Δεν υπάρχουν αλλαγές στις μεταλλάξεις το κορωνοϊού, με την επιδημιολογική εικόνα να παραμένει σταθερά πτωτική. 

Αυτό επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, στην εβδομαδιαία έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) για τα μεταδοτικά νοσήματα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Κέντρου, έως το τέλος της εβδομάδας, που έληξε στις 25 Ιουνίου, παρατηρήθηκε φθίνουσα ή σταθεροποιητική τάση της πανδημίας στις ευρωπαϊκές χώρες, με την κατάσταση να παραμένει αμετάβλητη τις τελευταίες εβδομάδες.

Καμία χώρα δεν ανέφερε το συγκεκριμένο διάστημα αύξηση εισαγωγών στις ΜΕθ ή στους θανάτους, οι οποίοι ανήλθαν σε 105 σε 18 χώρες.

Με βάση τα μαθηματικά μοντέλα, σε καμία χώρα δεν αναμένεται αύξηση κρουσμάτων, εισαγωγών στα νοσοκομεία έως τις 9 Ιουλίου.

Οι μοριακές αναλύσεις στα στελέχη που ανιχνεύονται δείχνουν πως η παραλλαγή ΧΒΒ.1.5 - γνωστή και ως "Κράκεν" - έχει κυριαρχήσει στην Ευρώπη, αποτελώντας το 90,4% των κρουσμάτων.

Από την τελευταία ενημέρωση, που αφορά το διάστημα από 15 έως 29 Ιουνίου, δεν προκύπτουν αλλαγές στις παραλλαγές ανησυχίας του ιού.

Με βάση την ήπια επιδημιολογική εικόνα, το ECDC και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA) απέσυραν το κοινό πρωτόκολλο για την ασφάλεια των πτήσεων(AHSP), το οποίο δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά τον Μάιο του 2020.

Η απόφαση εκδόθηκε με βάση τη φθίνουσα ή σταθεροποιητική τάση της πανδημίας που παρατηρούνται στην Ευρώπη από τον Μάρτιο.

Οι ειδικοί του ECDC προειδοποιούν, ωστόσο, πως ο κορωνοϊός συνεχίζει να κυκλοφορεί στην Ευρώπη με ποικίλη ένταση. Η επιδημιολογική εικόνα τους τελευταίους 12 μήνες έχει χαρακτηριστεί από περιοδικά κύματα, περίπου κάθε δύο έως τρεις μήνες, με συνολική πτωτική τάση.

Δημ.Κ.

Πηγές:
ECDC

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απλές συμβουλές για διατροφή και καλή υγεία
CrossFit: Όσα θέλετε να ξέρετε
Από τη διάγνωση στην ανάγνωση του μυαλού;