Το διατροφικό προφίλ του γάλακτος είναι εντυπωσιακό - κάτι που βγάζει νόημα αν σκεφτούμε ποια είναι η πρωταρχική του χρήση, να τρέφει πλήρως νεογέννητους οργανισμούς δηλαδή. Ένα φλιτζάνι πλήρες γάλα αγελάδας περιέχει:

Θερμίδες: 146

Πρωτεΐνη: 8 γρ

Λίπος: 8 γρ

Ασβέστιο: 28% της ημερήσιας δόσης

Βιταμίνη D: 24% της ημερήσιας δόσης

Ριβοφλαβίνη (Β2): 26% της ημερήσιας δόσης

Βιταμίνη Β12: 18% της ημερήσιας δόσης

Κάλιο: 10% της ημερήσιας δόσης

Φώσφορος: 22% της ημερήσιας δόσης

Το γάλα είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνης Α, μαγνησίου, ψευδαργύρου και θειαμίνης (βιταμίνης Β1). Επιπλέον, είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και περιέχει εκατοντάδες διαφορετικά λιπαρά οξέα, συμπεριλαμβανομένου του συζευγμένου λινολεϊκού οξέος (CLA) και των ω-3.

Το θρεπτικό περιεχόμενο του γάλακτος ποικίλλει, ανάλογα με παράγοντες όπως η περιεκτικότητά του σε λιπαρά και η διατροφή της αγελάδας από την οποία προήλθε. Για παράδειγμα, το γάλα από αγελάδες που τρώνε κυρίως χορτάρι περιέχει σημαντικά υψηλότερες ποσότητες συζευγμένου λινολεϊκού οξέος και ω-3 λιπαρών οξέων. Επίσης, το γάλα που το ζώο του τρέφεται με χορτάρι περιέχει υψηλότερες ποσότητες ωφέλιμων αντιοξειδωτικών, όπως βιταμίνη Ε και β-καροτίνη, τα οποία βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής και στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες.

Το γάλα θεωρείται "πλήρης πρωτεΐνη", που σημαίνει ότι περιέχει και τα εννέα από τα απαραίτητα αμινοξέα που είναι απαραίτητα για να λειτουργεί το σώμα μας σε ιδανικό επίπεδο. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι πρωτεΐνης που βρίσκονται στο γάλα - η καζεΐνη και η πρωτεΐνη ορού γάλακτος. Και οι δύο θεωρούνται πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας.

Η κατανάλωση γάλακτος μπορεί να σημαίνει χαμηλότερο κίνδυνο μυϊκής απώλειας που σχετίζεται με την ηλικία, σύμφωνα με αρκετές μελέτες. Στην πραγματικότητα, η υψηλότερη κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων έχει συνδεθεί με μεγαλύτερη μυϊκή μάζα ολόκληρου του σώματος και καλύτερη σωματική απόδοση σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

Η κατανάλωση γάλακτος έχει επίσης συνδεθεί εδώ και πολύ καιρό με υγιή οστά. Αυτό οφείλεται στον ισχυρό συνδυασμό θρεπτικών συστατικών του, συμπεριλαμβανομένου του ασβεστίου, του φωσφόρου, του καλίου, των πρωτεϊνών του και της βιταμίνης Κ2 (όταν το γάλα είναι βιολογικό). Όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητα για τη διατήρηση γερών, υγιών οστών, καθώς ενισχύουν την απορρόφηση ασβεστίου από τον οργανισμό.

Τέλος, αρκετές μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση γάλακτος με χαμηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας. Είναι ενδιαφέρον ότι αυτό το όφελος έχει συσχετιστεί μόνο με το πλήρες γάλα, και όχι με τις low fat εκδοχές. Αυτό πιθανότατα συμβαίνει για δύο λόγους: Επειδή πολλά από τα λιπαρά του γάλακτος είναι ωφέλιμα και η παράλειψή τους αυξάνει τον κίνδυνο για διάφορους παράγοντες παχυσαρκίας, και επειδή τα low fat προϊόντα συνήθως περιέχουν επιπλέον ζάχαρη για να ενισχύσουν την γεύση που χάνεται από την απώλεια των λιπαρών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μπουρλά (Pfizer): Ερχονται σημαντικές εξελίξεις στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ηράκλειο: Χάρισε ζωή με τον θάνατό του 55χρονος Πολωνός γιατρός
Η Γεωργία Γαβριηλίδου νέα προϊσταμένη Νομικού Τμήματος του ΕΜΑ