Τα μικρότερα κέρδη σε χρόνια επιβίωσης και υγιή χρόνια ζωής, θα έχουν οι Έλληνες έως το 2050.
Κύπρος, Πορτογαλία και Ιταλία πετυχαίνουν τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην τελευταία θέση, έχοντας παρόμοια ποσοστά με την Σλοβακία.
Τα παραπάνω προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από μελέτη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για τη διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων.
Στον πίνακα που ακολουθεί, φαίνεται πως η Ελλάδα θα έχει λιγότερα από 5 χρόνια ζωής (LYs) ανά 100.000 κατοίκους και σχεδόν 3 χρόνια υγιούς διαβίωσης (DALYs). Έχει, δε, τα μισά κέρδη σε χρόνο διαβίωσης σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Χρόνια ζωής και υγιή χρόνια κερδισμένα, ανά 100.000 κατοίκους, έως το 2050
Τι είναι
Ο δείκτης DALYs είναι έτη ζωής προσαρμοσμένα ως προς την αναπηρία και εκφράζεται ως ο αριθμός των ετών που χάνονται λόγω κακής υγείας, αναπηρίας ή πρόωρου θανάτου. Αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1990 ως ένας τρόπος σύγκρισης της συνολικής υγείας και του προσδόκιμου ζωής διαφορετικών χωρών.
Δεν περιλαμβάνει μόνο τα πιθανά χρόνια ζωής που χάνονται λόγω πρόωρου θανάτου, αλλά περιλαμβάνει και ισοδύναμα χρόνια υγιούς ζωής που χάνονται λόγω της κακής υγείας ή της αναπηρίας. Με αυτόν τον τρόπο, η θνησιμότητα και η νοσηρότητα συνδυάζονται σε μια ενιαία, κοινή μέτρηση.
Δημ.Κ.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διαδικτυακός τζόγος και διαταραχή τυχερών παιχνιδιών
Καρδιακή προσβολή: Περισσότερες μεταγγίσεις συνδέονται με χαμηλότερη θνητότητα στο εξάμηνο σε ασθενείς με αναιμία [μελέτη]
Ποια μυρωδικά μπορούν να βοηθήσουν με το αδυνάτισμα