Με δύο χρόνια καθυστέρηση αποφασίστηκε (15/5/2023, αρ. Φύλλου 3205) η εξαίρεση των ηπαρινών που διατέθηκαν για το 2021 στα δημόσια νοσοκομεία και στο Γ.Ν. Παπαγεωργίου από το clawback.

Για την ιστορία, το 2021 το κράτος είχε εξαιρέσει τις ηπαρίνες από τη φαρμακευτική δαπάνη των φαρμάκων Κοινότητας έχοντας βάλει επιπλέον περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ στο σύστημα. Το ίδιο είχε δεσμευτεί ότι θα κάνει και για τα νοσοκομεία τη συγκεκριμένη χρονιά (2021). H τελευταία απόφαση εξαίρεσε μεν τις ηπαρίνες από την υποχρέωση καταβολής clawback αλλά όχι από τη δαπάνη. Με απλά λόγια, δεν έβαλε επιπλέον λεφτά στη δαπάνη. 

Σύμφωνα με την απόφαση:  Για το χρονικό διάστημα από 1.1.2021 έως 31.12.2021 η δαπάνη προμήθειας των φαρμάκων της παρ. 1 που εξαιρείται από την υποχρέωση καταβολής του ποσού της αυτόματης επιστροφής (clawback) διαμορφώθηκε ως εξής: α) Για τις ποσότητες που διατέθηκαν από τα δημόσια νοσοκομεία, σε έντεκα εκατομμύρια εξακόσιες σαράντα μία χιλιάδες και τριακόσια εξήντα (11.641.360) ευρώ και β) για τις ποσότητες που διατέθηκαν από το Γ.Ν.Θ. «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ», σε τριακόσιες ογδόντα τέσσερις χιλιάδες και εννιακόσια εβδομήντα έξι (384.976) ευρώ. Στα ποσά συμπεριλαμβάνεται ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας. 

Το ποσό της αυτόματης επιστροφής (clawback) που αναλογεί στα φάρμακα της θεραπευτικής ομάδας των ηπαρινών για τις ποσότητες που διατέθηκαν από τα δημόσια νοσοκομεία, που εποπτεύονται από το Υπουργείο Υγείας, και το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης (Γ.Ν.Θ.) «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ» για το χρονικό διάστημα από 1.1.2021 έως 31.12.2021, ως αυτές προσδιορίζονται στην παρ. 2, υπολογίζεται επί τη βάσει της υπέρβασης του ορίου της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. και του Γ.Ν.Θ. «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ» κατά τη λήξη του χρονικού διαστήματος της παρ. 2, ήτοι κατά την 31.12.2021 και επιμερίζεται αναλογικά σε κάθε φαρμακευτική εταιρεία ή κάτοχο άδειας κυκλοφορίας με βάση το ποσοστό συμμετοχής κάθε εταιρείας ή κατόχου στη συνολική φαρμακευτική δαπάνη των Νοσοκομείων του ΕΣΥ και του ΓΝΘ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ για το έτος 2021.  

Σε συνομιλία που είχαμε με στελέχη των εταιρειών που διαθέτουν ηπαρίνες στην ελληνική αγορά, μας ανέφεραν ότι "Κάλλιο αργά παρά ποτέ, αν και το καλύτερο θα ήταν αυτή η πολυαναμενόμενη απόφαση να λαμβανόταν στην ώρα της για να αποφευχθεί η διετής ταλαιπωρία τόσο για εμάς όσο και για τους ασθενείς που ανησυχούν συχνά πυκνά για την επάρκεια του φαρμάκου''. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Novartis Hellas: Πολλαπλές διακρίσεις σε σημαντικούς θεσμούς
Ο αφθώδης πυρετός επιβραδύνει τις γερμανικές εξαγωγές κρέατος
Και ιδιώτες γιατροί στην εφαρμογή finddoctors.gov.gr για ηλεκτρονικά ραντεβού