Μπορεί να συμβεί σε όλους μας. Βγαίνουμε με ένα άτομο αρκετό καιρό και μια σκοτεινή σκέψη εμφανίζεται (χωρίς λόγο) στο μυαλό μας: ΣΕ ΑΠΑΤΑΕΙ.
Ή μπορεί να βγαίνουμε καιρό και να σκεφτόμαστε ακόμα πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να έχουμε κάνει λάθος επιλογή.
Ή βγαίνουμε καιρό και πήγαμε να δούμε πρώτη φορά κωμωδία στο σινεμά και με τρόμο ανακαλύπτουμε ότι το άλλο άτομο έχει το πιο εκνευριστικό γέλιο που ακούσαμε ποτέ.
Οι περισσότεροι άνθρωποι θα βιώσουν αυτές τις σκέψεις, μπορεί να ενοχληθούν λίγο, και μετά θα τις διώξουν και θα συνεχίσουν την ημέρα τους. Κάποιοι άνθρωποι όχι και τόσο.
Οι άνθρωποι που ζουν με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή σχέσεων ζουν συνέχεια αυτές τις άβολες στιγμές, μεγεθύνοντας και επαναλαμβάνοντάς τις ξανά και ξανά. Αυτές οι αμφιβολίες, οι ανασφάλειες και οι επικρίσεις είναι αρκετές για να κλονίσουν ακόμη και την πιο σταθερή σχέση.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή σχέσεων δεν είναι από μόνη της μια διαγνώσιμη διαταραχή ψυχικής υγείας. Είναι πιο εύκολο να την σκεφτούμε ως εκδήλωση ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής. Πρόκειται για έναν όρο που κερδίζει έδαφος, αλλά στα social media - το ίδιο μέρος, δηλαδή, που λέξεις όπως "κατάθλιψη"΄και "κρίση πανικού" δίνουν και παίρνουν χωρίς ιδιαίτερη σοβαρότητα από πίσω.
Παρ' όλα αυτά, η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή σχέσεων είναι αρκετά περιγραφικός ορισμός για το τι συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, και ίσως να βοηθήσει άτομα που την αντιμετωπίζουν να την καταλάβουν καλύτερα, μιας και τα μοτίβα της δεν είναι και τόσο διαφορετικά από την κλασική ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή.
Τα άτομα που ζουν με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή βιώνουν συχνά ανεπιθύμητες και ενοχλητικές σκέψεις που τα αναγκάζουν να έχουν επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές. Για παράδειγμα, αν κάποιος σκέφτεται ότι δεν είναι ασφαλής στο σπίτι του, μπορεί να κλειδώνει και να ξεκλειδώνει επανειλημμένα την πόρτα του, για να είναι σίγουρος. Για πολλά άτομα με τη διαταραχή, αυτές οι επαναλαμβανόμενες σκέψεις και ενέργειες μπορεί να γίνουν εξουθενωτικές.
Στην περίπτωσή μας, οι σκέψεις θα αφορούν την σχέση του ατόμου. Για παράδειγμα, κάποιος που παλεύει με μια ενοχλητική σκέψη όπως "Ο Χ δεν με αγαπάει πραγματικά", μπορεί να ζητάει από τον σύντροφό του να επιβεβαιώνει τα συναισθήματά του πολλές φορές την ημέρα. Δεν είναι αφύσικο να έχουμε απορίες και αμφιβολίες μέσα στη σχέση μας - καμία σχέση δεν είναι τέλεια, κανένα τραπέζι δεν μπορούμε να το βρούμε εντελώς στρωμένο. Αυτό γίνεται πρόβλημα όταν οι σκέψεις αρχίζουν να επηρεάζουν τη σταθερότητα της σχέσης.
Αυτού του είδους το πρόβλημα δεν μπορεί να συμβεί αντικειμενικά στον καθένα. Υπάρχει συνήθως μια προδιάθεση για μια διαταραχή ψυχικής υγείας, ή ίσως να προϋπάρχει μια διαφορετική μορφή ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί ως συναισθηματική απόκριση σε κάποιο τραύμα.
Συμπτώματα
Πώς θα καταλάβουμε ότι αυτά που μας λέει το ένστικτό μας δεν είναι και τόσο ενστικτώδη;
Επαναλαμβανόμενες σκέψεις και φοβίες, όπως:
Αγαπώ πραγματικά τον σύντροφό μου; Αγαπά πραγματικά εμένα;
Κάνω λάθος που είμαι με τον σύντροφό μου;
Δεν πρέπει να νιώθω διαφορετικά ή καλύτερα;
Αν χωρίσουμε, θα καταστραφώ.
Δεν μου αρέσει το Χ πράγμα στον σύντροφό μου.
Νιώθω έλξη για κάποιον που δεν είναι ο σύντροφός μου. Αυτό σημαίνει ότι δεν τον αγαπώ;
Πώς συγκρίνεται η σχέση μου με τη σχέση του Χ;
Με απατά ο σύντροφός μου;
Πρέπει να χωρίσω με τον σύντροφό μου;
Αυτές οι σκέψεις μπορεί να εμφανιστούν, όπως είπαμε, στον καθένα. Αυτό που τις διαχωρίζει είναι ότι προκύπτουν συνεχώς και δεν αφήνουν το άτομο να ηρεμήσει και να λειτουργήσει στην καθημερινή του ζωή. Αυτές οι εμμονικές σκέψεις οδηγούν στη συνέχεια σε εμμονικές συμπεριφορές.
Αναζητώντας επιβεβαίωση
Ένα άτομο που παλεύει με αυτές τις σκέψεις θα ψάξει την επιβεβαίωση ότι οι φόβοι του είναι αβάσιμοι. Μπορεί επίσης να αισθανθείτε την παρόρμηση να μάθετε τις απόψεις των φίλων και της οικογένειάς σας για το θέμα. Μπορεί επίσης να αναζητήσετε άλλες μορφές επιβεβαίωσης, από διαδικτυακά κουίζ και την ανάγνωση βιβλίων αυτοβοήθειας μέχρι και τη δημιουργία σεναρίων που τεστάρουν την αγάπη του συντρόφου σας.
Αυτές οι συμπεριφορές - όταν λάβουν το επιθυμητό αποτέλεσμα - θα δώσουν στο άτομο προσωρινή ανακούφιση από την αμφιβολία και το στρες.
Σεξουαλικές δυσκολίες
Αν έχετε αμφιβολίες στο κεφάλι σας - ή προσηλώνεστε εμμονικά στα πράγματα που δεν σας αρέσουν στον σύντροφό σας - η σεξουαλική σας ζωή πιθανότατα δεν θα είναι τόσο ικανοποιητική όσο θα μπορούσε να είναι. Αυτό μπορεί να δημιουργεί περισσότερο άγχος και σύγχυση για το πόσο καλά αισθάνεστε στη σχέση σας.
Συμπεριφορά στα social media
Όπως μπορείτε να φανταστείτε, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να επιδεινώσουν αυτά τα συμπτώματα. Είναι φυσικά σημείο των καιρών, αλλά στην πραγματικότητα αποτελεί πολύ συχνό σημάδι ότι υπάρχει πρόβλημα όταν παρουσιάζεται εμμονική χρήση των social media: Για "παρακολούθηση" της σχέσης, προσπαθώντας να αναλύσετε σε τι έκανε ή δεν έκανε like ένας σύντροφος, βλέποντας αν έχει δημοσιεύσει κάτι πρόσφατα και αν αυτό σημαίνει πως θα έπρεπε να σας έχει στείλει μήνυμα. Η συμπεριφορά αυτή μπορεί να γίνει πολύ σοβαρή και να δημιουργήσει προβλήματα και στους δύο συντρόφους.
Αν έχετε παρατηρήσει αυτά τα συμπτώματα στη σχέση σας - από όποια πλευρά και να βρίσκεστε - είναι πολύ σημαντικό να μιλήσετε με κάποιο άτομο που εμπιστεύεστε, αλλά και με έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Θα σας βοηθήσει να βάλετε τις σκέψεις σας σε μια σειρά και να καταλάβετε καλύτερα αυτές τις συμπεριφορές και τα κίνητρά τους. Θα μπορέσετε, επίσης, να μάθετε τρόπους να ελέγχετε αυτές τις σκέψεις όταν έρχονται, προτού σας επηρεάσουν.
Μπορεί να είναι βοηθητικό να κρατάτε ημερολόγιο στο οποίο θα καταγράφετε τη συμπεριφορά σας και τις σκέψεις σας, ώστε να έχετε μια πολύ καλή ιδέα της προόδου σας αλλά και των πραγμάτων που σας προκαλούν την ανασφάλεια και τις αρνητικές σκέψεις.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Webinar Φάκελοι Υγείας με θέμα ''Εξελίξεις και προοπτικές στην Καρδιολογία''
Αντιμετώπιση της διστακτικότητας έναντι των εμβολιασμών
ΙΣΑ: ‘’Ικανοποιήθηκε το αίτημα του ΙΣΑ για διεύρυνση του ορίου ημερών σε συνταγές που δεν έχουν λήξει’’