Τα υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης με ρύπους όπως τα αιωρούμενα σωματίδια εκτιμάται ότι προκαλούν ετησίως τον πρόωρο θάνατο περισσότερων από 1200 παιδιών και εφήβων στην Ευρώπη. Αυξάνουν επίσης σημαντικά τον κίνδυνο ασθένειας στους εφήβους αργότερα στη ζωή τους, σύμφωνα με εκθέσεις που παρουσίασε σήμερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (ΕΟΠ).

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, η ατμοσφαιρική ρύπανση οδηγεί, μεταξύ άλλων, σε πιο επικίνδυνες κρίσεις άσθματος.

Πρέπει να γίνουν περισσότερα για την προστασία της υγείας των παιδιών από τις αρνητικές επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, δήλωσε ο οργανισμός της ΕΕ με έδρα την Κοπεγχάγη.

Παρά τις βελτιώσεις των τελευταίων ετών, τα επίπεδα διαφόρων ρύπων παραμένουν επίμονα πάνω από τα όρια που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σε πολλές χώρες, ιδίως στην Κεντρική Ανατολική Ευρώπη και την Ιταλία. Ο κύριος λόγος για τη ρύπανση από λεπτή σκόνη εκεί είναι η καύση στερεών καυσίμων όπως ο άνθρακας για θέρμανση και στη βιομηχανία.

Εκτός από τα αιωρούμενα σωματίδια, τα επίπεδα όζοντος και διοξειδίου του αζώτου εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλά, δήλωσε η περιβαλλοντική υπηρεσία.

Τα παιδιά και οι νέοι άνθρωποι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι επειδή τα όργανα και το ανοσοποιητικό τους σύστημα βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη. Όλοι οι Ευρωπαίοι θα έπρεπε να προστατεύονται από τον μολυσμένο αέρα - αλλά κυρίως τα παιδιά, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του ΕΟΠ Hans Bruyninckx.

Τα μέτρα σε ευρωπαϊκό, εθνικό και τοπικό επίπεδο πρέπει επειγόντως να ενισχυθούν περαιτέρω "για την προστασία των παιδιών μας που δεν μπορούν να προστατεύσουν τον εαυτό τους". Υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να διανύσουμε μέχρι να έχουμε πραγματικά καθαρό αέρα.

Επί του παρόντος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΕΟΠ, η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί πάνω από 1200 πρόωρους θανάτους ανηλίκων κάθε χρόνο στα 32 κράτη μέλη - στα οποία περιλαμβάνονται η Ελβετία, η Νορβηγία, η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και η Τουρκία εκτός από τις 27 χώρες της ΕΕ. Παρόλο που ο αριθμός σε αυτή την ηλικιακή ομάδα είναι σχετικά χαμηλός σε σύγκριση με τον αντίστοιχο αριθμό στον πληθυσμό συνολικά, οι πρόωροι θάνατοι αντιπροσωπεύουν ένα χαμένο μελλοντικό δυναμικό, αναφέρει.

"Δεν μπορούμε να βλέπουμε τα παιδιά σαν μικρούς ενήλικες όταν πρόκειται για περιβαλλοντικούς κινδύνους και ατμοσφαιρική ρύπανση", δήλωσε ο εμπειρογνώμονας του ΕΟΠ Gerardo Sanchez. Μεταξύ άλλων, είπε, έχουν υψηλότερο ρυθμό αναπνοής, αναπνέουν περισσότερο από το στόμα, βρίσκονται πιο κοντά στο έδαφος και ζυγίζουν λιγότερο.

Η βιολογία τους είναι διαφορετική, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο εκτίθενται στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Αυτό μπορεί να έχει δυνητικά πολύ σοβαρές συνέπειες για την υγεία, όπως μειωμένη πνευμονική λειτουργία, άσθμα και αλλεργίες.

Για την καλύτερη προστασία των παιδιών, το πιο σημαντικό είναι να μειωθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση στην πηγή, δηλαδή στις μεταφορές, τη βιομηχανία και τη θέρμανση, δήλωσε ο Sanchez.

Ένα καλό μέτρο θα ήταν επίσης να δοθεί έμφαση στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα γύρω από τα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς, για παράδειγμα μέσω περισσότερων χώρων πρασίνου.

Ο ΕΟΠ δημοσιεύει συνήθως κάθε φθινόπωρο μια νέα εκτίμηση του συνολικού αριθμού των πρόωρων θανάτων που προκαλούνται από την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Η πιο πρόσφατη εκτίμηση, με βάση στοιχεία για το 2020, ήταν λίγο κάτω από 240.000 θάνατοι στην ΕΕ μόνο από αιωρούμενα σωματίδια. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, περίπου επτά εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πεθαίνουν πρόωρα κάθε χρόνο λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Προβλήματα με υπερβολικά υψηλά επίπεδα ρύπων εμφανίζονται συχνά κυρίως στις πόλεις. Κατά το έτος 2021 που αναλύθηκε, πάνω από το 90% του αστικού πληθυσμού στα κράτη μέλη της ΕΕ έπρεπε να ζήσει με επίπεδα μικροσκοπικής σκόνης (PM2.5), όζοντος (O3) και διοξειδίου του αζώτου (NO2) που ήταν πάνω από τις συστάσεις του ΠΟΥ.

Ειδικότερα, τα αιωρούμενα σωματίδια της κατηγορίας μεγέθους PM2.5 (διάμετρος μικρότερη από 2,5 μικρόμετρα) θεωρούνται επιβλαβή και αποτελούν αιτία εγκεφαλικών επεισοδίων, καρκίνου και αναπνευστικών παθήσεων. Οι κατευθυντήριες τιμές του ΠΟΥ είναι πολύ αυστηρότερες από τις οριακές τιμές της ΕΕ.

Σε ορισμένα μέρη πολύ πιο νότια και βόρεια της ηπείρου, υπάρχουν επίσης αχτίδες ελπίδας: οι πόλεις με τον καθαρότερο αέρα στην Ευρώπη, μετρούμενες με βάση τη ρύπανση από αιωρούμενα σωματίδια, είναι το Φάρο στην Πορτογαλία και οι Ουμέα και Ουψάλα στη Σουηδία, σύμφωνα με τις τελευταίες συγκριτικές τιμές 375 ευρωπαϊκών πόλεων.

Ακολουθούν το Φουντσάλ (Πορτογαλία), το Ταλίν (Εσθονία), το Τάμπερε (Φινλανδία) και το Ρέικιαβικ (Ισλανδία).

Τις καλύτερες βαθμολογίες μεταξύ των αυστριακών πόλεων επιτυγχάνουν το Σάλτσμπουργκ (42η θέση) και το Ίνσμπρουκ (49η θέση), τις χειρότερες το Λιντς (229η θέση) και το Γκρατς (278η θέση). Η Βιέννη κατατάσσεται στην 164η θέση, το Κλάγκενφουρτ στην 176η.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας
Δωρεά Στ. Κουτμερίδη στη μνήμη της κόρης του που πέθανε από CoViD
Αποκάλυψη προτομής Ιπποκράτη στο Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών