Ο φορέας Covid-19 Technology Access Pool (C-TAP), μια πολυμερής συνεργασία για τη διευκόλυνση του διαμοιρασμού της πνευματικής ιδιοκτησίας (IP), της γνώσης και των καινοτομιών, ανακοίνωσε τρεις νέες συμφωνίες αδειοδότησης που αποκτήθηκαν μέσω του Medicines Patent Pool (MPP).

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), οι συμφωνίες περιλαμβάνουν τις ακόλουθες άδειες για τη μεταφορά τεχνογνωσίας, υλικών και κλινικών δεδομένων που απαιτούνται σε διάφορες χώρες:

  • Η Medigen Vaccine Biologics Corp, ο πρώτος ιδιώτης κατασκευαστής, προσφέρει το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και την τεχνογνωσία του για ένα εμβόλιο COVID-19 στο οποίο έχουν χορηγηθεί περισσότερες από τρία εκατομμύρια δόσεις σε επτά χώρες. Είναι η πρώτη φορά που ένας κατασκευαστής εμβολίου χρησιμοποιεί το μοντέλο C-TAP του ΠΟΥ - μια ευκαιρία που κερδίζει κερδισμένος για τον κατασκευαστή, τους αποδέκτες της τεχνολογίας και, κυρίως, τους ασθενείς που έχουν ανάγκη σε όλο τον κόσμο. Η συμφωνία θα επιτρέψει την αδειοδότηση της ΔΙ διευκολύνοντας τη μεταφορά τεχνολογίας και την εκπαίδευση του προσωπικού.
  • Το Εθνικό Ερευνητικό Συμβούλιο της Ισπανίας (CSIC) μοιράζεται μια δεύτερη άδεια για ένα πρωτότυπο εμβολίου COVID-19. Η συμφωνία περιλαμβάνει επισκέψεις και εκπαίδευση στο εργοστάσιο, άμεση βοήθεια και συνεχή διαβούλευση με τους παραλήπτες κατασκευαστές, συμπεριλαμβανομένων των ποιοτικών και κανονιστικών θεμάτων.
  • Το Πανεπιστήμιο της Χιλής μοιράζεται την τεχνολογία του για μια ανάλυση COVID-19 για τον ποσοτικό προσδιορισμό των εξουδετερωτικών αντισωμάτων.

Το C-TAP ξεκίνησε τον Μάιο του 2020 από τον ΠΟΥ και την κυβέρνηση της Κόστα Ρίκα με την υποστήριξη 44 κρατών μελών, του Αναπτυξιακού Προγράμματος του ΟΗΕ, της Unitaid, του UNAIDS και των εταίρων υλοποίησης.

Λειτουργεί σύμφωνα με τις αρχές της Αλληλεγγύης και σχεδιάστηκε ως πλατφόρμα για τους προγραμματιστές θεραπευτικών, διαγνωστικών, εμβολίων και άλλων προϊόντων Υγείας για την COVID-19, ώστε να διανέμονται εθελοντικά η πνευματική ιδιοκτησία, οι γνώσεις και τα δεδομένα για επιτάχυνση της τεχνολογικής καινοτομίας και επέκταση της παγκόσμιας παραγωγικής ικανότητας.

Πηγές:
WHO

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Από τη διάγνωση στην ανάγνωση του μυαλού;
Επιστολή ΙΣΑ στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για το clawback του 2023
Ψυχοκοινωνική Προσέγγιση στον Καρκίνο του Πνεύμονα - Προοπτικές και Συμπεράσματα της FairLife L.C.C.