Ακραία καιρικά φαινόμενα που εκδηλώνονται σε δύο σημαντικές περιοχές καλλιέργειας σιτηρών μπορούν να απειλήσουν την επισιτιστική ασφάλεια σε πολλές χώρες. Οι επιστήμονες διερεύνησαν με ποιες απώλειες συγκομιδής συνδέονταν τέτοια γεγονότα στο παρελθόν και ποιες αλλαγές μπορούν να αναμένονται στην πορεία της κλιματικής αλλαγής.

Για παράδειγμα, υπήρξε έως και 7% λιγότερη σοδειά σιταριού και αραβοσίτου στην Ανατολική Ασία κατά τη διάρκεια δυσμενών καιρικών φαινομένων μεγάλης κλίμακας την περίοδο μεταξύ 1960 - 2014.

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Kai Kornhuber από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης δημοσίευσε τα ευρήματά της στο περιοδικό "Nature Communications". "Οι ταυτόχρονες αποτυχίες των καλλιεργειών σε σημαντικές καλλιεργητικές περιοχές αποτελούν συστημικό κίνδυνο, καθώς η σχετική άνοδος των τιμών των τροφίμων μπορεί να οδηγήσει σε συγκρούσεις και υποσιτισμό σε χώρες που βασίζονται στις εισαγωγές", γράφουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Επισημαίνουν ότι αυτή η πτυχή λαμβάνεται ελάχιστα υπόψη στα τρέχοντα κλιματικά μοντέλα. Για την ανάλυσή τους, οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν στις καλλιέργειες σιταριού και αραβοσίτου. Περίπου τα δύο τρίτα της παγκόσμιας παραγωγής προέρχονται από καθεμία από τις περιοχές Βόρεια Αμερική, Δυτική Ευρώπη, Ανατολική Ευρώπη, Ινδία και Ανατολική Ασία.

Στο βόρειο ημισφαίριο, οι περιοχές υψηλής και χαμηλής πίεσης, οι οποίες μερικές φορές μετακινούνται ελάχιστα για εβδομάδες και ως εκ τούτου προκαλούν ξηρασία ή ακραίες βροχοπτώσεις, προκαλούνται κυρίως από ορισμένους αστερισμούς στο ρεύμα πίδακα.

Το πολικό ρεύμα πίδακα είναι μια ζώνη ισχυρών ανέμων που περιφέρεται γύρω από τη γη σε ύψος εννέα έως δώδεκα χιλιομέτρων στο όριο μεταξύ του υποτροπικού θερμού αέρα και του πολικού ψυχρού αέρα.

Το ρεύμα πίδακα μπορεί να σχηματίσει μεγάλα κύματα, τα αποκαλούμενα ως Rossby. Εάν αυτά δεν προχωρούν αλλά παραμένουν ακίνητα, τότε οι περιοχές υψηλής και χαμηλής πίεσης μπορούν να παραμείνουν πάνω από μια περιοχή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα κύματα Rossby με πέντε και επτά κορυφές είναι γνωστά για τα καλοκαίρια του βόρειου ημισφαιρίου.

Ο Kornhuber και οι συνεργάτες του διερεύνησαν σε ιστορικά δεδομένα (1960 - 2014) για γεγονότα στα οποία περισσότερες από μία σιταποθήκες είχαν χαμηλές αποδόσεις και τα οποία συνδέονταν με κύματα Rossby.

Χρησιμοποιώντας διάφορα μοντέλα, διαπίστωσαν ότι στο παρελθόν οι αποδόσεις σιταριού και αραβοσίτου ήταν έως και 7% χαμηλότερες στην Ανατολική Ασία, 6% στη Βόρεια Αμερική και 3% στην Ανατολική Ευρώπη για κύματα Rossby με επτά κορυφές. Για τα κύματα Rossby με πέντε κορυφές, ήταν 3,7% λιγότερο στην Ανατολική Ευρώπη και 2% στη Βόρεια Αμερική.

Οι ερευνητές διερεύνησαν πόσο πιθανό ήταν να σημειωθούν ταυτόχρονες απώλειες καλλιεργειών σε δύο από τις σιταποθήκες στο παρελθόν. Η πιθανότητα ήταν ιδιαίτερα αυξημένη όταν η Βόρεια Αμερική ήταν μία από τις πληγείσες περιοχές.

Στις προσομοιώσεις του μοντέλου για τη μελλοντική εξέλιξη (2045 έως 2099, με πολύ απότομη αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα), ο κίνδυνος υψηλών απωλειών στις καλλιέργειες αυξάνεται ιδιαίτερα όταν η Βόρεια Αμερική και η Ανατολική Ασία επηρεάζονται από κύματα Rossby επτά βουνών.

Σε κύματα Rossby πέντε βουνών, η πιθανότητα υψηλών απωλειών στις καλλιέργειες αυξάνεται εάν επηρεάζονται η Βόρεια Αμερική και η Ανατολική Ευρώπη από τη μία πλευρά και η Ινδία και η Δυτική Ευρώπη από την άλλη.

Ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας  έδειξε πόσο δύσκολη γίνεται η κατάσταση στην παγκόσμια αγορά όταν δύο από τους σημαντικότερους προμηθευτές σιτηρών δεν εξάγουν πλέον σιτηρά λόγω του πολέμου.

Στον απόηχο της κλιματικής αλλαγής, οι αποτυχίες των καλλιεργειών που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ακόμη πιο σοβαρές καταστάσεις. Οι συγγραφείς της μελέτης ζητούν επομένως περισσότερη έρευνα στον τομέα αυτό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι