Συναγερμό έχουν σημάνει στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) κρούσματα σαλμονέλλωσης από κεμπάπ, με μολυσμένο κρέας κοτόπουλου.

Όπως αναφέρεται σε σημερινή έκθεση του ECDC, έχουν συνολικά αναφερθεί 210 κρούσματα στη Δανία (2), στη Γαλλία (111), στη Γερμανία (26), στην Ιρλανδία (4), στην Ολλανδία (34), Ηνωμένο Βασίλειο (32) και στις ΗΠΑ (1).

Από τις διαθέσιμες πληροφορίες φαίνεται πως η μετάδοση οφείλεται πιθανώς σε προϊόντα κρέατος κεμπάπ, ενώ το μικρόβιο κυκλοφορεί σε αλυσίδα παραγωγής κρέατος πουλερικών. Λόγω της έλλειψης του αριθμού της μολυσμένης παρτίδας, δεν ήταν δυνατό να προσδιοριστεί η πηγή ή οι πηγές των μολύνσεων.

Η Johanna Takkinen, βασική εμπειρογνώμονας του ECDC σε ασθένειες που μεταδίδονται με τρόφιμα και νερό, δήλωσε:

"Το ECDC ενθαρρύνει τις χώρες να προσδιορίσουν την αλληλουχία των απομονώσεων S. Virchow από εγχώριες ανθρώπινες λοιμώξεις και να μιλήσουν με ανθρώπους που έχουν μολυνθεί. Οι έρευνες θα πρέπει να εστιάζονται στην κατανάλωση κρέατος πουλερικών και συναφών προϊόντων και να διεξάγονται σε στενή συνεργασία με τις αρχές ασφάλειας τροφίμων".

Μεταξύ των περιπτώσεων που έχουν διερευνηθεί, χρειάστηκαν νοσηλεία το 16,7% έως 38,5% των κρουσμάτων, ενώ δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι. Οι ειδικοί του ECDC τονίζουν πως ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αντιπροσωπεύει μόνο ένα μικρό ποσοστό όλων των λοιμώξεων. Όπως αναφέρουν, είναι πιθανό να εμφανιστούν νέες λοιμώξεις σε οποιαδήποτε ηλικιακή ομάδα.

Τι είναι

Η σαλμονέλλωση είναι η λοίμωξη που προκαλείται από το βακτήριο σαλμονέλλα. Τα άτομα που νοσούν από σαλμονέλλωση παρουσιάζουν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας (διάρροια, κοιλιακό πόνο, εμετούς, πυρετό). Πρόσφατες αναφορές συνδέουν τη σαλμονέλλα με καρκίνο στο παχύ έντερο.

Πρόκειται για συχνό νόσημα που μεταδίδεται συνήθως με την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, εκατοντάδες Έλληνες υφίστανται κάθε χρόνο τη λοίμωξη, με τα τελευταία στοιχεία να δείχνουν 318 λοιμώξεις το 2021.

Η σαλμονέλλα ζει στον εντερικό σωλήνα των ανθρώπων, των ζώων και των πουλιών. Ο συχνότερος τρόπος μετάδοσης της σαλμονέλλωσης είναι η κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων, ωμών ή ατελώς μαγειρεμένων, ζωικής κυρίως προέλευσης (κρέας, αυγά, πουλερικά). Άλλα τρόφιμα (λαχανικά, φρούτα, οστρακοειδή) μπορεί να μολυνθούν από την επαφή τους με κοπριά ή μέσω αποβλήτων στο νερό.

Τα τρόφιμα είναι δυνατό να επιμολυνθούν στο χώρο της κουζίνας:

  • Από μολυσμένο χειριστή τροφίμων που δεν τηρεί τους κανόνες υγιεινής (όπως το πλύσιμο των χεριών μετά τη χρήση της τουαλέτας και πριν το χειρισμό των τροφίμων).
  • Μέσω μολυσμένων επιφανειών ή σκευών.
  • Από την αποθήκευσή τους μαζί με μολυσμένα τρόφιμα, κυρίως ωμά.

Επισημαίνεται ότι δεν είναι δυνατό να καταλάβει κάποιος από την εμφάνιση ενός τροφίμου εάν αυτό είναι μολυσμένο με σαλμονέλλα ή όχι. Το μολυσμένο τρόφιμο έχει φυσιολογική όψη, οσμή και γεύση.

Ένα άτομο μπορεί, επίσης, να μολυνθεί και από την επαφή του με μολυσμένα κατοικίδια ζώα (γάτες, σκύλοι) και ερπετά (χελώνες, φίδια, ιγκουάνα).

Σπανιότερα, μπορεί να συμβεί μετάδοση από άτομο σε άτομο, χωρίς ενδιάμεσο τρόφιμο, όταν δεν τηρούνται οι βασικοί κανόνες υγιεινής (όπως το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών μετά τη χρήση της τουαλέτας).

Δημ.Κ.

Πηγές:
ECDC, ΕΟΔΥ, Cell Reports Medicine

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τέλος η έντυπη συνταγή φαρμάκων - Τι αλλαγές φέρνει η κατάργηση της ταινίας γνησιότητας
Με ποιους τρόπους θα βελτιώσω τη συγκέντρωσή μου
H επόμενη μέρα των βιοδεικτών - Παραδείγματα εξοικονόμησης κόστους