Ο EMA μόλις ενέκρινε μια κοινή ανακοίνωση σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων COVID-19 που εκδόθηκε από τον Διεθνή Συνασπισμό Ρυθμιστικών Αρχών Φαρμάκων (ICMRA).

Στοιχεία από περισσότερες από 13 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων COVID-19 που χορηγήθηκαν παγκοσμίως, δείχνουν ότι αυτά τα εμβόλια που στοχεύουν στην προστασία των ατόμων από σοβαρές εκβάσεις της COVID-19 έχουν πολύ καλό προφίλ ασφάλειας σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και ατόμων με υποκείμενες ιατρικές παθήσεις, ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και έγκυες. Τα εμβόλια έχουν σώσει εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρής ασθένειας, νοσηλείας και θανάτου από λοίμωξη με SARS-CoV-2.

Η δήλωση υπογραμμίζει επίσης ότι τα εμβόλια μειώνουν τον αντίκτυπο της long COVID βάσει πολλών μελετών δεδομένων στον πραγματικό κόσμο και ότι δεν υπάρχει σήμα σχετικά με την ασφάλεια από το πολύ μεγάλο σύνολο δεδομένων που κατέχουν οι διεθνείς ρυθμιστικές αρχές, που να υποδηλώνει ότι αυτή η κατάσταση είναι μια πιθανή παρενέργεια του εμβολιασμού.

Ενώ η συντριπτική πλειονότητα των ανεπιθύμητων ενεργειών των εμβολίων COVID-19 είναι ήπιες και προσωρινές, τα συστήματα παρακολούθησης ασφάλειας έχουν εντοπίσει ορισμένες πολύ σπάνιες (που εμφανίζονται σε λιγότερο από 1 στα 10.000 άτομα) αλλά σοβαρές παρενέργειες. Η δήλωση τονίζει ότι οι χώρες της ICMRA διαθέτουν πολύ σταθερά συστήματα παρακολούθησης ασφάλειας, που συλλέγουν και αναλύουν συνεχώς αναφορές ύποπτων παρενεργειών, καθώς και ισχυρά μέτρα για τη μείωση του κινδύνου βλάβης από αυτές τις παρενέργειες.

Η δήλωση εφιστά την προσοχή στον καταστροφικό αντίκτυπο των ψευδών και παραπλανητικών πληροφοριών σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων COVID-19 στη δημόσια υγεία, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε θανάτους ή σοβαρές ασθένειες εάν οι άνθρωποι αποφύγουν να κάνουν τα εμβόλια που χρειάζονται. Καθώς υπήρξαν ψευδείς ισχυρισμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι τα εμβόλια για την COVID-19 ευθύνονται για τους υπερβολικούς θανάτους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η δήλωση υπογραμμίζει την έλλειψη στοιχείων που να αποδεικνύουν ότι τα εμβόλια κατά της COVID-19 προκαλούν υπερβάλλουσα θνησιμότητα. Οι παγκόσμιες ρυθμιστικές αρχές ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να λαμβάνουν πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές, όπως επαγγελματίες υγείας, επιστημονικές πηγές και ρυθμιστικές αρχές φαρμάκων.

Η ICMRA συγκεντρώνει 38 ρυθμιστικές αρχές φαρμάκων από κάθε περιοχή του κόσμου, με παρατηρητή τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Οι ρυθμιστικές αρχές των φαρμάκων αναγνωρίζουν τη σημασία της διευκόλυνσης της πρόσβασης σε ασφαλή, αποτελεσματικά, υψηλής ποιότητας προϊόντα που είναι απαραίτητα για την ανθρώπινη υγεία και ευημερία. 

 

Ε.Ψ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απλές συμβουλές για διατροφή και καλή υγεία
CrossFit: Όσα θέλετε να ξέρετε
Από τη διάγνωση στην ανάγνωση του μυαλού;