Ένα πλήρες επίπεδο πρωτογενούς ανοσίας παρέχει σημαντική προστασία από τη θνησιμότητα που σχετίζεται με CoViD, ακόμη και σε άτομα άνω των 80 ετών. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν ο Maximilian Weigert και οι συν-συγγραφείς στην πρόσφατη μελέτη τους στο γερμανικό περιοδικό "Ärzteblatt".

Στην αναδρομική μελέτη τους, ανέλυσαν δεδομένα από 470.159 άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών που ζούσαν στη Βαυαρία και τα οποία βρέθηκαν θετικά σε SARS-CoV-2 το χρονικό διάστημα μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 30 Ιουνίου 2022.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μοντέλα Cox για να εκτιμήσουν προσαρμοσμένους λόγους κινδύνου για θάνατο έως και 60 ημέρες μετά τη μόλυνση, ανάλογα με το φύλο, την ηλικία, τον χρόνο μόλυνσης και τα διάφορα επίπεδα ανοσίας.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρατήρησης, κατέγραψαν 3.836 θανάτους που σχετίζονται με CoViD (ποσοστό θνησιμότητας 0,82%). Ο κίνδυνος θανάτου ήταν σημαντικά χαμηλότερος για υψηλότερα επίπεδα ανοσίας από ό,τι για τα μη εμβολιασμένα άτομα.

Ένα ενισχυμένο επίπεδο ανοσίας μείωσε περαιτέρω τον κίνδυνο θανάτου.

Οι αλλαγές στην αξονική τομογραφία μπορεί να είναι ακόμη ορατές δύο χρόνια μετά τη νόσο CoViD - 19.

Ωστόσο, σε άτομα ηλικίας άνω των 80 ετών, σημειώνουν οι συγγραφείς της μελέτης, η αποτελεσματικότητα μπορεί να μειωθεί σε λιγότερο από 50% εάν ένα τέτοιο επίπεδο ανοσίας είχε επιτευχθεί περισσότερο από 6 μήνες πριν από τη στιγμή της μόλυνσης.

Ωστόσο, ένα ενισχυμένο επίπεδο ανοσίας σε όλες τις ηλικιακές ομάδες είχε ως αποτέλεσμα πρόσθετη προστασία, η οποία ωστόσο ήταν ελαφρώς ασθενέστερη μετά από 3 μήνες. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Λήμνος: Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να ευχαριστήσει το προσωπικό
Ενδυνάμωση της εκούσιας κίνησης στη νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]
Συνάντηση Γεωργιάδη - Ζαχαράκη για το δημογραφικό