Πολύ λίγες φυτικές ίνες στη διατροφή μιας εγκύου μπορούν ενδεχομένως να επιβραδύνουν τη νοητική ανάπτυξη του μωρού, αναφέρει έρευνα από την Ιαπωνία.

Ερευνες σε ζώα ανακάλυψαν ότι διατροφή με χαμηλές φυτικές ίνες στην εγκυμοσύνη επιβραδύνει τη νευρική λειοτουργία του εγκεφάλου στο έμβρυο. Η νέα έρευνα στο Frontiers in Nutrition, δείχνει την ίδια επίδραση στους ανθρώπους.

Ο Kunio Miyake,του University of Yamanas, δήλωσε ότι οι περισσότερες γυναίκες στην Ιαπωνία καταναλώνουν  πολύ λιγότερες διατροφικές ίνες από τη συνιστώμενη ποσότητα πρόσληψης.

Ο ερευνητής δήλωσε ότι τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση λιγότερων διατροφικών ινών στην κύηση συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο νευραναπτυξιακών καθυστερήσεων στα παιδιά.

Οι ερευνητές συνέκριναν την ανάπτυξη παιδιών των οποίων οι μητέρες κατανάλωναν τις περισσότερες φυτικές ίνες με παιδιά των οποίων οι μητέρες κατανάλωναν λιγότερες. Η έρευνα περιέλαβε 76.000 ζεύγη μητέρων/ παιδιών.

Σε σύγκριση με παιδιά των οποίων οι μητέρες έτρωγαν τις περισσότερες ίνες στην κύηση, τα παιδιά μητέρων που έτρωγαν τις λιγότερες ήταν πιο πιθανό να έχουν νευροαναπτυξιακές καθυστερήσεις. Αυτές επηρέαζαν την επικοινωνία, την επίλυση προβλημάτων και κοινωνικές-προσωπικές δεξιότητες.

Οι ερευνητές επίσης παρατήρησαν καθυστερημένη ανάπτυξη της κίνησης και του συντονισμού.

Στην Ιαπωνία, η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα φυτικών ινών είναι 18 γρ και στις ΗΠΑ και στον Καναδά, 28.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σπονδυλική Στήλη: Γιατί να επιλέξετε την ενδοσκοπική χειρουργική;
Διεθνής έρευνα σε 12 εκατομμύρια άτομα: Καλύτερη για την υγεία η μεσογειακή διατροφή
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας