Ο σολομός αποτελεί μέρος μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής, καθώς προσφέρει πρωτεΐνη αλλά και τα πολύ σημαντικά λιπαρά οξέα ω-3. Η γεύση του είναι σχετικά ουδέτερη, αλλά δεν είναι και το πιο συνηθισμένο πιάτο για πολύ κόσμο. Αν, λοιπόν, θέλετε να βάλετε περισσότερο τον σολομό στο τραπέζι σας και να τον αξιοποιήσετε σε διαφορετικές συνταγές, αυτές είναι μερικές ωραίες ιδέες.

Σολομός Marsala

Υλικά:

1 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες

1 κ.γ. ψιλοκομμένο σκόρδο

10 φρέσκα μανιτάρια, κομμένα σε φέτες

4 φιλέτα σολομού χωρίς πέτσα

1/3 φλιτζάνι κρασί Marsala

2/3 φλιτζάνι ζωμός κοτόπουλου

Λίγο πιπέρι

4 κ.γ. άμυλο καλαμποκιού

Εκτέλεση: Ετοιμάζουμε τα κρεμμύδια και τα μανιτάρια. Ζεσταίνουμε λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα μανιτάρια στο τηγάνι και ξεκινήστε το σοτάρισμα. Προσθέστε τα φιλέτα σολομού στο τηγάνι, μαγειρεύοντας για 10 λεπτά, αναποδογυρίζοντας στα μισά του μαγειρέματος.

Ανακατέψτε μαζί το κρασί, τον ζωμό, το άμυλο καλαμποκιού και το πιπέρι. Όταν το ψάρι είναι σχεδόν έτοιμο, προσθέστε το μείγμα κρασιού/ζωμού.

Ανακατέψτε απαλά, καθώς το υγρό μετατρέπεται σε παχύρρευστη σάλτσα για περίπου ένα λεπτό.

Χορταστική σαλάτα με σολομό και ρόκα

Υλικά:

4 φιλέτα σολομού κομμένα στη μέση

1 1/2 κ.σ. φρέσκο χυμό λεμονιού

1 1/2 κ.σ. ελαιόλαδο

Αλατοπίπερο

3 φλιτζάνια φύλλα baby ρόκας

2/3 φλιτζανιού ντοματίνια, πλυμένα και κομμένα στη μέση

1/4 φλιτζάνι λεπτοκομμένο κόκκινο κρεμμύδι

1 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. ξύδι

Εκτέλεση: Τοποθετήστε τα φιλέτα σολομού σε ένα ρηχό μπολ. Μαρινάρετε με χυμό λεμονιού, ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Αφήστε για 15 λεπτά. Μαγειρέψτε τον σολομό με την πέτσα προς τα κάτω σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 2 έως 3 λεπτά, κουνώντας το τηγάνι και ανασηκώνοντας προσεκτικά τον σολομό με μια σπάτουλα για να ξεκολλήσει από το τηγάνι.

Μειώστε τη φωτιά σε μέτρια. Σκεπάστε το τηγάνι και μαγειρέψτε μέχρι να ψηθεί ο σολομός, 3 με 4 λεπτά ακόμα. Εν τω μεταξύ, ανακατέψτε τη ρόκα, τις ντομάτες και το κρεμμύδι σε ένα μπολ. Ρίξτε το λάδι και το ξύδι πριν το σερβίρισμα.

Σολομός με φακές και βινεγκρέτ μουστάρδας

Υλικά:

1 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κίτρινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 μέτρια καρότα, κομμένα σε κύβους

1 ματσάκι σέλινο, ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

1 φλιτζάνι φακές

Αλάτι

Για τη βινεγκρέτ:

1 κ.σ. μουστάρδα Dijon

1 κ.σ. ξύδι από κόκκινο κρασί

4 κ.γ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό

Για τον σολομό:

4 κομμάτια φιλέτο σολομού χωρίς πέτσα

Πιπέρι

Εκτέλεση: Για τις φακές, σε μέτρια κατσαρόλα ζεστάνετε το λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ρίξτε το κρεμμύδι, σκεπάστε καλά και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, για 5 λεπτά. Προσθέστε τα καρότα, το σέλινο και το σκόρδο. Καλύψτε σφιχτά και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας περιστασιακά, για 6 έως 7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

Προσθέστε τις φακές, 3 φλιτζάνια νερό και το αλάτι. Αφήστε να πάρουν μια βράση και στη συνέχεια χαμηλώστε τη φωτιά για να σιγοβράσει, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να μαλακώσουν οι φακές και να απορροφηθεί το νερό (30-35 λεπτά).

Για τη βινεγκρέτ, σε ένα μικρό μπολ χτυπήστε με σύρμα τη μουστάρδα, το ξύδι και το λάδι, και μετά προσθέστε τον μαϊντανό. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Μαγειρέψτε τον σολομό για 4-5 λεπτά. Αν σας αρέσει πιο ψημένος, αφήστε τον 1-2 λεπτά ακόμα.

Συνδυάζουμε τα τρία τελικά συστατικά στο πιάτο και σερβίρουμε.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ρούχα και wearables που φορτίζουν κινητά και ειδοποιούν για έμφραγμα
Υπογραφή Yπουργικής Aπόφασης για την άσκηση ιδιωτικού έργου από γιατρούς του ΕΣΥ
Σπονδυλική Στήλη: Γιατί να επιλέξετε την ενδοσκοπική χειρουργική;