Η υπερθέρμανση του πλανήτη θα μπορούσε να εκτοπίσει ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους μέχρι το τέλος του αιώνα, προειδοποιούν οι επιστήμονες. Πρόκειται για την τελευταία έρευνα που επισημαίνει το σημαντικό ανθρώπινο και κοινωνικό κόστος της επιταχυνόμενης κλιματικής κρίσης.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Sustainability», εκτιμά ότι η θερμοκρασία αναμένεται να αυξηθεί 2,7 βαθμούς Κελσίου και ότι περίπου δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι θα έρθουν αντιμέτωποι με μέσες ετήσιες θερμοκρασίες πάνω από 29 βαθμούς έως το 2030, επίπεδο που έχουν ζήσει πολύ λίγες κοινότητες στο παρελθόν. Αν όμως οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μειωθούν σημαντικά, τότε ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να μειωθεί σε 400 εκατομμύρια.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, ορισμένα από τα έθνη που θα πληγούν περισσότερο από την υπερβολική ζέστη φιλοξενούν επίσης μερικές από τις φτωχότερες κοινότητες του κόσμου, όπου ο κλιματισμός συνήθως δεν αποτελεί επιλογή.
Από το ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους που ενδέχεται να αναγκαστούν να μεταναστεύσουν, σύμφωνα με τη μελέτη, 600 εκατομμύρια θα είναι στην Ινδία, 300 εκατομμύρια στη Νιγηρία και 100 εκατομμύρια στην Ινδονησία.
«Αυτοί οι άνθρωποι που επηρεάζονται είναι οι φτωχότεροι του πλανήτη», δήλωσε στο Forbes ο Τιμ Λέντον, διευθυντής του Ινστιτούτου Παγκόσμιων Συστημάτων στο Έξιτερ και επικεφαλής της μελέτης. «Σε υψηλότερες θερμοκρασίες, η ζωή γίνεται ανυπόφορη, επηρεάζοντας το νερό, τη γεωργία και τα τρόφιμα. Δεν μπορείτε να οχυρωθείτε από την κλιματική αλλαγή. Υπάρχει μια αναμφισβήτητη διασύνδεση μεταξύ των εθνών».
Η μελέτη επισημαίνει τη σημαντική διαφορά που θα έκανε ο περιορισμός της μέσης αύξησης της θερμοκρασίας σε μόλις 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα – ο πιο φιλόδοξος στόχος της Συμφωνίας του Παρισιού. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι με βάση τις τρέχουσες δεσμεύσεις της παγκόσμιας συνθήκης για το κλίμα, ο κόσμος εξακολουθεί να βρίσκεται σε τροχιά υπερθέρμανσης κατά περίπου 2,7 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2100.
Την περασμένη εβδομάδα η μετεωρολογική υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών δημοσίευσε μια μελέτη η οποία αναφέρει ότι πολλά μέρη του κόσμου θα πληγούν από υψηλές θερμοκρασίες τα επόμενα πέντε χρόνια. Η υπερθέρμανση του πλανήτη, σε συνδυασμό με το φαινόμενο Ελ Νίνιο, θα πυροδοτήσει σε μεγάλο βαθμό αυτή τη ζέστη, δήλωσαν οι συντάκτες της έκθεσης, με τα επόμενα πέντε χρόνια να είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι τα θερμότερα που έχουν καταγραφεί ποτέ.
«Αυτό θα έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στην υγεία, την επισιτιστική ασφάλεια, τη διαχείριση των υδάτων και το περιβάλλον», δήλωσε στους New York Times ο Πετέρι Τάαλας, γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού. «Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι», τόνισε.
Τη Δευτέρα, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός δημοσίευσε μια έκθεση, στην οποία διαπιστώνεται ότι οι οικονομικές ζημιές από τις φυσικές καταστροφές συνεχίζουν να αυξάνονται, ακόμη και αν οι βελτιώσεις στα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης έχουν συμβάλει στη μείωση των απωλειών σε ανθρώπινες ζωές. Στην εν λόγω έκθεση, ο οργανισμός του ΟΗΕ κατέγραψε σχεδόν 12.000 ακραία καιρικά, κλιματικά και υδάτινα φαινόμενα σε παγκόσμιο επίπεδο μεταξύ 1970 και 2021, τα οποία σκότωσαν περισσότερους από 2 εκατομμύρια ανθρώπους και προκάλεσαν οικονομικές ζημιές ύψους 4,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Επιπλέον, η κλιματική αλλαγή επηρεάζει ήδη όλα τα μέρη του κόσμου, όχι μόνο τις φτωχότερες χώρες.
Οι νέες μελέτες και εκθέσεις, από πολλές απόψεις, υποδεικνύουν μια πραγματικότητα με την οποία πολλοί άνθρωποι είναι ήδη εξοικειωμένοι. Αυτή την εβδομάδα, εκτάσεις της Ινδίας πλήττονται από ακραία ζέστη. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, οι πυρκαγιές στον Καναδά συνέχισαν να στέλνουν καπνό νότια στις ΗΠΑ, αναγκάζοντας τους αξιωματούχους στο Κολοράντο και τη Μοντάνα να εκδώσουν προειδοποιήσεις για την ποιότητα του αέρα. Τέλος, την περασμένη εβδομάδα, έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν πλημμύρες σε 43 ιταλικές πόλεις, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 14 άνθρωποι, ενώ καταστράφηκαν εκατοντάδες δρόμοι.
Πηγές:
euro2day,EΡΤ
Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι