορωνοϊού είχαν μεν αποτέλεσμα, αλλά η επάρκεια σε υγειονομικούς συσχετίστηκε με καλύτερα αποτελέσματα, όπως χαμηλότερη θνητότητα.

Αυτό αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε πρόσφατη ανάλυση ειδικών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), με τίτλο "Έτοιμοι για την επόμενη κρίση; Επενδύοντας στην ανθεκτικότητα του συστήματος Υγείας".

Το θέμα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, η οποία παρουσίασε μία σειρά από αρνητικές πρωτιές στο θέμα της υπερβάλλουσας θνητότητας.

Οι συντάκτες της παραθέτουν ένα σχετικό γράφημα, στο οποίο συγκρίνεται η θνητότητα με την επάρκεια του προσωπικού στο σύστημα Υγείας. Τα στοιχεία έχουν συλλεγεί το 2022.

Περισσότεροι υγειονομικοί, χαμηλότερη υπερβάλλουσα θνητότητα

Στο γράφημα, η Ελλάδα βρίσκεται στο πάνω αριστερά τμήμα, μαζί με χώρες, μεταξύ των οποίων το Μεξικό, η Πολωνία, η Σλοβακία, η Ιταλία και η Ιταλία, οι οποίες έχουν υψηλότερο δείκτη υπερβάλλουσας θνητότητας και χαμηλό αριθμό υγειονομικών.

Στο κάτω δεξιά τμήμα φαίνονται χώρες με επάρκεια υγειονομικών και μειωμένη υπερβάλλουσα θνητότητα. Μεταξύ αυτών βρίσκονται η Αυστρία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ολλανδία, ο Καναδάς, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Ιαπωνία και η Σουηδία.

Μόλις τέσσερις χώρες πήγαν...κόντρα στον κανόνα: οι ΗΠΑ και η Γαλλία (πάνω δεξιά) που έχουν υψηλή θνητότητα με επάρκεια υγειονομικών και η Ισπανία και η Κορέα (κάτω αριστερά), με μειωμένο αριθμό υγειονομικών και μικρότερη θνητότητα.

Όπως τονίζεται στην ανάλυση, καμία από τις χώρες που έδωσαν στοιχεία δεν ανέφερε πως οι ελλείψεις προσωπικού στο ΕΣΥ είχε χαμηλό αντίκτυπο στην ικανότητά τους να ανταποκριθούν στην πανδημία.

Υπήρχε, όμως, ετερογένεια στις απαντήσεις. Σχεδόν οι μισές από τις χώρες που απάντησαν (9 από τις 22) ανέφεραν ότι οι ελλείψεις δυναμικού στον τομέα της Υγείας είχαν υψηλό ή μεσαίο - υψηλό αντίκτυπο στην ικανότητα ανταπόκρισής τους. Ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Λετονία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ ήταν μεταξύ αυτής της ομάδας.

Αντίθετα, η Φινλανδία, η Ελλάδα, το Λουξεμβούργο και η Ελβετία εκτίμησαν πως οι ελλείψεις υγειονομικών είχαν χαμηλό έως μέτριο αντίκτυπο στην ικανότητά τους να ανταποκριθούν.

Σώζουν ζωές

Οι ειδικοί του ΟΟΣΑ τονίζουν πως οι ελλείψεις στο υγειονομικό προσωπικό προκάλεσαν περιορισμούς στην παροχή υγειονομικής περίθαλψης από τα νοσοκομεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας. "Ένα επαρκές και καλά εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό σώζει ζωές", αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Η έλλειψη κατάλληλου προσωπικού αποτελεί βασικό εμπόδιο, όταν αφορά την αύξηση της δυναμικότητας των ΜΕΘ. Οι περισσότερες χώρες (17 από 22) ανέφεραν ότι ο αριθμός των νοσηλευτών που εργάζονται στα νοσοκομεία ήταν ένα πρόβλημα, και συγκεκριμένα σχεδόν όλες (19 από τις 22) ανέφεραν ότι οι νοσηλευτές που εργάζονταν σε ΜΕΘ ήταν σε έλλειψη.

Πέρα από την εντατική φροντίδα, τα δύο τρίτα των χωρών (14 από τις 22) ανέφεραν ότι η έλλειψη βοηθών υγειονομικής περίθαλψης σε οίκους ευγηρίας ήταν, επίσης, ένα πρόβλημα.

Μόνο λίγες χώρες είχαν δημιουργήσει εφεδρεία εργαζομένων στον τομέα της Υγείας πριν από την πανδημία. Αυτό συνέβη στη Γαλλία, όπου δημιουργήθηκαν εφεδρείες Υγείας το 2007, μετά την πανδημία της γρίπης των πτηνών. Κατά την έναρξη της πανδημίας COVID-19, η Γαλλία εισήγαγε νέους μηχανισμούς για να καλύψει τις επείγουσες απαιτήσεις από νοσοκομεία και εγκαταστάσεις μακροχρόνιας περίθαλψης με εθελοντές σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Αμέσως μετά την έναρξη της πανδημίας, άλλες χώρες δημιούργησαν εθνικές εφεδρείες για να κινητοποιήσουν επιπλέον πολιτικό ή στρατιωτικό προσωπικό (όπως το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και η Νορβηγία).

Πηγές:
OECD

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο Χρίστος Λιάπης υπογράφει το βιβλίο του ''Λαβωμένος Ίαμβος''
Συνάντηση πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον υπουργό Υγείας της Σαουδικής Αραβίας
Goody's-Everest: Επέκταση στο εξωτερικό με 9 νέα σημεία έως το τέλος του 2024