Ορατή είναι η πιθανότητα να πάψει εντός του 2023 η πανδημία του κορωνοϊού. Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, χθες ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Μιλώντας σε εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Μίσιγκαν των ΗΠΑ, ο κ. Ghebreyesus τόνισε πως - τρία χρόνια μετά την κήρυξη της πανδημίας - η παγκόσμια επιδημιολογική εικόνα εμφανίζεται διαφορετική.

Όπως είπε, τρία χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας, έχουν αναφερθεί σχεδόν 7 εκατομμύρια θάνατοι από CoViD και γνωρίζουμε ότι ο πραγματικός αριθμός θανάτων είναι πολύ μεγαλύτερος.

"Ωστόσο, είμαστε σίγουρα σε πολύ καλύτερη θέση τώρα από ό,τι ήμασταν οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της πανδημίας", σημείωσε, για να εξηγήσει:

"Είναι πολύ ευχάριστο να βλέπουμε ότι, για πρώτη φορά, ο εβδομαδιαίος αριθμός των αναφερόμενων θανάτων είναι τώρα χαμηλότερος από ό,τι όταν χρησιμοποιήσαμε για πρώτη φορά τη λέξη 'πανδημία' πριν από τρία χρόνια. Η βελτίωση είναι σημαντική".

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ εξέφρασε τη βεβαιότητα πως "κάποια στιγμή φέτος, θα μπορέσουμε να πούμε ότι η CoViD τελείωσε ως παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για τη Δημόσια Υγεία και ως πανδημία".

Επισήμανε, ωστόσο, πως αυτό που είναι σημαντικό να μάθουμε τώρα είναι τα μαθήματα της πανδημίας: "Εάν δεν το κάνουμε, θα επαναλάβουμε τον κύκλο του πανικού και της παραμέλησης που ήταν το χαρακτηριστικό της παγκόσμιας αντίδρασης στις επιδημίες και τις πανδημίες για δεκαετίες", ανέφερε.

Όπως είπε, η ραχοκοκαλιά της Δημόσιας Υγείας είναι η ισχυρή Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, για την ανίχνευση εστιών στο αρχικό δυνατό στάδιο, καθώς και για την πρόληψη ασθενειών και την προαγωγή της υγείας σε κοινοτικό επίπεδο. Για αυτό, ο ΠΟΥ καλεί όλες τις χώρες, σε όλα τα οικονομικά επίπεδα, να επενδύσουν σε αυτό.

"Τέτοιες επενδύσεις θα αποπληρωθούν πολλές φορές, αποτρέποντας και μετριάζοντας τις επιπτώσεις επιδημιών και πανδημιών, αλλά και αποτρέποντας ή καθυστερώντας την ανάγκη για πιο δαπανηρή δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια περίθαλψη", υπογράμμισε.

Πηγές:
WHO

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Λήμνος: Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να ευχαριστήσει το προσωπικό
Ενδυνάμωση της εκούσιας κίνησης στη νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]
Συνάντηση Γεωργιάδη - Ζαχαράκη για το δημογραφικό