Οι σαλάτες ζυμαρικών είναι ένας υπέροχος τρόπος για να κάνουμε τις σαλάτες μας πιο χορταστικές, αλλά και για να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας ζυμαρικά χωρίς ενοχές ότι καταναλώνουμε μεγάλες δόσεις απλών υδατανθράκων. Χρησιμοποιώντας μία πολύ μικρή μερίδα μόνο και γεμίζοντας το υπόλοιπο πιάτο με υγιεινά συστατικά σημαίνει ότι έχουμε στα γρήγορα ένα χορταστικό πιάτο που δεν θα μας φουσκώσει, τέλειο για το καλοκαίρι.

Ας δούμε μερικές πολύ νόστιμες και εύκολες συνταγές.

Μακαρονοσαλάτα με λαχανικά και χούμους

Υλικά:

400 γρ ρεβίθια κονσέρβας, στραγγισμένα (κρατήστε το υγρό)

1 κ.σ ταχίνι

2 κ.σ. ελαιόλαδο

½ σκελίδα σκόρδο

½ λεμόνι, ξύσμα και χυμό

250 γραμμάρια κοντά ζυμαρικά της επιλογής σας

50 γρ baby σπανάκι, χοντροκομμένο

200 γρ ντοματίνια κομμένα στη μέση

¼ αγγούρι, κομμένο σε μικρά τρίγωνα

75 γρ ελιές χωρίς κουκούτσι της επιλογής σας, χοντροκομμένες

Εκτέλεση: Βάλτε νερό να βράσει. Ρίξτε τα μισά ρεβίθια στο μπλέντερ, προσθέστε περίπου το μισό από το κρατημένο υγρό από την κονσέρβα (το υγρό πρέπει να είναι λίγο πιο κάτω από το επίπεδο των ρεβυθιών στο μπλέντερ), το ταχίνι, το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού. Χτυπήστε μέχρι να έχετε ένα απαλό, χαλαρό χούμους.

Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά. Ρίξτε τα μαγειρεμένα ζυμαρικά, το σπανάκι, τις ντομάτες, τα αγγούρια, τις ελιές, τα υπόλοιπα ρεβίθια και το dressing χούμους μαζί σε ένα μεγάλο μπολ μέχρι να καλυφθούν όλα καλά. Αν το ντρέσινγκ είναι πολύ πηχτό, προσθέστε μια πιτσιλιά από το κρατημένο νερό μαγειρέματος των ζυμαρικών.

Χωριάτικη (μακαρονο)σαλάτα

Υλικά:

300 γρ ζυμαρικά (βίδες ή πέννες)

225 γρ baby σπανάκι

250 γραμμάρια ντοματίνια, κομμένα στη μέση

100 γρ ελιές

200 γρ τυρί φέτα, κομμένη σε χοντρά κομμάτια

3 κ.σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση: Ρίξτε τα ζυμαρικά σε μια μεγάλη κατσαρόλα με βραστό αλατισμένο νερό και βράστε για 10 λεπτά. Ρίξτε μέσα το σπανάκι, ανακατέψτε καλά και βράστε για άλλα 2 λεπτά. Στραγγίστε και αφήστε το να κρυώσει. Ρίξτε τις ντομάτες, τις ελιές και τη φέτα σε ένα μεγάλο μπολ, τρίψτε μαύρο πιπέρι και στη συνέχεια περιχύστε με το ελαιόλαδο. Ρίξτε μέσα τα ζυμαρικά και το σπανάκι και ανακατέψτε.

Μακαρονοσαλάτα με πέστο και γαρίδες

Υλικά:

400 γραμμάρια κοντά ζυμαρικά, όπως ριγκατόνι ή πένες

Ελαιόλαδο

200 γρ γαρίδα ψημένη και αποφλοιωμένη

5 κ.σ. πράσινο πέστο

3 κ.σ. μαγιονέζα

Χυμό από ½ λεμόνι ή λάιμ

3 κ.σ. φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο

Λίγα φύλλα βασιλικού, χοντροκομμένα

Φέτες λεμονιού, για το στύψιμο

Εκτέλεση: Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά μέχρι να γίνουν al dente και αφού τα στραγγίσετε, ρίξτε τα σε ένα μεγάλο μπολ. Ρίξτε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και μετά προσθέστε τις γαρίδες. Ανακατέψτε το πέστο, τη μαγιονέζα και το χυμό λεμονιού με λίγο αλάτι και πιπέρι για γεύση. Αν χρειάζεται να χαλαρώσετε λίγο το μείγμα, ανακατέψτε με λίγο ακόμα ελαιόλαδο. Ρίξτε το dressing πάνω από τα ζυμαρικά και τις γαρίδες και ανακατέψτε. Προσθέστε τα φύλλα μαϊντανού και βασιλικού και ανακατέψτε ξανά.

Σαλάτα κριθαράκι-αβοκάντο-μπέικον

Υλικά:

300 γρ κριθαράκι

1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

140 γρ μπέικον, ψιλοκομμένο (αν θέλετε λιγότερα λιπαρά, πάρτε μπέικον πλάτης)

140 γρ ντοματίνια κομμένα στη μέση

1/2 βαζάκι πέστο

2 αβοκάντο, ξεφλουδισμένα και κομμένα σε φέτες

70 γρ ρόκα

Grana Padano, για το σερβίρισμα

Εκτέλεση: Μαγειρέψτε το κριθαράκι. Σε ένα τηγάνι μαγειρέψτε το μπέικον για 4-5 λεπτά, μέχρι να γίνει τραγανό. Ρίξτε μέσα τις ντομάτες και μαγειρέψτε για μερικά λεπτά ακόμα. Ρίξτε μέσα το κριθαράκι, το πέστο και το αβοκάντο, ανακατέψτε και μαγειρέψτε για 2 λεπτά ακόμα. Σερβίρετε με τα φύλλα ρόκας και το Grana Padano.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φοβίες: Πώς δεν θα ορίζουν τη ζωή μας
Ο Anthony Aouad στο τιμόνι της Sanofi Ελλάδας
Ποια κυρία αναλαμβάνει την Daiichi Sankyo Greece