Η αντιφλεγμονώδης διατροφή μπορεί να μειώσει έως και κατά 58% τα συμπτώματα άσθματος σε εφήβους.

Αυτό προκύπτει από διεθνή μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 1.934 έφηβοι από την Ισπανία, τη Νέα Ζηλανδία και την Ελλάδα. Η μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό "Nutrients" και, από ελληνικής πλευράς, υπογράφεται από τους: Δ. Μωρίκη, Γ. Αντωνογεώργο, Δ. Κουμπαγιώτη, Δ. Χαλούτση, Κ. Πρίφτη, Κ. Δούρο και Δ. Παναγιωτάκο.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της, οι ατοπικές ασθένειες είναι από τις πιο συχνές νοσηρότητες στα παιδιά και τους εφήβους. Εξετάστηκε η συσχέτιση μεταξύ της τήρησης ενός αντιφλεγμονώδους διατροφικού μοτίβου και του επιπολασμού των ατοπικών νοσημάτων στους εφήβους.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν έναν ενα ειδικό δείκτη αντιφλεγμονώδους διατροφής, προκειμένου να αξιολογήσουν τη συμμόρφωση.

Διαπίστωσαν πως το 6,9% των συμμετεχόντων ανέφερε τρέχοντα συμπτώματα άσθματος, ενώ το 25,3% ανέφερε συμπτώματα ρινίτιδας και το 8,9% ανέφερε έκζεμα.

Οι έφηβοι με υψηλή συμμόρφωση σε μια αντιφλεγμονώδη δίαιτα είχαν 58% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα άσθματος, σε σύγκριση με εκείνους με χαμηλή συμμόρφωση.

Δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ του επιπέδου τήρησης μιας αντιφλεγμονώδους δίαιτας και του επιπολασμού της αλλεργικής ρινίτιδας και του εκζέματος.

Οι κύριες πτυχές αυτού του διατροφικού προτύπου περιλαμβάνουν σχετικά υψηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως, οσπρίων, ξηρών καρπών, ψαριών και ελαιολάδου, τα οποία είναι γνωστό ότι έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Η μεσογειακή διατροφή αποτελεί ένα βιώσιμο μοντέλο για τους πληθυσμούς των μεσογειακών χωρών, όπου το ήπιο κλίμα ευνοεί την παραγωγή μεσογειακών τροφίμων καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι η διατροφή είναι ένας από τους πιο σημαντικούς ρυθμιστές της χρόνιας φλεγμονής που σχετίζεται με την ανάπτυξη διαφόρων ασθενειών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αυξάνεται στα €200 εκατ. η επιδότηση του clawback για τις φαρμακευτικές
Η ψυχολογία των συνηθειών: Γιατί αγωνιζόμαστε να αλλάξουμε και πώς να πετύχουμε αλλαγή
FairLife Lung Cancer Care: Το #2 Podcast για την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα