Οι άνθρωποι ενδεχομένως εικάζουν ότι μια λοίμωξη COVID-19 τους προστατεύει την επόμενη φορά που θα συναντήσουν τον κορωνοιό, αλλά νέα έρευνα σε 750 εμβολιασμένους ηλικιωμένους σε γηροκομεία των ΗΠΑ, ανακάλυψε ότι όσοι μολύνθηκαν στο πρώτο κύμα της Ομικρον ήταν πιο ευάλωτοι σε επαναλοίμωξη σε κατοπινό κύμα.

Η Dawn Bowdish, του McMaster University στο Οντάριο, δήλωσε ότι η νέα έρευνα υπογραμμίζει την ανάγκη  συνεχούς επαγρύπνησης και τη σημασία των συνεχιζόμενων προληπτικών μέτρων έναντι της COVID-19.

Η Bowdish και οι συνεργάτες της δήλωσαν ότι τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη να σκεφτεί κάποιος να εμβολιαστεί το φθινόπωρο.

Ο Andrew Costa, δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι χρειάζεται πιο ευρεία έρευνα για να κατανοηθεί αν ο ευρύτερος πληθυσμός έχει την ίδια ευαλωτότητα με την ομάδα των ηλικιωμένων που μελετήθηκε. Μέχρι να έχουμε περισσότερα δεδομένα η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι είναι έξυπνο για όλους να προστατεύονται.

Τα αποτελέσματα ενδεχομένως μπορεί να μην είναι τα ιδια στον ευρύτερο πληθυσμό αλλά είναι σημαντικό να μάθουμε περισσότερα, σημείωσαν οι ερευνητές.

Η περιοχή κατοικίας των ηλικιωμένων επηρεάστηκε από 4 σημαντικά κύματα της Ομικρον,. Σε αυτά περιλαμβανόταν το πρώτο κύμα με τις υποπαραλλαγές: BA.1 και BA.2 που οδήγησαν τους ηλικιωμένους  να είναι πιο ευάλωτοι στο τρίτο κύμα που προκλήθηκε από την BA.5.

Οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν ποια υποπαραλλαγή της Όμικρον είχε κάποιος αλλά οι αρχικές λοιμώξεις συνέβησαν κατά το κύμα BA.1/BA.2 και οι επαναλοιμώξεις το καλοκαίρι του 2022 όταν η BA.5 ήταν υπεύθυνη για την πλειοψηφία των λοιμώξεων.

Η έρευνα έδειξε ότι ορισμένοι είχαν φυσιολογική ανοσιακή απόκριση μετά την πρώτη λοίμωξη ενώ άλλοι είχαν πολύ χαμηλά επίπεδα αντισωμάτων.

Η Bowdish δήλωσε ότι το τρέχον πρόγραμμα εμβολιασμού βασίζεται στην υπόθεση ότι το να εχει κάποιος περάσει λοίμωξη δίνει κάποιου βαθμού προστασία σε μελλοντικές λοιμώξεις αλλά η νέα έρευνα δείχνει οτι αυτό μπορεί ενδεχομένως να μην ισχύει για όλες τις υποπαραλλαγές:  σε όλους τους ανθρώπους.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο eClinicalMedicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απλές συμβουλές για διατροφή και καλή υγεία
CrossFit: Όσα θέλετε να ξέρετε
Από τη διάγνωση στην ανάγνωση του μυαλού;