Η υποπαραλλαγή Eris (EG.5) του κορωνοϊού, που αυξάνεται παγκοσμίως όπως και στην Ελλάδα δεν είναι απειλητικότερη από προηγούμενες της Όμικρον, εξακολουθώντας να προκαλεί ήπια νόσηση στο γενικό πληθυσμό. Θέτει όμως σε κίνδυνο τις ευπαθείς ομάδες και η κορύφωσή του αναμένεται πιθανόν τον ερχόμενο Νοέμβριο, σε πολύ μικρότερη κλίμακα σε σχέση με το παρελθόν.
Αυτά αναφέρει σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα με τίτλο «Δεν είναι ώρα για Έριδες…» ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο ΑΠΘ, Γιώργος Παπαζήσης, επισημαίνοντας πως δεν έχουμε απαλλαγεί από τον ιό, ο οποίος θα παραμείνει ενδημικός.
Παράλληλα, παρατηρεί πως υπάρχει καθυστέρηση από τις φαρμακευτικές εταιρείες για την παραγωγή του επικαιροποιημένου εμβολίου, το οποίο θα είναι μονοσθενές και αυτή τη φορά θα στρέφεται εναντίον της ΧΒΒ.1.5 παραλλαγής (γνωστή και ως Κράκεν). Αυτό δεν αναμένεται να εγκριθεί στην Αμερική πριν από τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Ολόκληρη η τοποθέτηση του καθηγητή έχει ως εξής:
«Δεν είναι ώρα για Έριδες …
Η μετάλλαξη Eris (EG.5) του κορωνοϊού κυριαρχεί σε πολλές χώρες παγκοσμίως και αυξάνεται στη χώρα μας, δεν είναι ωστόσο απειλητικότερη από προηγούμενες παραλλαγές της Όμικρον προκαλώντας ήπια νόσηση στο γενικό πληθυσμό.
Αυτό σημαίνει ότι έχουμε απαλλαγεί από τον ιό; Όχι είναι η απάντηση, ο ιός θα παραμείνει ενδημικός και πιθανόν το Νοέμβριο αναμένουμε κορύφωση των κρουσμάτων του, σε πολύ μικρότερη βέβαια κλίμακα σε σχέση με το παρελθόν, θέτοντας όμως σε κίνδυνο τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Σε ό,τι αφορά νέα δόση εμβολίου, δεν υπάρχουν πολλά νέα αυτή τη στιγμή και μάλλον υπάρχει καθυστέρηση από τις εταιρείες στην παραγωγή του επικαιροποιημένου εμβολίου που θα είναι μονοσθενές αυτή τη φορά στρεφόμενο έναντι της XBB.1.5 παραλλαγής, δεν αναμένεται να εγκριθεί στην Αμερική πριν τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Θα το αντιμετωπίσουμε όλα όταν έρθει η ώρα τους, με σύνεση και ψυχραιμία,
Καλό Δεκαπενταύγουστο σε όλους, με αγάπη και υγεία!».
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι ιώσεις γεμίζουν τα Επείγοντα των νοσοκομείων - 8 ώρες αναμονής για τους ασθενείς
Φροντίδα του δέρματος στην εμμηνόπαυση
Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών: Πώς να χάσετε βάρος