Πολλές γυναίκες δεν χρειάζεται να έχουν εφαρμογή στο κινητό τους που να τους υπενθυμίζει τον κύκλο τους. Και αυτό επειδή η υπενθύμιση είναι ορατή - και άκρως ενοχλητική - στο πρόσωπό τους. Τα σπυράκια γύρω από τις ημέρες της περιόδου είναι πολύ συχνό φαινόμενο, αλλά γιατί;

Πρόκειται για ορμονική ακμή, η οποία βγάζει σπυράκια ελαφρώς πιο μεγάλα και επώδυνα από τα συνηθισμένα. Πιο συχνά εμφανίζονται στο κάτω μέρος του προσώπου, όπως το σαγόνι σας, αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστούν στα μάγουλα, το λαιμό και γύρω από το στόμα, καθώς και στους ώμους και την πλάτη.

Καθώς ο εμμηνορροϊκός κύκλος δεν είναι πάντα 100% σταθερός, είναι δύσκολο να προσδιορίσουμε πότε ξεκινά η ακμή της περιόδου. Μπορεί να διαρκέσει από λίγες ημέρες μέχρι και μερικές εβδομάδες.

Γιατί συμβαίνει όμως;

Η σύντομη απάντηση είναι πως φταίνε οι ορμόνες. Καθώς έχουν αυξομειώσεις στη διάρκεια του κύκλου, αυτό οδηγεί σε αλλαγές όπως η  αύξηση της παραγωγής σμήγματος, που με τη σειρά της συμβάλλει στο σχηματισμό της ακμής.

Αυτό που είναι πιο ενδιαφέρον από το γιατί, όμως, είναι το πότε. Στην πραγματικότητα, τα σπυράκια αυτά είναι ένα από τα κύρια συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου (PMS). Οι αυξομειώσεις ορμονών, και ειδικά της προγεστερόνης στα πρώτα στάδια, ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό.

Τέλος, πρέπει να αναφέρουμε ότι η ορμονική ακμή δεν σχετίζεται (δυστυχώς) μόνο με την περίοδό σας. Μπορεί να εμφανιστεί επίσης στην εγκυμοσύνη και στην εμμηνόπαυση.

Πώς να αποτρέψετε τις εξάρσεις ακμής περιόδου

Υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο έξαρσης. Ακολουθούν μερικές αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Μειώστε τα επίπεδα του άγχους σας

Όταν βιώνουμε πολύ στρες, η ορμονική ισορροπία και το ανοσοποιητικό μας σύστημα διαταράσσονται, δημιουργώντας πρόσφορο έδαφος για τα σπυράκια να αναπτυχθούν στο πρόσωπό μας. Δεν μπορείτε να αφαιρέσετε εντελώς το άγχος από τη ζωή σας, αλλά η ανάπτυξη κάποιων υγιών μηχανισμών αντιμετώπισης θα μπορούσε να διατηρήσει την επιδερμίδα σας πιο καθαρή.

Κοιμηθείτε καλύτερα

Μια μελέτη του 2019 διαπίστωσε ότι υπάρχει συσχετισμός μεταξύ της ποιότητας του ύπνου και της σοβαρότητας της ακμής. Αυτό είναι λογικό επειδή τα επίπεδα κορτιζόλης μας ανεβαίνουν όταν δεν έχουμε κοιμηθεί καλά και δεν έχουμε ενέργεια, κάτι που ρίχνει τις υπόλοιπες ορμόνες μας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο Χρίστος Λιάπης υπογράφει το βιβλίο του ''Λαβωμένος Ίαμβος''
Συνάντηση πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον υπουργό Υγείας της Σαουδικής Αραβίας
Goody's-Everest: Επέκταση στο εξωτερικό με 9 νέα σημεία έως το τέλος του 2024