Η καθαρή διατροφή μπορεί να είναι μία καλή λύση απέναντι σε αρκετά προβλήματα. Καθώς συνεπάγεται την κατανάλωση ολόκληρων τροφών και την αποφυγή επεξεργασμένων, τηγανητών και φλεγμονωδών τροφίμων, μια πιο καθαρή διατροφή μπορεί να μας βοηθήσει να διατηρήσουμε το βάρος μας, να μειώσουμε τον κίνδυνο για πολλές παθήσεις και να επιβραδύνουμε τις αλλαγές που φέρνει η ηλικία στο σώμα.

Αυτές είναι μερικές βασικές συμβουλές για να κάνετε πιο καθαρή τη διατροφή σας.

Διαλέξτε τρόφιμα που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία

Η βασική ιδέα της καθαρής διατροφής είναι να επιλέγετε τροφές που είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στη φυσική τους μορφή. Έτσι, αντί για συσκευασμένα, επεξεργασμένα τρόφιμα, επιλέξτε φρέσκα. Ένα κομμάτι ωμό κρέας που θα το μαγειρέψετε εσείς, αντί για αλλαντικά. Ένα ολόκληρο φρούτο αντί για χυμό. Θα γλιτώσετε πολλές κενές θερμίδες, αλλά και αρκετή ζάχαρη και αλάτι.

Τρώτε περισσότερα δημητριακά ολικής αλέσεως

Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, όπως το λευκό ψωμί, τα ζυμαρικά και το ρύζι, χάνουν θρεπτικά συστατικά κατά τη διαδικασία παραγωγής. Αλλάξτε τα με ψωμί και ζυμαρικά ολικής αλέσεως και καστανό ή άγριο ρύζι. Αυτή η αλλαγή μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο: Μελέτες δείχνουν ότι μια διατροφή πλούσια σε δημητριακά ολικής αλέσεως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2 και καρκίνου του παχέος εντέρου.

Φάτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά

Είναι δύο βασικές αρχές της καθαρής διατροφής. Φρέσκα ή κατεψυγμένα, απλώς και πάλι παίζει ρόλο να μην είναι επεξεργασμένα. Αποφύγετε τους χυμούς φρούτων, επειδή δεν περιέχουν τις πολύτιμες φυτικές ίνες που θα ενισχύσουν τον μεταβολισμό μας.

Προσοχή στο αλάτι και την προσθήκη ζάχαρης

Τα καθαρά τρόφιμα είναι εκ φύσεως χαμηλά σε αλάτι και ζάχαρη. Δεδομένου ότι τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι η κύρια πηγή τους, μπορείτε να μειώσετε την πρόσληψή σας όταν τα αποφεύγετε. Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων που αγοράζετε για να είστε σίγουροι. Ένας ακόμα καλός τρόπος να αποφύγετε το αλάτι είναι να δώσετε έξτρα γεύση στο φαγητό σας με μυρωδικά και μπαχαρικά.

Παραλείψτε τα τεχνητά συστατικά

Τα τεχνητά χρώματα, τα γλυκαντικά, τα συντηρητικά και άλλα ανθρωπογενή συστατικά δεν έχουν θέση σε μια δίαιτα καθαρής διατροφής.

Πιείτε άφθονο νερό

Αντί για αναψυκτικά και χυμούς με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, πιείτε περισσότερο νερό, καθώς και ροφήματα όπως το τσάι από βότανα. Το νερό μπορεί να περιορίσει την πείνα σας και να σας βοηθήσει να νιώσετε χορτάτοι, αλλά μπορεί επίσης να διώξει την κούραση και να σας δώσει περισσότερη ενέργεια. Ο καφές - αν δεν βάζετε ζάχαρη - μπορεί επίσης να είναι πολύ ωφέλιμος για εσάς, αρκεί να μην πίνετε περισσότερο απ' ό,τι αντέχει ο οργανισμός σας.

Προτιμήστε κρέας από κρεοπωλείο κοντά σας

Είναι από τους πιο σίγουρους τρόπους - με λίγη έρευνα αγοράς - να αγοράζετε κρέας που είναι ντόπιο, αλλά επίσης που μεγαλώνει χωρίς ορμόνες. Αποφύγετε τα εισαγόμενα κρέατα, όχι για λόγους ασφάλειας, αλλά για λόγους καθαριότητας: Αυτής του περιβάλλοντος, μιας και τα εισαγόμενα είδη χρειάζονται τεράστιες ποσότητες καυσίμων για τη μεταφορά τους. Και όσο είμαστε στο θέμα της πρωτεΐνης, προσπαθήστε ένα μεγάλο κομμάτι να το λαμβάνετε από φυτικές πηγές, όπως όσπρια.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ρούχα και wearables που φορτίζουν κινητά και ειδοποιούν για έμφραγμα
Υπογραφή Yπουργικής Aπόφασης για την άσκηση ιδιωτικού έργου από γιατρούς του ΕΣΥ
Σπονδυλική Στήλη: Γιατί να επιλέξετε την ενδοσκοπική χειρουργική;