Νέα έρευνα, επαναφέρει στο προσκήνιο ένα από τα πιο παράξενα περιστατικά εγκεφαλικού τραυματισμού στην ιστορία. Την περίπτωση του ασθενούς M, που είχε πυροβοληθεί στο κεφάλι κατά τον ισπανικό εμφύλιο και όταν ξύπνησε έβλεπε τον κόσμο ανάποδα

Άνθρωποι και αντικείμενα έμοιαζαν να έρχονται από την αντίθετη μεριά έναντι του πού βρίσκονταν πραγματικά και αυτό επεκτάθηκε στην ακοή και στην αφή του.

Ο ασθενής πορούσε να διαβάζει γράμματα και αριθμούς που είχαν τυπωθεί φυσιολογικά και από πίσω προς τα μπρος, χωρίς ο εγκέφαλός του να μπορεί να διακρίνει τις; Διαφορές.

Ο κόσμος φαινόταν ανάποδα στον ασθενή καθώς και ανάστροφα. Για παράδειγμα, μπερδευόταν όταν έβλεπε άντρες να εργάζονται σε σκαλωσιές ανάποδα.

Μπορούσε επίσης να διαβάζει την ώρα σε ρολόι χειρός από οποιαδήποτε γωνία.

Είναι περίεργα συμπτώματα, ενώ υπήρχαν και άλλα. Έβλεπε χρώματα εκτός των αντικειμένων, αντικείμενα εις τριπλούν και είχε αχρωματοψία.

Όμως, αντιμετώπιζε το πρόβλημα ψύχραιμα.

Ο ασθενής Μ μελετήθηκε για σχεδόν 50 χρόνια από τον Ισπανό νευροεπιστήμονα  Justo Gonzalo, του οποίου η ανάλυση οδηγήθηκε σε σημαντική αλλαγή σχετικά με το πώς βλέπουμε τον εγκέφαλο.

Στη δεκαετία του 1940, ο Gonzalo πρότεινε ότι ο εγκέφαλος δεν είναι συλλογή ξεχωριστών τομέων αλλά ότι έχει διάφορες λειτουργίες που κατανέμονται σε διαβαθμίσεις στο όργανο-ιδέα που τότε ήταν αντίθετη με την κοινή πεποίθηση.

Ο Alberto García Molina, του  Institut Guttmann στην Ισπανία, δήλωσε ότι ο εγκέφαλος φαινόταν σαν μικρά κουτιά.

Όταν αλλάζει κάποιος ένα κουτί, υποθετικά υπάρχει συγκεκριμένο έλλειμμα. Για τον Dr. Gonzalo, οι θεωρίες δεν μπορούσαν να εξηγήσουν τις ερωτήσεις που προέκυψαν με τον ασθενή, επομένως άρχισε να δημιουργεί τη δική του σπονδυλωτή θεωρία για τη δυναμική του εγκεφάλου.

Μελετώντας τον συγκεκριμένο ασθενή και άλλους με τραυματισμούς στον εγκέφαλο, ο Gonzalo πρότεινε ότι η επίπτωση της εγκεφαλικής βλάβης εξαρτάτο από το μέγεθος και τη θέση του τραυματισμού.

Έδειξε επίσης ότι αυτοί οι τραυματισμοί δεν καταστρέφουν συγκεκριμένες λειτουργίες αλλά επηρεάζουν την ισορροπία λειτουργιών –η περίπτωση του ασθενούς Μ.

Επρόκειτο για πρωτοπόρα εργασία, που βασίστηκε σε απίστευτο περιστατικό και στην οποία ο Gonzalo εντόπισε 3 σύνδρομα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Neurologia.

Πηγές:
Neurologia.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στυτική δυσλειτουργία σε νεαρούς άνδρες: Ποιοι παράγοντες την προκαλούν
Απάντηση Γεωργιάδη στον ΣΥΡΙΖΑ για το νοσοκομείο της Κω
Επιδημία χολέρας στο Σουδάν