Υπάρχουν πολλοί λόγοι να αποκτήσουμε ένα καλά στοκαρισμένο ράφι με μυρωδικά. Αρχικά, επειδή θα κάνει την κουζίνα μας να δείχνει και να μυρίζει πιο ωραία, και αυτός είναι εξίσου σοβαρός λόγος με τους (αντικειμενικά σοβαρούς) που θα αναφέρουμε πιο κάτω.

Έπειτα, τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά είναι ο καλύτερος τρόπος να δώσουμε επιπλέον γεύση και να κάνουμε πιο ενδιαφέρον το φαγητό μας, χωρίς να χρησιμοποιήσουμε αλάτι ή παχύρρευστες σάλτσες που είναι γεμάτες με κορεσμένα λιπαρά. Το κάθε ένα μπορεί να συνοδεύσει ιδανικά πολλά και διαφορετικά πιάτα και ο πειραματισμός μαζί τους στη μαγειρική μας είναι η μισή χαρά. Ας δούμε μερικά από τα καλύτερα που μπορούμε να βάλουμε στο τραπέζι μας.

Ρίγανη

Παραδοσιακή και ελληνική, η ρίγανη έχει έντονη γεύση αλλά και αρκετά αντιοξειδωτικά που μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Ταιριάζει καλά πρακτικά με οτιδήποτε, αλλά αγαπάει ιδιαίτερα το κοτόπουλο και τις σαλάτες.

Κανέλα

Την έχουμε συνηθίσει σε γλυκά, αλλά δοκιμάστε να την χρησιμοποιήσετε και στο κοκκινιστό κρέας - φτιάχνει υπέροχη αντίθεση και προσφέρει επιπλέον ζεστασιά στη γεύση του φαγητού. Η κανέλα είναι πολύ καλή για την υγεία μας και ας την παίρνουμε σε μικρές μόνο δόσεις. Περιέχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ενώσεις.

Σκόρδο

Το σκόρδο, είτε το χρησιμοποιήσετε ωμό και λιωμένο, είτε σε σκόνη, έχει να προσφέρει αντιοξειδωτική δράση και προστατεύει επίσης την υγεία της καρδιάς. Ταιριάζει κυριολεκτικά παντού, αρκεί να σας αρέσει η γεύση του.

Τζίντζερ

Μπορείτε να το πάρετε σε σκόνη, αλλά είναι τέλεια ιδέα να έχετε μια ρίζα στο ψυγείο σας και να τρίβετε φρέσκο όποτε το χρειάζεστε. Η γεύση του είναι πολύ έντονη - πικάντικα γλυκιά θα την περιγράφαμε - και μπορεί να χωρέσει παντού. Εκτός του ότι μας βοηθά να ρυθμίζουμε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, είναι από τα πιο δυνατά όπλα ενάντια στη ναυτία. Δοκιμάστε επίσης να βράσετε λίγο φρέσκο τζίντζερ για να φτιάξετε αρωματικό τσάι.

Δενδρολίβανο

Μυρίζει υπέροχα, δίνει στο φαγητό μια ιδιαίτερη γεύση και μπορεί να βοηθά στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής στον οργανισμό - ενώ ταυτόχρονα εξετάζονται και οι αντικαρκινικές του ιδιότητες. Μπορείτε επίσης να το κάνετε τσάι, με λίγο μέλι και λεμόνι.

Μοσχοκάρυδο

Ζεσταίνει και γλυκαίνει ό,τι συνταγή του δώσουμε, αλλά ταυτόχρονα προσφέρει και μια σειρά από αντιμικροβιακές και αντικαρκινικές ενώσεις. Μπορείτε να το δοκιμάσετε ακόμα και με τον καφέ σας, ενώ σίγουρα αξίζει να το ρίξετε σε ένα πιάτο με κοτόπουλο για να δείτε αν θα σας αρέσει ο συνδυασμός.

Κρόκος Κοζάνης

Μοναδική και ντόπια εκδοχή του σαφράν, που μπορεί να κοστίζει λίγο παραπάνω, αλλά δίνει υπέροχη γεύση (με πολύ, πολύ μικρή δόση) και αρκετά καροτενοειδή, που φροντίζουν την υγεία των ματιών μας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μπουρλά (Pfizer): Ερχονται σημαντικές εξελίξεις στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ηράκλειο: Χάρισε ζωή με τον θάνατό του 55χρονος Πολωνός γιατρός
Η Γεωργία Γαβριηλίδου νέα προϊσταμένη Νομικού Τμήματος του ΕΜΑ