Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, Jair Bolsonaro, αρνήθηκε τη συμμετοχή του στο σκάνδαλο με τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού. Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του ενώπιον της ομοσπονδιακής αστυνομίας στη Βραζιλία, αρνήθηκε ότι έδωσε εντολή για την εισαγωγή πλαστών στοιχείων εμβολιασμού στο σύστημα του υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με την κατάθεση, ο Bolsonaro είπε επίσης ότι δεν είχε κανένα λόγο να το πράξει και ότι δεν γνώριζε καν για την καταχώρηση των ψευδών στοιχείων.

Ο Bolsonaro ακούστηκε στο πλαίσιο έρευνας για μια εγκληματική οργάνωση που, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Αστυνομία, εξέδιδε ψευδή δεδομένα εμβολιασμού για τον κορωνοϊό στο "ConecteSUS".

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό σταθμό "TV Globo", φέρεται να παραποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, τα δεδομένα εμβολιασμού του Bolsonaro, της κόρης του Laura και του πρώην βοηθού του, αντισυνταγματάρχη Mauro Cid Barbosa.

Με τον τρόπο αυτό, είχε καταστεί δυνατό να εκδοθούν πιστοποιητικά εμβολιασμού για άτομα που στην πραγματικότητα δεν είχαν εμβολιαστεί και να παρακαμφθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί στη Βραζιλία και τις ΗΠΑ.

H κόρη του Laura και ο πρώην βοηθός του Cid, μεταξύ άλλων, φέρονται να επωφελήθηκαν από αυτό. Ως εκ τούτου, η αστυνομία είχε πραγματοποιήσει έρευνα στο σπίτι του πρώην προέδρου της Βραζιλίας στις 3 Μαΐου.

Ο δεξιός πολιτικός είχε επανειλημμένα αμφισβητήσει την επικινδυνότητα του κορωνοϊού και την αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Λίγο πριν ο διάδοχός του, Luiz Inácio Lula da Silva, αναλάβει τα καθήκοντά του την Πρωτοχρονιά, είχε ταξιδέψει στις ΗΠΑ και επέστρεψε στη Νότια Αμερική μόλις στα τέλη Μαρτίου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απλές συμβουλές για διατροφή και καλή υγεία
CrossFit: Όσα θέλετε να ξέρετε
Από τη διάγνωση στην ανάγνωση του μυαλού;