Τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά είναι από τα πιο υγιεινά τρόφιμα στον πλανήτη. Τα θρεπτικά συστατικά τους έχουν οφέλη για την υγεία της καρδιάς, του εγκεφάλου και τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Για πολλούς από εμάς, το σπανάκι είχε πάντα στο μυαλό μας τα σκήπτρα του πιο υγιεινού λαχανικού. Πρόσφατα όμως, η λαχανίδα μπήκε στην καθημερινότητά μας με την ιδιότητα του superfood. Ποιο από τα δύο κερδίζει λοιπόν στα σημεία;

Διατροφικά, πώς συγκρίνεται η λαχανίδα με το σπανάκι;

Ακούμε συχνά τη λαχανίδα να αναφέρεται ως υπερτροφή λόγω όλων των θρεπτικών της συστατικών, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν είναι απαραίτητα πιο θρεπτική από άλλα λαχανικά της οικογένειάς της (όπως το λάχανο, το μπρόκολο και το κουνουπίδι). Ο όρος "superfood" δεν είναι τίποτα περισσότερο από μάρκετινγκ. Δεν σημαίνει ότι οι τροφές αυτές δεν είναι υγιεινές, αλλά δεν σημαίνει ότι τα θρεπτικά τους συστατικά είναι μοναδικά: Ιδανικά μπορούμε να τα βρούμε και σε άλλες τροφές, οι οποίες συχνότερα θα είναι πιο φτηνές και όχι προϊόντα εισαγωγής - άρα και πιο φιλικά για το περιβάλλον.

Τι συμβαίνει με τις φυτικές τους ίνες;

Ακόμη πιο ιδανικά, σε μια υγιεινή διατροφή έχουν θέση και τα δύο, μιας και θα σας προσφέρουν από διαφορετικές μικροποσότητες των μετάλλων που περιέχουν, αλλά συνδυαστικά θα δώσουν μια πολύ γερή δόση φυτικών ινών. Ο μέσος ενήλικας χρειάζεται 25-30 γρ. φυτικών ινών ημερησίως.  Ένα φλιτζάνι ωμό σπανάκι παρέχει 0,7 γρ. ινών, ενώ ένα φλιτζάνι ωμή λαχανίδα περιέχει ελαφρώς 0,9 γραμμάρια ινών. Σε σύγκριση με τις πάρα πολύ λίγες θερμίδες που μας παρέχουν αυτά τα δύο λαχανικά, η περιεκτικότητά τους σε ίνες είναι μεγάλη και μπορούν να μας βοηθήσουν να πετυχαίνουμε τον ημερήσιο στόχο μας.

Η βιταμίνη Κ τους;

Η βιταμίνη Κ είναι σημαντική για τον ρόλο που παίζει στην πήξη του αίματος (ή την επιβράδυνση της ροής του αίματος όταν έχετε τραυματιστεί), έτσι ώστε οι πληγές σας να επουλώνονται γρήγορα. Παίζει επίσης ρόλο στην υποστήριξη της υγείας των οστών μαζί με το ασβέστιο και τη βιταμίνη D. Τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά περιέχουν βιταμίνη Κ1, από την οποία χρειαζόμαστε 120 mcg κάθε μέρα. Ένα φλιτζάνι ωμό σπανάκι μας υπερκαλύπτει αυτή την ανάγκη, με 145 mcg, ενώ αντίστοιχα η λαχανίδα περιέχει 82 mcg.

Τι συμβαίνει με την βιταμίνη C;

Την περιέχουν και τα δύο, η λαχανίδα σε αρκετά μεγαλύτερη ποσότητα. Το σπανάκι περιέχει 8,5 mg της βιταμίνης ανά φλιτζάνι, ενώ η λαχανίδα 20 mg. Χρειαζόμαστε 80 mg βιταμίνης C ημερησίως, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η βιταμίνη C βρίσκεται σχεδόν σε όλα τα φρούτα και λαχανικά σε αφθονία, ενώ μπαίνει ως προσθήκη και σε πολλές άλλες τροφές και χυμούς, συνεπώς είναι πολύ δύσκολο να εμφανίσουμε έλλειψη.

Ποια είναι η περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη Α;

Χρειαζόμαστε περίπου 3.000 IU βιταμίνης Α ημερησίως, και είναι πολύ σημαντική για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος και την υγεία των ματιών. Το σπανάκι και το λάχανο περιέχουν ενώσεις που ονομάζονται καροτενοειδή, τις οποίες το σώμα μας μετατρέπει σε βιταμίνη Α. Σε ένα φλιτζάνι σπανάκι, θα βρείτε 2.810 IU βιταμίνης Α, ενώ υπάρχουν 1.010 σε ένα φλιτζάνι ωμή λαχανίδα. Εδώ κερδίζει το σπανάκι.

Το ασβέστιο το βρίσκουμε στα γαλακτοκομικά, σωστά;

Η επαρκής κατανάλωση ασβεστίου υποστηρίζει υγιή οστά και δόντια, νευρική επικοινωνία και μυϊκή κίνηση. Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα ασβεστίου για ενήλικες είναι 1.300 mg. Ένα φλιτζάνι ωμό σπανάκι περιέχει 30 mg ασβεστίου και ένα φλιτζάνι λαχανίδα έχει 53 mg, κάτι που κάνει πιο εύκολη την επαρκή πρόσληψη ασβεστίου για άτομα που ακολουθούν vegan διατροφή.

Περιέχουν και τα δύο φολικό οξύ

Το φολικό οξύ είναι μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β που είναι περισσότερο γνωστή για τη σημασία του στην εγκυμοσύνη. Η ημερήσια ποσότητα για το φολικό οξύ είναι 400 mcg, ενώ σε έγκυες και θηλάζουσες αυξάνεται σε 600 mcg. Ένα φλιτζάνι ωμό σπανάκι παρέχει 58,2 mcg φολικού οξέος, ενώ ένα φλιτζάνι ωμή λαχανίδα περιέχει 13 mcg.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς φροντίζω κάθε τύπο  δέρματος
Καρδιακή προσβολή: Οι β-αναστολείς συνδέονται με κατάθλιψη στη μετεγχειρητική φροντίδα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου