Σημαντική πρόοδο στη θεραπεία με χιμαιρικούς υποδοχείς αντιγόνου Τ (CAR-T) κυττάρων καταγράφεται την τελευταία δεκαετία μεταμορφώνοντας ριζικά τη θεραπεία του καρκίνου.

Ο FDA έχει εγκρίνει έξι θεραπείες με κύτταρα CAR-T για την αντιμετώπιση καρκίνων του αίματος, συμπεριλαμβανομένης της λευχαιμίας, των λεμφωμάτων και του πολλαπλού μυελώματος. Ο Αμερικανικός Οργανισμός έχει αναφέρει ότι υπήρχαν περίπου 2.754 ενεργοί παράγοντες κυτταρικής θεραπείας στο παγκόσμιο pipeline ανοσοθεραπείας το 2022. Αυτό είναι μια αύξηση 36% από το 2021.

Οι κυτταρικές θεραπείες έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό εν εξελίξει δοκιμών από όλες τις ανοσοθεραπείες, φτάνοντας συνολικά τις 857 δοκιμές και τα 1.432 pipeline παγκοσμίως, υπογραμμίζοντας ότι αποτελούν την πιο πολλά υποσχόμενη ανοσοθεραπεία.

Ενεργοποίηση και επέκταση κυττάρων CAR-T

Οι κυτταρικές θεραπείες είναι ένας τύπος ανοσοθεραπείας που χρησιμοποιεί τα Τ κύτταρα του ίδιου του ασθενούς για τη θεραπεία του καρκίνου, εκμεταλλευόμενη την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς να στοχεύει και να καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα.

Το αρχικό βήμα στην παραγωγή CAR-T είναι η συλλογή των Τ κυττάρων από έναν ασθενή. Δεδομένου ότι υπάρχει περιορισμένος αριθμός κυττάρων, αυτό απαιτεί επέκταση σε μια δεδομένη ποσότητα (από δισεκατομμύρια έως δεκάδες δισεκατομμύρια κύτταρα CAR-T) πριν από την έγχυση πίσω στον ασθενή. Αυτό καθιστά την επέκταση των κυττάρων CAR-T ένα ζωτικό βήμα κατά την ανάπτυξη.

Οι κυτοκίνες διεγείρουν την ενεργοποίηση και επέκταση των κυττάρων CAR-T. Για παράδειγμα,  τα IL-7 , IL-21 , IL2 , IL4 και I L15  χρησιμοποιούνται συνήθως για την παρασκευή και την καλλιέργεια κυττάρων CAR-T. 

Λόγω της χρήσης κυτοκινών στην καλλιέργεια των CAR-T κυττάρων, ο βαθμός ή η καθαρότητα των κυτοκινών και η συγκέντρωση των εναπομεινάντων κυτοκινών στο τελικό προϊόν χρειάζονται αυστηρό έλεγχο και παρακολούθηση για να αποφευχθούν τυχόν κίνδυνοι για την υγεία του ασθενούς.

 

 

Προκλήσεις και μέλλον της θεραπείας με CAR-T λεμφοκύτταρα

Λόγω αρκετών εγκρίσεων από τον FDA, η θεραπεία με CAR-T λεμφοκύτταρα παραμένει η πιο υποσχόμενη κυτταρική θεραπεία για ασθενείς με αιματολογικές κακοήθειες σε σύγκριση με εναλλακτικές κυτταρικές θεραπείες που έχουν σχεδιαστεί συμπεριλαμβανομένων των CAR-M και CAR-NK.

Ωστόσο, πρέπει να αντιμετωπιστούν ορισμένες προκλήσεις για να διασφαλιστεί η πραγματική επιτυχία της κυτταρικής θεραπείας στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Πρώτον, η συλλογή Τ-λεμφοκυττάρων από ασθενείς μπορεί να είναι χρονοβόρα και πολύπλοκη, ιδιαίτερα για ασθενείς με καρκίνο και εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και πολύ λίγα Τ κύτταρα.

Δεύτερον, η χρήση του CAR-T για τη θεραπεία συμπαγών καρκίνων δεν είναι τόσο αποτελεσματική όσο για τον αιματολογικό καρκίνο. Αυτό οφείλεται στο περίπλοκο και ετερογενές μικροπεριβάλλον των συμπαγών όγκων, το οποίο αναστέλλει τα κύτταρα CAR-T από το να φτάσουν και να διεισδύσουν στους όγκους.

Τέλος, η διαθεσιμότητα και το κόστος της θεραπείας CAR-T περιορίζει τη χρήση της ενώ απαιτείται και μεγαλύτερη περίοδος παραγωγής από τις εναλλακτικές μεθόδους που βασίζονται στην ανοσοθεραπεία.

Παρόλα αυτά, οι ερευνητές συνεχίζουν να εξετάζουν διάφορες στρατηγικές για να επιτρέψουν στη θεραπεία CAR-T να είναι αποτελεσματική έναντι συμπαγών όγκων και πιο εμπορικά βιώσιμη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο Χρίστος Λιάπης υπογράφει το βιβλίο του ''Λαβωμένος Ίαμβος''
Συνάντηση πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον υπουργό Υγείας της Σαουδικής Αραβίας
Goody's-Everest: Επέκταση στο εξωτερικό με 9 νέα σημεία έως το τέλος του 2024