Όταν μιλάμε για καλοκαιρινά φρούτα, τα ροδάκινα συνήθως είναι από τα πρώτα που μας έρχονται στο μυαλό. Γλυκά, ζουμερά και πάρα πολύ υγιεινά, μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε σε αρκετές συνταγές. Ας ρίξουμε όμως και μια ματιά στα οφέλη που έχουν για τον οργανισμό μας.

Συνολικά, ένα ροδάκινο είναι  καλή πηγή φυτικών ινών, αντιοξειδωτικών και άλλων βασικών θρεπτικών συστατικών, ενώ ταυτόχρονα είναι χαμηλό σε θερμίδες. Οι δύο βιταμίνες που θα βρούμε σε μεγαλύτερη συγκέντρωση στα ροδάκινα είναι η βιταμίνη C και η βιταμίνη Α, που και οι δύο έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Επιπλέον, τα ροδάκινα είναι μια καλή πηγή καλίου, νιασίνης, βιταμίνης Ε, βιταμίνης Κ, χαλκού και μαγγανίου.

Ένα ροδάκινο μεσαίου μεγέθους περιέχει:
Θερμίδες: 67,6
Πρωτεΐνη: 1,34 γρ
Λίπη: 0,4 γρ
Υδατάνθρακες: 14,8 γρ
Φυτικές ίνες: 2,2 γρ
Σάκχαρα: 12,3 γρ
Ασβέστιο: 5,88 mg
Σίδηρος: 0,5 mg
Κάλιο: 179 mg
Νάτριο: 19,1 mg

Αυτά είναι μερικά από τα πιθανά οφέλη του να τρώμε ροδάκινα.

Μπορεί να ενισχύσουν την υγεία του δέρματος και των ματιών

Τα αντιοξειδωτικά στα ροδάκινα μπορεί να παίζουν ρόλο στην καλύτερη υγεία των ματιών και του δέρματος. Η βιταμίνη C, η οποία βρίσκεται σε φρούτα όπως τα ροδάκινα, είναι επίσης υπεύθυνη για να βοηθά το σώμα να χτίσει τους συνδετικούς ιστούς του. Αυτό μπορεί με τη σειρά του να βοηθήσει στη δημιουργία κολλαγόνου και να μειώσει τις επιπτώσεις της γήρανσης στο δέρμα. Τέλος, η β-καροτίνη στα ροδάκινα μπορεί να προστατεύσει τα μάτια, ενώ η βιταμίνη C μπορεί να μειώσει τη βλάβη από τις ακτίνες UV του ήλιου στην επιδερμίδα.

Μπορεί να προστατεύσουν την καρδιά

Το κάλιο, ένα βασικό μέταλλο σε φρούτα όπως τα ροδάκινα, μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και στην ενίσχυση της συνολικής καρδιαγγειακής υγείας. Τα ροδάκινα μπορούν επιπλέον να ενισχύσουν τα υγιή επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, βοηθώντας στην καλύτερη συνολική υγεία της καρδιάς. Άλλες έρευνες σημειώνουν ότι το κάλιο στα φρούτα θεωρείται κρίσιμο για την πρόληψη άλλων παθήσεων που σχετίζονται με την καρδιά, όπως στεφανιαία νόσος και εγκεφαλικό.

Μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου

Τα ροδάκινα θεωρούνται τροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά, παρόμοια με άλλα φρούτα και λαχανικά. Μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά μπορεί να παίξει ρόλο βοηθώντας το σώμα να καταπολεμήσει τις ελεύθερες ρίζες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου. Σύμφωνα με μια ανασκόπηση για τα μικροθρεπτικά συστατικά στην πρόληψη του καρκίνου, η βιταμίνη Α προέρχεται από φυτικές πηγές όπως τα ροδάκινα μέσω καροτενοειδών, τα οποία μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του στόματος, των πνευμόνων και του κεφαλιού. Η ίδια ανασκόπηση σημειώνει ότι, ενώ οι υψηλές δόσεις βιταμίνης C είναι αναποτελεσματικές στη θεραπεία των υπαρχόντων όγκων, το αντιοξειδωτικό έχει προληπτική δυνατότητα σε καρκίνους του μαστού, του παχέος εντέρου, του πνεύμονα και του στομάχου.

Μπορεί να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και να μειώσουν τη φλεγμονή

Η περιεκτικότητα σε βιταμίνη C στα ροδάκινα μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αναπτύξετε αντίσταση σε μολυσματικές ασθένειες. Τέλος, οι πολυφαινόλες σε φρούτα όπως τα ροδάκινα μπορεί να μειώσουν τη συνολική φλεγμονή στο σώμα, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο για σχετικές χρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και η άνοια.

Είναι κατάλληλα για δίαιτα απώλειας βάρους

Παρ' όλο που τα ροδάκινα περιέχουν ζάχαρη, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες που μας κρατούν χορτασμένους, και γεμάτα με σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα. Μπορούν να είναι ένα νόστιμο σνακ όταν θέλουμε κάτι γλυκό, χωρίς όμως πολλές θερμίδες. Προτιμήστε φρέσκα ροδάκινα στην εποχή τους αντί για κονσέρβα ή κομπόστα. Οι βιταμίνες μπορεί να είναι εκεί, αλλά θα πάρετε και μια τεράστια δόση ζάχαρης που  δεν χρειάζεστε.

Μην ξεχνάτε ότι τα ροδάκινα είναι αρκετά ευαίσθητα φρούτα, συνεπώς πρέπει να τα αγοράζετε ώριμα και να τα καταναλώνετε άμεσα. Αποφύγετε τα ροδάκινα που έχουν αρχίσει να κάνουν βαθουλώματα και “χαρακιές” στη σάρκα τους ή που έχουν αρχίσει να μαλακώνουν επικίνδυνα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σταθεροποίηση στη θετικότητα CoViD - Τι έδειξαν τα χθεσινά rapid tests
Μπουρλά (Pfizer): Ερχονται σημαντικές εξελίξεις στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ηράκλειο: Χάρισε ζωή με τον θάνατό του 55χρονος Πολωνός γιατρός