Η στοματική μας υγιεινή είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς αν την παραμελήσουμε, τα δόντια τα ούλα μας θα αρχίσουν να μας δημιουργούν σοβαρά προβλήματα. Η ασθένεια των ούλων μπορεί να προκαλέσει πτώση των δοντιών σας και να αυξήσει τον κίνδυνο άλλων παθήσεων υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις και πνευμονικές λοιμώξεις, επομένως η διατήρηση υγιών ούλων είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία σας.

Πώς να καταλάβετε αν έχετε υγιή ούλα

Τα υγιή ούλα πρέπει να είναι ροζ, σφιχτά και να κρατούν τα δόντια σας στη θέση τους με ασφάλεια. Αν τα ούλα σας αιμορραγούν όταν τα αγγίζετε ή τα βουρτσίζετε, θα μπορούσε να είναι σημάδι ουλίτιδας. Σε πιο προχωρημένο στάδιο μιλάμε για περιοδοντίτιδα, που είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα.

Η ουλίτιδα χαρακτηρίζεται από αιμορραγία των ούλων και κακή αναπνοή και αναπτύσσεται όταν η πλάκα συσσωρεύεται αργά στα δόντια και τα ούλα σας. Με την πάροδο του χρόνου, οι τοξίνες που απελευθερώνονται από τα βακτήρια στην πλάκα βλάπτουν τα δόντια και τα ούλα σας, κάνοντάς τα να πρήζονται και να προκαλούν πόνο. Αν η ουλίτιδα εντοπιστεί έγκαιρα από έναν οδοντίατρο, μπορεί να αντιστραφεί πλήρως.

Η περιοδοντίτιδα, από την άλλη πλευρά, είναι μια λοίμωξη που καταστρέφει τόσο τον μαλακό ιστό των ούλων όσο και τα οστά που στηρίζουν τα δόντια. Είναι μη αναστρέψιμη κατάσταση που απαιτεί σχολαστική και συστηματική θεραπεία για να επιβραδυνθεί η εξέλιξή της. Σε πιο προχωρημένα στάδια της περιοδοντίτιδας, τα δόντια μπορεί να χαλαρώσουν και τελικά να πέσουν.

Οι παρακάτω καλές συνήθειες θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τα ούλα σας υγιή.

Να επισκέπτεστε τακτικά τον οδοντίατρό σας

Ο έγκαιρος εντοπισμός της ουλίτιδας είναι απαραίτητος, επειδή είναι ακόμα δυνατό να αντιστραφεί η κατάσταση. Ο οδοντίατρος θα είναι σε θέση να καθαρίσει καλά τα δόντια σας και να αφαιρέσει όλη την πέτρα, και μαζί του θα βρείτε πόσο συχνά χρειάζεται να τον επισκέπτεστε.

Βουρτσίστε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα

Και για τουλάχιστον δύο λεπτά. Σκεφτείτε να επενδύσετε σε μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα - είναι πιο αποτελεσματική στη μείωση της πλάκας από το παραδοσιακό βούρτσισμα και επίσης σας βοηθά να αποτρέψετε το πολύ σκληρό βούρτσισμα, κάτι που μπορεί επίσης να βλάψει τα ούλα. Αλλάξτε κεφαλή ή οδοντόβουρτσα κάθε δύο με τρεις μήνες. Επενδύστε χρόνο για να καθαρίσετε και ανάμεσα στα δόντια σας χρησιμοποιώντας οδοντικό νήμα και μεσοδόντια βουρτσάκια.

Χρησιμοποιήστε οδοντόκρεμα με φθόριο

Το φθόριο είναι ένα φυσικό ορυκτό που βρίσκεται στο νερό σε διάφορες ποσότητες. Μειώνει την ποσότητα του οξέος που παράγεται από τα βακτήρια στην πλάκα και επίσης ενισχύει το σμάλτο των δοντιών σας.

Χρησιμοποιήστε ένα θεραπευτικό στοματικό διάλυμα

Τα θεραπευτικά στοματικά διαλύματα είναι τόσο χωρίς συνταγή όσο και με ιατρική συνταγή, ανάλογα με το σκεύασμα. Βοηθούν στην εξάλειψη των μικροβίων που συμβάλλουν στη συσσώρευση πλάκας, στην κακή αναπνοή και στην ασθένεια των ούλων.

Προσέξτε τη διατροφή σας

Η κακή διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε κακή υγεία των ούλων, ιδιαίτερα σε ανεπάρκεια βιταμίνης C. Για να το προλάβετε αυτό, φροντίστε να καταναλώνετε καθημερινά άφθονες ποσότητες φρούτων και λαχανικών.

Μην καπνίζετε

Όχι μόνο το κάπνισμα είναι γνωστή αιτία της νόσου των ούλων, αλλά αποδυναμώνει την ικανότητα του σώματός σας να καταπολεμά τη μόλυνση που προκαλείται από τη συσσώρευση πλάκας και καθιστά πιο δύσκολη την επούλωση των ούλων σας κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Όσο περισσότερο καπνίζετε και όσο περισσότερο είστε καπνιστής, τόσο μεγαλύτερος γίνεται ο κίνδυνος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού