Τέσσερις γιατροί, τρεις αστυνομικοί, δύο πολίτες και ένας ιερέας, με κοινό χαρακτηριστικό την προσήλωση στις αξίες του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής προσφοράς, τιμήθηκαν με τα φετινά έπαθλα αρετής "Κλειώ Μισιρλόγλου", που απονέμει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός.
Η τελετή πραγματοποιήθηκε στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης, με τον πρόεδρο του ΕΕΣ, δρ Αντώνιο Αυγερινό, να χαρακτηρίζει τους τιμώμενους ως πρότυπα και φωτεινούς φάρους, που δείχνουν το δρόμο στην κοινωνία.
Οι τιμώμενοι κατάφεραν, από διαφορετική αφετηρία ο καθένας, να παρέχουν καλές υπηρεσίες σε συνανθρώπους τους ή στο κοινωνικό σύνολο. Διατήρησαν ανθρώπους στη ζωή ή τους κράτησαν αρτιμελείς με έγκαιρη παρέμβαση πρώτων βοηθειών, στήριξαν παιδιά ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, εξασφάλισαν στέγη και σίτιση σε άστεγους, έβαλαν "πλάτη" στη μάχη με την πανδημία, παρείχαν ιατρικές υπηρεσίες σε ακριτικά νησιά, ή αφιέρωσαν τη ζωή τους στη στήριξη οικογενειών και παιδιών με καρκίνο.
Τα 9 φετινά βραβεία παρέλαβαν:
- Ο Αρχιμανδρίτης Αθηναγόρας Λουκατάρης (πατήρ Αθηναγόρας), ο οποίος από τον Φεβρουάριο του 2005 έθεσε σε λειτουργία το "Κέντρο Προστασίας Ανηλίκων ROM", και το "Κέντρο Υποδοχής Εθισμένων Νέων" με πρωταρχικό στόχο ζωής, τη στήριξη των μικρών Ρομά και των προσφυγόπουλων, για να ξεπεραστούν τα εμπόδια της κοινωνικής απομόνωσης και να υποστηριχθούν στην επαγγελματική τους αποκατάσταση, με πρωτοπόρες πρωτοβουλίες στην εκπαίδευση, στην υγεία, και στην εργασία.
- Ο ειδικός φρουρός Χρήστος Πετμεζάς, ο οποίος κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του στην ομάδα ΔΙΑΣ, έσωσε αναίσθητο πολίτη μετά από πτώση και τραυματισμό στο κεφάλι. Του παρέσχε πρώτες βοήθειες εφαρμόζοντας επί 40 λεπτά τη μέθοδο ΚΑΡΠΑ, με θωρακικές συμπιέσεις και αναπνοές - εμφυσήσεις.
- Ο Ευγένιος Σέιν, αθλητής καλλισθενικής γυμναστικής, ο οποίος με δικές του ενέργειες φρόντισε για την ανεύρεση κατοικίας σε 71χρονη άστεγη κυρία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και μέχρι σήμερα μεριμνά για την κάλυψη των αναγκών στέγασης, διατροφής και επανένταξης της, προσφέροντας της τη δυνατότητα να αποκτήσει το δικό της νοικοκυριό.
- Ο θωρακοχειρουργός, καθηγητής του ΑΠΘ, Χριστόφορος Φορούλης, ο οποίος με τη μακρά και συστηματική προσφορά του τόσο σε επιστημονικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο συνέβαλε στην περίθαλψη και σωτηρία σημαντικότατου αριθμού ασθενών και κυρίως ασθενών με επιπλοκές της νόσου COVID-19, στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και σε άλλες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της πόλης, παράλληλα με τις υπόλοιπες θωρακοχειρουργικές παθήσεις, όπως τα καρκινώματα του πνεύμονα.
- Η Βιοπαθολόγος - μικροβιολόγος Κωνσταντίνα Κοντοπούλου, η οποία, συνέβαλε καθοριστικά στην οργάνωση του τμήματος Μοριακής Βιολογίας στο Γ.Ν "Άγιος Δημήτριος", το οποίο διευθύνει, στη διαχείριση του συνόλου των δειγμάτων δέκα Κέντρων Υγείας της 3ης ΥΠΕ με την εκπαίδευση προσωπικού τους, και στην οργάνωση δύο εμβολιαστικών κέντρων. Πρόσθετα παρείχε ιατρικές υπηρεσίες στους τρόφιμους στο Γενικό Κατάστημα Κράτησης Θεσσαλονίκης και στους κρατούμενους των Φυλακών Διαβατών.
