Σε στενή παρακολούθηση της νοσηλευτικής κίνησης, λόγω και της νέας υπο-παραλλαγής EG.5 ή Eris, βρίσκονται οι ελληνικές υγειονομικές αρχές.

Η εμφάνιση της παραλλαγής στη χώρα μας συνδυάστηκε με αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών. Η επιδημιολογική εικόνα αναμένεται να αποτυπωθεί πλήρως το επόμενο διάστημα, ενώ η επιτήρηση αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην παρούσα περίοδο, κατά την οποία υπάρχουν αυξημένες μετακινήσεις λόγω διακοπών.

Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ καταδεικνύουν πως την εβδομάδα 7 έως 13 Αυγούστου, η Eris αφορούσε το 16% των κρουσμάτων, έναντι 11% την προηγούμενη

Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), τη Δευτέρα νοσηλεύονταν 546 ασθενείς σε απλές κλίνες CoViD, από τις 2.283 που διατίθενται για λοιμώξεις από κορωνοϊό.

Από αυτούς, οι 496 ήταν σε δημόσια νοσοκομεία, οι 35 σε ιδιωτικά και 15 ασθενείς σε στρατιωτικά νοσοκομεία. Μεταξύ των νοσηλευόμενων υπήρχαν και 10 παιδιά.

Στις ΜΕΘ CoViD νοσηλεύονται 22 διασωληνωμένοι ασθενείς, ενώ υπάρχουν διαθέσιμες άλλες 25 κλίνες.

Την περασμένη εβδομάδα, νοσηλεύονταν 508 ασθενείς σε απλές κλίνες CoViD και 21 διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ

Νοσηλευόμενοι με CoViD

  21 Αυγούστου 14 Αυγούστου
Σε απλές κλίνες  546 508 
Διασωληνωμένοι  22 21 
Νέες διασωληνώσεις ανά εβδομάδα  3

Διαφορά από πέρυσι

Η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική από πέρυσι. Την εβδομάδα 15 έως 21 Αυγούστου 2022, είχαν γίνει 1.527 εισαγωγές ασθενών σε απλές κλίνες CoViD (218 ανά ημέρα) και οι διασωληνωμένοι είχαν φτάσει τους 132.

Ενδεικτικό είναι το ότι στο "Σωτηρία" νοσηλεύονταν πέρυσι 200 ασθενείς με CoViD και χθες μόλις 42.

Παρά την ορατή ύφεση των κρουσμάτων, οι ΜΕΘ των νοσοκομείων εξακολουθούν να βρίσκονται υπό πίεση, καθώς νοσηλεύονται 726 ασθενείς με άλλες παθήσεις

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ενόψει χειμώνα, σημειώνοντας πως μεγάλος αριθμός ασθενών με παθολογικά και αναπνευστικά προβλήματα νοσηλεύονται σε ράντζα, λόγω έλλειψης κλινών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη μετάδοση των λοιμώξεων.

Ποιους απειλεί

Με πρόσφατες δηλώσεις του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης εκτίμησε πως η παραλλαγή Eris είναι ανησυχητική γιατί μεταλλάσσεται και γιατί δεν υπακούει στους κανόνες της εποχικότητας.

Όπως εξήγησε, αυτού του είδους οι ιοί βρίσκονται συνήθως σε ύφεση το καλοκαίρι, σε αντίθεση όμως με αυτόν που φαίνεται πως δεν καταλαβαίνει από εποχές και ήδη έχει διπλασιάσει τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, αλλά και τους θανάτους από κορωνοϊό.

Ο καθηγητής προέβλεψε ότι η παραλλαγή θα επιφέρει ακόμη μεγαλύτερη αναστάτωση το φθινόπωρο και προέβλεψε ότι θα υπάρξει σύσταση για εμβολιασμό μέρους του πληθυσμού, δηλαδή για τους άνω των 65 και τις ευπαθείς ομάδες, όπως γίνεται για παράδειγμα με το εμβόλιο της γρίπης.

Υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας για τους νέους και υγιείς ανθρώπους που θα κολλήσουν, καθώς τα συμπτώματα είναι ήπια και μοιάζει με κοινό κρυολόγημα όπως έχει μεταβληθεί πλέον ο κορωνοϊός. Θα πρέπει, ωστόσο, να προφυλάξουν τυχόν ευάλωτα μέλη των οικογενειών τους και να απευθυνθούν στους γιατρούς για να λάβουν την απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή.

Τι εκτιμά ο ΠΟΥ

Σε σχέση με την παραλλαγή Eris, οι ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμούν πως πρόκειται για "παραλλαγή ενδιαφέροντος", σημειώνοντας, ωστόσο, ότι δεν φαίνεται να αποτελεί μεγαλύτερη απειλή για τη Δημόσια Υγεία έναντι άλλων παραλλαγών.

Η υποπαραλλαγή, που μεταδίδεται γρήγορα και είναι η πιο κυρίαρχη στις ΗΠΑ ευθύνεται για την αύξηση των περιστατικών εκεί, ενώ έχει εντοπιστεί και σε άλλες χώρες, όπωςη Κίνα η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και ο Καναδάς.

Το στέλεχος του ΠΟΥ Maria Van Kerkhove, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η EG.5 έχει αυξημένη μεταδοτικότητα, αλλά δεν είναι πιο σοβαρή από άλλες υποπαραλλαγές της Όμικρον.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus, είπε ότι πολλές χώρες δεν παρέχουν στοιχεία για την CoViD και πως μόνο το 11% αναφέρουν νοσηλείες και εισαγωγές σε ΜΕΘ.

Πηγές:
ΕΟΔΥ, ΠΟΕΔΗΝ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι ιώσεις γεμίζουν τα Επείγοντα των νοσοκομείων - 8 ώρες αναμονής για τους ασθενείς
Φροντίδα του δέρματος στην εμμηνόπαυση
Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών: Πώς να χάσετε βάρος