Ο σίδηρος επιτελεί πολλές λειτουργίες στον οργανισμό μας, από τη μεταφορά οξυγόνου μέχρι και τη σύνθεση ορμονών. Παρ' όλα αυτά, δεν είναι πάντα εύκολο να λαμβάνουμε τις απαραίτητες ποσότητες. Μπορούμε να τον βρούμε σε ζωικά και φυτικά προϊόντα, μόνο που ο φυτικός σίδηρος δεν απορροφάται τόσο εύκολα από τον οργανισμό. Γι' αυτό είναι καλή ιδέα να συνδυάζουμε τροφές πλούσιες σε φυτικό σίδηρο με τροφές που περιέχουν άφθονη βιταμίνη C, η οποία τον κάνει πιο εύκολο να αφομοιωθεί από τον οργανισμό μας.

Αυτές είναι οι τροφές που περιέχουν τις μεγαλύτερες ποσότητες σιδήρου.

Εντόσθια

Τα όργανα όπως το συκώτι είναι από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα που μπορείτε να φάτε. Εκτός από σίδηρο, αυτές οι τροφές είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες και μέταλλα όπως σελήνιο και ψευδάργυρο, βιταμίνη Β12 και λιποδιαλυτές βιταμίνες όπως A, D, E και K.

Κόκκινο κρέας

Τα κόκκινα κρέατα είναι πλούσια σε σίδηρο. Όπως τα εντόσθια , το κόκκινο κρέας είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Β12, ψευδαργύρου, σεληνίου και πρωτεΐνης.

Ψάρια και όστρακα

Τα ψάρια και τα οστρακοειδή παρέχουν μια ποικιλία σημαντικών θρεπτικών συστατικών, όπως σίδηρο, σελήνιο, ψευδάργυρο, ιώδιο και βιταμίνη Β12. Τα θαλασσινά παρέχουν επίσης ω-3 λιπαρά, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού και στη ρύθμιση της φλεγμονής στο σώμα.

Πουλερικά και αυγά

Τα πουλερικά περιέχουν λιγότερο σίδηρο από το κόκκινο κρέας, αλλά εξακολουθούν να είναι μια καλή πηγή. Το κοτόπουλο, η γαλοπούλα και η πάπια προσφέρουν επίσης σίδηρο, βιταμίνες Β και μέταλλα όπως το σελήνιο. Τα αυγά είναι μια άλλη πηγή σιδήρου.

Όσπρια

Τα φασόλια και οι φακές είναι γεμάτα με μη αιμικό (φυτικό) σίδηρο. Είναι επίσης πλούσιες πηγές φυτικής πρωτεΐνης, φυτικών ινών, μαγνησίου, φυλλικού οξέος και πολλών άλλων σημαντικών θρεπτικών συστατικών. Το μούλιασμα αποξηραμένων φασολιών και φακών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της παρουσίας αντιθρεπτικών συστατικών που δυσκολεύουν την απορόφηση του σιδήρου. Εναλλακτικά, συνδυάστε τα με κάτι που περιέχει βιταμίνη C, όπως μπρόκολο και λεμόνι.

Φυλλώδη πράσινα λαχανικά

Τα πράσινα λαχανικά παρέχουν μια σειρά από σημαντικά θρεπτικά συστατικά και προστατευτικές φυτικές ενώσεις όπως φυλλικό οξύ, βιταμίνη C και καροτενοειδή αντιοξειδωτικά. Πολλά χόρτα, συμπεριλαμβανομένων των σταυρανθών λαχανικών όπως το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών, περιέχουν μη αιμικό σίδηρο. Τα λαχανικά όπως το σπανάκι και το λάχανο είναι ιδιαίτερα πλούσια σε αυτό το μέταλλο.

Ξηροί καρποί και σπόροι

Η προσθήκη ξηρών καρπών και σπόρων στη διατροφή σας μπορεί να αυξήσει σημαντικά την πρόσληψη σιδήρου. Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι παρέχουν επίσης φυτικές ίνες, υγιή λιπαρά (τα καρύδια περιέχουν και ω-3), πρωτεΐνες, μαγνήσιο και πολλά άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου από το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του ΠΟΥ
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Παρασκευή
ΕΟΔΥ: Άσκηση επί χάρτου για πιθανά κρούσματα γρίπης πτηνών σε ανθρώπους