Ένας άνδρας από την Ελβετία μπορεί να είναι ο έκτος άνθρωπος στον κόσμο που κατάφερε να απαλλαγεί από τον ιό HIV που προκαλεί το AIDS, ανακοίνωσαν οι γιατροί του.

Ο άνδρας, που σήμερα είναι 50άρης, διαγνώστηκε τη δεκαετία του 1990. Από το 2005 έπαιρνε αντιρετροϊκά φάρμακα, αλλά πριν από δύο χρόνια χρειάσθηκε μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων για να αντιμετωπιστεί ένας σπάνιος καρκίνος του αίματος που εκδήλωσε.

Την ίδια θεραπεία είχαν χρειασθεί και οι προηγούμενοι πέντε ασθενείς που επίσης εκδήλωσαν αιματολογικές κακοήθειες. Η διαφορά είναι ότι οι προηγούμενοι πέντε είχαν λάβει βλαστικά κύτταρα από έναν δότη με μία σπάνια γενετική μετάλλαξη που προκαλεί αντίσταση στον ιό HIV. Ο ασθενής από τη Γενεύη, όμως, πήρε βλαστικά κύτταρα από άλλον δόση.

Η περίπτωσή του μπορεί να βοηθήσει σημαντικά την έρευνα προς την εξεύρεση μιας θεραπείας για την HIV/AIDS λοίμωξη, δήλωσε η Dr. Sharon Lewin, πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας AIDS (IAS).

Η περίπτωση του ασθενούς από τη Γενεύη θα παρουσιαστεί με λεπτομέρειες στο ετήσιο συνέδριο για το AIDS που θα πραγματοποιηθεί 23-26 Ιουλίου 2023 στο Μπρίσμπεϊν, της Αυστραλίας.

Σύμφωνα με όσα ως τώρα έχουν γίνει γνωστά, ο ασθενής διαγνώστηκε το 2018 με έναν καρκίνο του αίματος που λέγεται εξωμυελικός μυελογενής όγκος. Για να τον αντιμετωπίσει έκανε ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία και μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων. Το αποτέλεσμα ήταν να μπει η HIV/AIDS λοίμωξη σε ύφεση, οπότε ο ασθενής μπόρεσε να διακόψει την αντιρετροϊκή αγωγή που έκανε.

Η διακοπή έγινε τον Νοέμβριο 2021 και έκτοτε ο ιός HIV παραμένει σε μη ανιχνεύσιμα επίπεδα στο αίμα του. Οι επιστήμονες από το Ινστιτούτο Παστέρ στο Παρίσι που επιβλέπουν την πορεία της υγείας του δεν μπορούν να εγγυηθούν ότι ο ιός δεν θα επανεμφανιστεί κάποια στιγμή. Ωστόσο έως τώρα δείχνει να έχει απαλλαγεί.

Όσον αφορά το πώς θεραπεύτηκε από τον ιό, η καθοριστική παρέμβαση φαίνεται πως ήταν η χημειοθεραπεία, δήλωσε ο Dr. Steven Deeks, κορυφαίος ερευνητής του AIUDS στο UCSF (University of California, San Francisco).

Πηγές:
NBC News

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές