Από το να το φάμε σκέτο ή μέσα σε μια φρουτοσαλάτα, μέχρι να το συνδυάσουμε με λαχανικά σε μια κανονική σαλάτα ή να το ψήσουμε σε μεγάλες, ζουμερές φέτες που θα απελευθερώσουν ακόμα περισσότερη γλύκα... το μάνγκο είναι πεντανόστιμο. Και, ευτυχώς για εμάς, είναι και φορτωμένο με θρεπτικά συστατικά που θα μας βοηθήσουν.

Ένα φλιτζάνι μάνγκο έχει 99 θερμίδες και 2,6 γρ. φυτικών ινών. Όσον αφορά τη συνιστώμενη ημερήσια αξία βιταμινών και μετάλλων, μας προσφέρει επίσης:

67% της βιταμίνης C

20% χαλκού

10% της βιταμίνης Α

10% της βιταμίνης Ε

Επίσης, θα λάβουμε:

Φολικό οξύ (βιταμίνη Β9)

Μαγνήσιο

Κάλιο

Βιταμίνη Β6

Βιταμίνη Κ

Αυτά είναι τα οφέλη που μπορεί να έχει η κατανάλωση μάνγκο για την υγεία μας.

Καλύτερη υγεία του εντέρου

Τα μάνγκο είναι καλές πηγές και των δύο τύπων φυτικών ινών, τόσο διαλυτών όσο και αδιάλυτων. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες δεν διασπώνται στο πεπτικό σας σύστημα, γεγονός που προσθέτει όγκο στα κόπρανά σας, με αποτέλεσμα να μπορείτε πιο εύκολα να πάτε στην τουαλέτα. Μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και του φουσκώματος. Οι φυτικές ίνες τροφοδοτούν επίσης τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου σας, βοηθώντας να διατηρήσετε το μικροβίωμα του εντέρου σας σε ισορροπία.

Διατήρηση ενός σωστού βάρους

Οι φυτικές ίνες δεν είναι μόνο καλές για το έντερό σας. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα μάνγκο μπορεί να βοηθήσουν στον έλεγχο της πείνας, κάτι που θα μπορούσε να σας βοηθήσει να μην ξεφύγετε από τους στόχους υγιεινής διατροφής σας ή από τη δίαιτά σας. Τα μάνγκο χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθούν από τα τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, έτσι είναι λιγότερο πιθανό να αναζητήσετε τροφή σύντομα.

Καλύτερη υγεία μαλλιών και δέρματος

Οι βιταμίνες Α, C και Ε είναι αντιοξειδωτικά που είναι απαραίτητα για υγιή μαλλιά και δέρμα. Αυτές οι βιταμίνες βοηθούν στην καταπολέμηση της βλάβης που υφίσταται καθημερινά το δέρμα σας από το περιβάλλον. Η εφαρμογή αυτών των βιταμινών απευθείας στο δέρμα σας μπορεί να είναι ευεργετική, γι' αυτό και πολλά προϊόντα περιποίησης δέρματος τις περιέχουν. Αλλά χρειάζεστε επίσης αυτά τα θρεπτικά συστατικά στη διατροφή σας για να θρέψετε το δέρμα και τα μαλλιά σας εκ των έστω, και τα μάνγκο είναι καλή πηγή αυτών των τριών βιταμινών. Η πρόσληψη βιταμινών απευθείας από τα τρόφιμα είναι πάντα προτιμότερη από την λήψη συμπληρωμάτων.

Βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης

Οι διαλυτές φυτικές ίνες στα μάνγκο μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση τόσο της ολικής χοληστερόλης όσο και της LDL χοληστερόλης (η "κακή" χοληστερόλη που προκαλεί τη δημιουργία πλάκας στα αιμοφόρα αγγεία, η οποία εμποδίζει τη ροή του αίματος και του οξυγόνου).

Καλύτερος έλεγχος της αρτηριακής πίεσης

Πολλοί άνθρωποι δεν λαμβάνουν αρκετό κάλιο, ένα μέταλλο που βοηθά στην εξουδετέρωση των επιδράσεων του νατρίου στο σώμα σας. Το πολύ νάτριο (δηλαδή αλάτι) και όχι αρκετό κάλιο  μπορεί να συμβάλει στην υψηλή αρτηριακή πίεση - η οποία δεν έχει συμπτώματα, επομένως δεν θα ξέρετε ότι υπάρχει πρόβλημα αν δεν κάνετε εξετάσεις.

Πρόληψη για ορισμένους τύπους καρκίνου

Τα μάνγκο είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία είναι φυσικές ουσίες που προστατεύουν τα κύτταρα σας από βλάβες. Τα μάνγκο περιέχουν έναν συγκεκριμένο τύπο, τη μαγγιφερίνη, η οποία έχει βρεθεί ότι προστατεύει από βλάβες που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο. Μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά μειώνει τον συνολικό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ρούχα και wearables που φορτίζουν κινητά και ειδοποιούν για έμφραγμα
Υπογραφή Yπουργικής Aπόφασης για την άσκηση ιδιωτικού έργου από γιατρούς του ΕΣΥ
Σπονδυλική Στήλη: Γιατί να επιλέξετε την ενδοσκοπική χειρουργική;