Η λήψη μετφορμίνης, ενός φαρμάκου για τον διαβήτη, για 2 εβδομάδες μετά από θετικό τεστ για SARS-CoV-2, οδηγεί σε 40% λιγότερες διαγνώσεις long COVID τους επόμενους 10 μήνες, σε σύγκριση με άτομα που λαμβάνουν placebo, διαπιστώνει νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε. στο περιοδικό The Lancet Infectious Diseases.
Eίναι η πρώτη τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή φάσης 3 μιας θεραπείας για ασθενείς στην κοινότητα, που δείχνει ότι ένα φάρμακο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο long COVID όταν λαμβάνεται μετά από θετικό τεστ για SARS-CoV-2.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η μελέτη τους έδειξε ότι η μετφορμίνη μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο διάγνωσης long COVID, εάν ληφθεί όταν μολυνθεί για πρώτη φορά κάποιος με τον κορωναϊό. Αυτή η δοκιμή δεν δείχνει αν η μετφορμίνη θα ήταν αποτελεσματική ως θεραπεία για όσους έχουν ήδη long COVID
Οι συμμετέχοντες στη δοκιμή δεν νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο, διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο για σοβαρή νόσο COVID-19 (υπέρβαροι ή παχύσαρκοι), ήταν ηλικίας άνω των 30 ετών και είχαν βγει θετικοί στον SARS-CoV-2 τις τελευταίες τρεις ημέρες, αλλά δεν είχαν γνωστή προηγούμενη λοίμωξη SARS-CoV-2. Η επιλογή ατόμων για τη δοκιμή ήταν ανοιχτή από τον Δεκέμβριο του 2020 έως τον Ιανουάριο του 2022. Σε αυτή, 1.126 ασθενείς έλαβαν είτε μετφορμίνη είτε πανομοιότυπο placebo αφού βρέθηκαν θετικοί στον SARS-CoV-2 κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για 10 μήνες, με δεδομένα που συγκεντρώθηκαν με ερωτηματολόγιο αυτοαναφοράς κάθε 30 ημέρες.
Η μετφορμίνη απέτρεψε πάνω από το 40% των περιπτώσεων long COVID στη δοκιμή, με ποσοστό 6,3% (35/564) των συμμετεχόντων που την έλαβαν να αναφέρουν διάγνωση long COVID εντός 10 μηνών από την παρακολούθηση, σε σύγκριση με 10,4% (58/562) όσων έλαβαν πανομοιότυπο placebo.
Αυτά τα ευρήματα αντικατοπτρίζουν προηγουμένως δημοσιευμένα αποτελέσματα αυτής της δοκιμής, η οποία διαπίστωσε ότι η μετφορμίνη απέτρεψε πάνω από το 40% των επισκέψεων στα Eπείγοντα, των νοσηλειών και των θανάτων λόγω COVID εντός δύο εβδομάδων από την έναρξη της θεραπείας, σε σύγκριση με ένα placebo.
Άλλα σκέλη της δοκιμής εξέτασαν την ιβερμεκτίνη και τη φλουβοξαμίνη και διαπίστωσαν ότι κανένα από τα δύο φάρμακα δεν απέτρεψε τη long COVID-19.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η μετφορμίνη σταματά την αναπαραγωγή του ιού SARS-CoV-2 στο εργαστήριο, κάτι που είναι σύμφωνο με τις προβλέψεις από τη μαθηματική μοντελοποίηση της αντιγραφής του ιού, οπότε αυτό μπορεί να είναι αυτό που προκαλεί τη μείωση στις διαγνώσεις σοβαρής COVID-19 και long COVID που παρατηρούνται σε αυτή τη δοκιμή, δήλωσε ο David Odde.
Οι συγγραφείς αναγνωρίζουν ορισμένους περιορισμούς στη μελέτη, συμπεριλαμβανομένου του ότι η δοκιμή απέκλεισε άτομα με ΔΜΣ κάτω τoυ 25 και άτομα ηλικίας κάτω των 30 ετών, και επομένως είναι άγνωστο εάν αυτά τα ευρήματα θα μπορούσαν να γενικευθούν σε αυτούς τους πληθυσμούς.
Πηγές:
The Lancet Infectious Diseases.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εφημερίες: Αλλαγές σε 4 +3 νοσοκομεία της Αττικής - Τι ανακοινώνεται σήμερα
Ασθενής με ανθρώπινο μεταπνευνοϊό (hMPV) στο νοσοκομείο "Αττικόν"
Οι ιώσεις γεμίζουν τα Επείγοντα των νοσοκομείων - 8 ώρες αναμονής για τους ασθενείς