Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ κ. Ντόρα Ψαλτοπούλου, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Αντέννα, αναφέρθηκε αρχικά στον στρεπτόκοκκο και σε ερώτηση για το πώς οι γονείς μπορούν να αντιληφθούν έγκαιρα ότι το παιδί τους νοσεί από στρεπτόκοκκο είπε ότι ειδικά οι γονείς και ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς- καθώς θα υπάρχει συγχρωτισμός στις σχολικές αίθουσες- θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα παιδιά τους ώστε να μπορέσουν να διαγνώσουν σε πολύ αρχικό στάδιο τη νόσηση από στρεπτόκοκκο σε αυτά. Συνήθως θα προκληθεί ένας πυρετός,  πόνος στο λαιμό  που θα οδηγήσει σε φαρυγγοαμυγδαλίτιδα και με ένα strep test συν την  κλινική εικόνα του παιδιού, που μπορεί να είναι νωθρό, κουρασμένο, μπορεί να έχει και άλλα συμπτώματα, πονοκέφαλο, πυρετό, είναι πολύ σημαντικό να οδηγηθούν οι γονείς άμεσα στον παιδίατρο, ο οποίος μαζί με το strep test θα κάνει τη διάγνωση αποκλείοντας ή επιβεβαιώνοντας την ύπαρξη στρεπτόκοκκου και δίνοντας την κατάλληλη αντιβιοτική αγωγή, αν χρειαστεί.

Στους ενήλικες, οτιδήποτε ξεφεύγει του φυσιολογικού, δηλαδή υπάρχει πυρετός παρατεταμένος ή συμπτώματα με επιδείνωση σε οποιοδήποτε όργανο, όπως πνευμονία, μηνιγγίτιδα, κυτταρίτιδα, προβλήματα από το δέρμα, σήψη, όλα αυτά οδηγούν τους γιατρούς να συστήσουν στον ενήλικα, αν έχει πυρετό ο οποίος δεν υφίεται εύκολα και συμπτώματα από οποιοδήποτε άλλο όργανο που δεν τα θεωρεί φυσιολογικά ή δεν μπορεί εύκολα να αντιμετωπίσει μόνος του, να πάει άμεσα στον παθολόγο, στο κέντρο υγείας ή στο νοσοκομείο ώστε με τις κατάλληλες εξετάσεις να μπορεί να διαγνωστεί η ύπαρξη ή όχι του στρεπτόκοκκου ή άλλου μικροβίου που φέρνει τα συμπτώματα.

Ευλογιά των πιθήκων

Για την ευλογιά των πιθήκων και την πιθανότητα εμφάνισής της στη χώρα μας, η καθηγήτρια εκτιμά ότι μπορεί να υπάρξει κρούσμα και στη χώρα μας, καθώς μετακινούμαστε όλοι οπουδήποτε. Το πιο πιθανό μπορεί να είναι κάποιος ταξιδιώτης που θα προέλθει από αυτές τις ενδημικές χώρες της Αφρικής, αλλά όπως είδαμε και στην αντίστοιχη επιδημία από τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων, αυτά τα περιστατικά μπορεί τελικά να μην προέλθουν από την περιοχή της Αφρικής αλλά να υπάρχει οριζόντια μετάδοση κοινότητας, που σημαίνει ότι μπορεί να έρθουν και στη χώρα μας και από άλλες περιοχές της Ευρώπης και του κόσμου.

Η μετάδοση της νόσου γίνεται με στενή δερματική ή σεξουαλική επαφή, αλλά γίνεται και άμεσα, πολύ πιο σπάνια με αναπνευστική επαφή, μέσω της  αναπνευστικής οδού, αλλά και με κλινοσκεπάσματα ή αντικείμενα που μοιραζόμαστε, όπως πετσέτες ή κοινό ρουχισμό.

Ολοι μπορεί να κινδυνεύσουν, σημείωσε η Καθηγήτρια, αλλά οι ομάδες που έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης είναι άτομα ανοσοκατεσταλμένα, άτομα με πολλαπλούς ερωτικούς συντρόφους, επαγγελματίες υγείας που ασχολούνται με αυτά τα νοσήματα και συνοδοί ή σύντροφοι αυτών των ομάδων.

Αν κάποιος εμφανίσει πυρετό, λεμφαδενοπάθεια και ειδικά ένα εξάνθημα το οποίο μπορεί να ξεκινά από το κεφάλι, και μπορεί τελικά να πηγαίνει και στο σώμα και στα άκρα, το οποίο είναι κηλιδοβλατιδώδες και μετά περνά και σταδιακά μπορεί να φτάσει σε πιο βαριές εικόνες με φυσαλίδες ή φλύκταινες, αυτή η εικόνα μας δίνει κάποια μεγαλύτερη πιθανότητα στο ότι μπορεί να υπάρχει αυτός ο ιός. Είτε τον δούμε γύρω μας είτε αν εμφανίσουμε εξάνθημα μαζί με πυρετό, είναι πολύ σημαντικό να πάμε στον δερματολόγο, στον παθολόγο, που με τις κατάλληλες εξετάσεις μπορεί να οδηγηθεί στη διάγνωση αυτού του νοσήματος.

Είναι πολύ σημαντικό και για εμάς, για να λάβουμε πιθανά την κατάλληλη αγωγή, αλλά και τους γύρω μας ώστε με την απομόνωση να μπορέσουμε να τους προστατεύσουμε.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές