Έρευνα στο Biomedicine & Pharmacotherapy δείχνει την ωφέλιμη επίδραση της κατανάλωσης πρόπολης (500 mg) καθημερινά από ανθρώπους που ζουν με τον ιο HIV. Οι συγγραφείς ανακάλυψαν ότι η ομάδα που έλαβε πρόπολη σε αντίθεση με την ομάδα placebo, εμφάνισε σημαντική μείωση στο πλάσμα, των επιπέδων του δείκτη οξειδωτικού στρες, αλονδιαλδεϋδης. Η συνολική αντιοξειδωτική ικανότητα αυξήθηκε ελαφρώς στην ίδια ομάδα δείχνοντας την άμεση καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών.

Αν και οι άνθρωποι που ζουν με HIV έχουν άριστο προσδόκιμο ζωής χάρη στις θεραπείες, ένα από τα προβλήματα είναι το ερώτημα της πρόωρης γήρανσης.
Η διαδικασία της πρόωρης γήρανσης οφείλεται στη διαρκή ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού και στη χρόνια φλεγμονή.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, το οξειδωτικό στρες πάει χερι με χερι με τα 2 προβλήματα και πρέπει να ελέγχεται.

Tο οξειδωτικό στρες που προκαλείται από τον ιό και τη θεραπευτική αγωγή έχει πολύ αρνητική επίδραση στους ασθενείς, δήλωσε ερευνήτρια, και πρόσθεσε ότι η πρόπολη έχει αναγνωρισμένες αντιοξειδωτικές, αντιικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Ο καθηγητής José Maurício Sforcin, μελετά την επίδρασή της για 30 χρόνια. Δήλωσε ότι χρειάζονται περισσότερες κλινικές δοκιμές για να αποκαλυφθούν τα πιθανά της οφέλη στην ανθρώπινη υγεία.

Σε παλαιότερη έρευνα που επίσης δημοσιεύτηκε στο Biomedicine & Pharmacotherapy, οι ερευνητές ήδη είχαν δείξει ότι η πρόπολη μείωσε το οξειδωτικό στρες και μετρίασε φλεγμονώδεις παραμέτρους σε ανθρώπους με HIV.

Tα αποτελέσματα δείχνουν ότι η πρόπολη είναι εναλλακτική για τη βελτίωση της ανοσιακής απόκρισης και τη μείωση της φλεγμονής σε ασυμπτωματικούς ασθενείς. Οι ερευνητές παρακολούθησαν τη διατροφή και τις συνήθειες υγείσς 40 ανθρώπων. Οι μισοί λάμβαναν πρόπολη για 90 ημέρες. Η ερευνήτρια Ana Claudia de Moura Moreira Alves δεν παρατήρησε αρνητική επίδραση στην ομάδα που έλαβε πρόπολη. ενώ παρατηρήθηκε αύξηση στα επίπεδα μαγνησίου -στοιχείο που συμβάλλει στην ομοιόστσση.

Δεν υπήρχαν αλλαγές στο διατροφικό, μεταβολικό ή βιοχημικοί προφίλ των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια της έρευνας μετά από διαδοχικές αναλύσεις της διατροφής τους.
Το δείγμα περιλάμβανε μόνο ανθρώπους που ακολουθούσαν αντιρετροϊκή αγωγή, δεν είχαν εντοπίσιμα επίπεδα ιαιμίας και είχαν ιδανικό αριθμό κυττάρων CD4+ T.

Περισσότερες έρευνες χρειάζονται πριν υιοθετηθεί η πρόπολη ως αποτελεσματική παρέμβαση σε ασθενείς με συννοσηρόητες ή θεραπευτική αποτυχία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο Χρίστος Λιάπης υπογράφει το βιβλίο του ''Λαβωμένος Ίαμβος''
Συνάντηση πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον υπουργό Υγείας της Σαουδικής Αραβίας
Goody's-Everest: Επέκταση στο εξωτερικό με 9 νέα σημεία έως το τέλος του 2024