- Ο Ωτορινολαρυγγολόγος Βασίλειος Δελής, ο οποίος συμμετείχε σε πολυάριθμες εθελοντικές δράσεις παροχής ιατρικής φροντίδας στα προσφυγικά χωριά του Δήμου Αλμωπίας, σε παραμεθόριες και απομακρυσμένες περιοχές, και σε μικρά νησιά της άγονης γραμμής μέχρι και το Καστελόριζο.
- Ο Ανθυπαστυνόμος Ιωάννης Αθανασίου και ο Αρχιφύλακας Θεόδωρος Κωστόπουλος, οι οποίοι έσωσαν έναν βαριά τραυματισμένο άνδρα που είχε δεχθεί πυροβολισμούς στην περιοχή του Δενδροποτάμου, προσφέροντας του - επί είκοσι λεπτά - πρώτες βοήθειες για να τον σώσουν από ακατάσχετη αιμορραγία, διακινδυνεύοντας οι ίδιοι τη ζωή τους από πυροβολισμούς.
- Ο Δημήτριος Σανδάλης, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματικές Ασθένειες, Βορείου Ελλάδος "ΛΑΜΨΗ", ο οποίος έχει αφιερώσει τη ζωή του στη μάχη ενάντια στον παιδικό καρκίνο, και μαζί με τα μέλη του Συλλόγου στηρίζουν τα παιδιά με νεοπλασίες.
- Ο στρατιωτικός ιατρός Σαράντης Μπλιόσκας, ο οποίος πέτυχε τον έλεγχο της αιμορραγίας ενός κοριτσιού του οποίου είχε κοπεί ένα δάχτυλο σε παιδική χαρά στην παραλία Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια πέτυχε να διατηρηθεί το μέλος έως ότου επανατοποθετηθεί με επιτυχία.
"Σήμερα, τιμάμε φορείς και ανθρώπους, οι οποίοι πραγματικά συνεισέφεραν σε ένα τεράστιο ανθρωπιστικό, κοινωνικό, αλληλέγγυο, αλτρουϊστικό έργο κοινωνικής προσφοράς", ανέφερε στην ομιλία του ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, δρ Αντώνιος Αυγερινός και πρόσθεσε: "Τούς θέτουμε ως πρότυπα, ως φάρους φωτεινούς, προκειμένου και άλλοι συμπολίτες μας που έχουν την δυνατότητα να προσφέρουν κι αυτοί, σήμερα που η κοινωνική και οικονομική συγκυρία απαιτεί ιδιαίτερη μέριμνα για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες".
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ε.Ε.Σ. Θεσσαλονίκης, Σωτήριος Κυβέλος, ανέφερε πως η αρετή που επέδειξαν οι τιμώμενοι, βάζοντας το "εμείς" πάνω από το "εγώ" αναδεικνύεται ως παράδειγμα προς μίμηση, καθώς μέσα από το παράδειγμα αυτών των ανθρώπων προς μίμηση. μέσα από το παράδειγμα αυτών των ανθρώπων πραγματώνονται τα καταστατικά ιδεώδη του οργανισμού.
Τα έπαθλα αρετής "Κλειώς Μισιρλόγλου" προέρχονται από τα ετήσια έσοδα του κληροδοτήματος του ιατρού - καθηγητή του Α.Π.Θ. Αναστασίου Μισιρλόγλου. Απονέμονται από τον Ε.Ε.Σ. στη μνήμη της συζύγου του σε ανθρώπους και φορείς που αναδεικνύουν τα υψηλά ιδεώδη του ανθρωπισμού και της ανιδιοτελούς προσφοράς στον πλησίον.
Η διαδικασία επιλογής γίνεται με δημόσια πρόσκληση για υποβολή προτάσεων και αξιολόγηση από τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Ε.Ε.Σ. Θεσσαλονίκης.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ασθενής με ανθρώπινο μεταπνευνοϊό (hMPV) στο νοσοκομείο "Αττικόν"
Εφημερίες: Αλλαγές σε 4 +3 νοσοκομεία της Αττικής - Τι ανακοινώνεται σήμερα
Οι ιώσεις γεμίζουν τα Επείγοντα των νοσοκομείων - 8 ώρες αναμονής για τους ασθενείς