Σοβαρός τραυματισμός στη σπονδυλική στήλη είναι από μόνος του κάτι σοβαρό, αλλά νέα έρευνα δείχνει ότι το τραύμα μπορεί να προκαλέσει ανοσολογική ανεπάρκεια που θέτει τους ασθενείς σε κίνδυνο εμφάνισης απειλητικών λοιμώξεων.

Ο Dr. Jan Schwab, του Ohio State College of Medicine, δήλωσε ότι οι λοιμώξεις και η επακόλουθη σηψαιμία είναι η κύρια αιτία θανάτου μετά από τραυματισμό σπονδυλικής στήλης.

Πρόσθεσε ότι η νέα έρευνα δίνει ενδείξεις για ανοσολογική ανεπάρκεια που οδηγεί τέτοιους ασθενείς να εμφανίσουν  λοιμώξεις

Οι ερευνητές εξέτασαν 111 ασθενείς και διαπίστωσαν ότι τα μονοκύτταρα απενεργοποιούνται λίγο μετά τον τραυματισμό. Αυτοί οι ασθενείς επίσης είχαν μείωση στο αίμα, των αντισωμάτων και ανοσοσφαιρινών.

Ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα του μορίου mHLA-DR σε μονοκύτταρα.

Χαμηλά επίπεδα αυτών των μορίων έχει φανεί να ‘’προβλέπουν’’ την ευαλωτότητα σε σηψαιμία σε ασθενείς που είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Αυτό προστίθεται σε άλλους παράγοντες που εμπλέκονται στην εξασθένηση του ανοσοποιητικού σε ασθενείς με τραυματισμό στη σπονδυλική στήλη.

Οι ασθενείς με πλήρη βλάβη και επακόλουθη απώλεια του ΚΝΣ στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος είχαν τις περισσότερες πιθανότητες για ανοσολογική ανεπάρκεια.

Άλλο εύρημα ήταν ότι ασθενείς με πιο σοβαρό τραυματισμό είχαν το υψηλότερο φορτίο από λοιμώξεις πνευμόνων και ουροποιητικού συστήματος.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Brain.

Πηγές:
Brain.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
H Θ. Ψαλτοπούλου για τον στρεπτόκοκκο και την ευλογιά των πιθήκων
Χατζηχριστοδούλου: Περιμένουμε περισσότερα εισαγόμενα κρούσματα mpox
Καλύτερη μεταμόσχευση με ‘’καρδιά σε κουτί’’