Το αλάτι βρίσκεται σχεδόν παντού. Ό,τι επεξεργασμένο ή προμαγειρεμένο τρόφιμο μπορούμε να καταναλώσουμε, μάλλον έχει αλάτι μέσα. Και αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό να καταλήξουμε να τρώμε μέχρι και την τριπλάσια ποσότητα αλατιού από όση χρειαζόμαστε κάθε μέρα. Αυτό είναι πρόβλημα καθώς αυξάνει τις πιθανότητες για αρκετά προβλήματα υγείας.

Αν θέλετε να μειώσετε (ή χρειάζεται να κόψετε) το αλάτι από την διατροφή σας, αυτές είναι μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε.

Μαγειρέψτε μόνοι σας

Ο μόνος αληθινός τρόπος να γνωρίζετε πόσο αλάτι υπάρχει στο φαγητό σας είναι να το μαγειρεύετε εσείς. Θα έχετε τον απόλυτο έλεγχο στα συστατικά. Οι μερίδες εστιατορίου πολλές φορές περιέχουν μεγάλες ποσότητες αλατιού, ενώ τα έτοιμα γεύματα που βρίσκουμε στο σούπερ μάρκετ περιέχουν (συνήθως) τεράστιες ποσότητες αλατιού ως συντηρητικό.

Προσοχή στα ψώνια

Επιλέξτε φρέσκα πουλερικά, ψάρια και κρέας αντί για επεξεργασμένες ή καπνιστές ποικιλίες. Επιλέξτε φρέσκα φρούτα ή λαχανικά αντί για κονσέρβες, αλλιώς ψάξτε για κονσέρβες με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Αν χρησιμοποιείτε τρόφιμα σε κονσέρβα, όπως φασόλια ή καλαμπόκι, ξεπλύνετέ τα πρώτα για να φύγει μέρος του αλατιού. Αποφύγετε το στιγμιαίο ρύζι και τον πουρέ πατάτας σε σκόνη, καθώς συνήθως περιέχουν αρκετό αλάτι.

Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες

Ελέγξτε κάθε ετικέτα τροφίμων για περιεκτικότητα σε νάτριο. Αναζητήστε προϊόντα με την ένδειξη "χωρίς νάτριο" (λιγότερο από 5 mg νατρίου ανά μερίδα), "πολύ χαμηλό νάτριο" (35 mg ή λιγότερο ανά μερίδα) ή "χωρίς προσθήκη αλατιού". Oι ζωμοί, οι σάλτσες, η σάλτσα σόγιας, οι κύβοι μαγειρικής και τα προϊόντα όπως μουστάρδα, κέτσαπ και σάλτσα μπάρμπεκιου είναι όλα πλούσια σε αλάτι.

Αντί για αλάτι, αξιοποιήστε μυρωδικά και μπαχαρικά

Όταν μια συνταγή απαιτεί αλάτι, αντικαταστήστε το με άλλο βότανο ή μπαχαρικό. Οτιδήποτε άλλο μπορεί να δέσει ωραία με το πιάτο σας, και με λίγο πειραματισμό θα βρείτε ποιες είναι οι αγαπημένες σας γεύσεις (και σύντομα θα σταματήσει να σας λείπει τόσο και το αλάτι). Επιπλέον, όλα αυτά τα μυρωδικά και μπαχαρικά περιέχουν έξτρα αντιοξειδωτικά και μικροποσότητες βιταμινών και μετάλλων. Αθροιστικά μπορεί να κάνουν εξίσου απειροελάχιστες αλλαγές, αλλά είναι σίγουρα καλύτερα για την υγεία μας σε σχέση με το αλάτι.

Μαρινάρετε το κρέας

Ένας τέλειος τρόπος για να δώσετε στο κρέας σας επιπλέον γεύση χωρίς αλάτι είναι ένα καλό μαρινάρισμα. Χρησιμοποιήσετε κρασί, χυμό λεμονιού ή πορτοκαλιού, φρέσκο σκόρδο και κρεμμύδι, πιπεριές, τζίντζερ, λάδι σουσαμιού και σπόρους μουστάρδας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σταθεροποίηση στη θετικότητα CoViD - Τι έδειξαν τα χθεσινά rapid tests
Ρομποτική αρθροπλαστική με το σύστημα ROSA
Μπουρλά (Pfizer): Ερχονται σημαντικές εξελίξεις στην αντιμετώπιση του καρκίνου