Αποσύρεται και επίσημα το κοινό Πρωτόκολλο Ασφάλειας για την CoViD που είχε θεσπιστεί στην πανδημία από τον Οργανισμό Ασφάλειας Αεροπορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EASA) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, η απόφαση ελήφθη με δεδομένη τη φθίνουσα πορεία των δεικτών της πανδημίας στην Ευρώπη, με βάση συγκεντρωτικά στοιχεία από όλες τις χώρες και όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Όπως είχε γίνει γνωστό από τον περασμένο μήνα, η CoViD είναι ένα διαρκές θέμα, χωρίς να αποτελεί έκτακτη ανάγκη Δημόσιας Υγείας.

Το πρωτόκολλο ασφάλειας είχε θεσπιστεί τον Μάιο του 200 και ακολούθησαν διαδοχικές επικαιροποιήσεις, με σκοπό την ύπαρξη ενιαίου επιπέδου ασφάλειας υγείας στον ευρωπαϊκό πληθυσμό και την ασφαλή μετακίνηση με αεροπλάνα.

Ο EASA και το ECDC ενθαρρύνουν τους επιβάτες, τα πληρώματα, τις αεροπορικές αρχές και τις αρμόδιες υπηρεσίες των χωρών αρχές να λαμβάνουν υπόψη την αξία των μέσων προστασίας που εφαρμόστηκαν σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας, ειδικά σε πολυσύχναστους εσωτερικούς χώρους.

Περιλαμβάνουν κατάλληλο εξαερισμό, μέτρα υγιεινής, αναπνευστική υγιεινή, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μάσκας ή αναπνευστικών συσκευών για όσους έχουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού και για άτομα με παράγοντες κινδύνου για σοβαρή αναπνευστική ιογενή νόσο, ιδιαίτερα σε περιόδους υψηλού επιπολασμού ιογενούς λοίμωξης του αναπνευστικού.

Οι δύο Οργανισμοί αναμένεται να υπογράψουν Μνημόνιο Συνεννόησης τους επόμενους μήνες που θα επιτρέψει να συνεργαστούν πιο στενά, εφαρμόζοντας τα διδάγματα που αντλήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, για να αποτρέψουν στο μέτρο του δυνατού παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον.

Επιπλέον, ο EASA έχει ξεκινήσει ένα ερευνητικό πρόγραμμα με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο θα οδηγήσει σε πρόσκληση υποβολής προσφορών τους επόμενους μήνες, με στόχο τον εντοπισμό νέων τεχνολογιών που θα ενισχύσουν περαιτέρω την ασφάλεια της υγείας των επιβατών και των πληρωμάτων και θα μειώσουν τον ήδη χαμηλό κίνδυνο μόλυνση κατά τη διάρκεια αεροπορικών ταξιδιών.

Δημ.Κ.

Πηγές:
ECDC

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απλές συμβουλές για διατροφή και καλή υγεία
CrossFit: Όσα θέλετε να ξέρετε
Από τη διάγνωση στην ανάγνωση του μυαλού;