Την πιθανότητα να δούμε αύξηση κρουσμάτων, νοσηλειών και θανάτων, εξαιτίας του νέου κορωνοϊού, αναλύει ο τέως διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ, Άντονι Φάουτσι.

Λίγους μήνες μετά τη συνταξιοδότησή του, αναφέρει στο BBC πως ο ιός δεν έχει εποχικότητα και αυτό φαίνεται τώρα: είναι Αύγουστος και βλέπουμε αύξηση των κρουσμάτων.

Στο ερώτημα πόσο σοβαρό μπορεί να γίνει το πρόβλημα, εξηγεί πως - στην παρούσα φάση - κυκλοφορούν τα στελέχη EG.5 (Eris) και ΧΒΒ (Κράκεν και Αρκτούρος).

Όπως αναφέρει, όσοι έχουν εμβολιαστεί ή νοσήσει από CoViD, έχουν ανοσία, αλλά μπορούν άνετα να μολυνθούν εκ νέου από τα στελέχη που κυκλοφορούν στην παρούσα περίοδο.

Σημειώνει, ωστόσο, πως το 96% του πληθυσμού των ΗΠΑ έχει κάποιον βαθμό ανοσίας, είτε λόγω προηγούμενης νόσησης είτε λόγω εμβολιασμού.

"Βλέπουμε τώρα ένα μεγάλο κύμα μολύνσεων, το οποίο θα συνοδευτεί από ήπιες ή μέτριες νοσήσεις, αλλά οι πιο ευάλωτοι ενδέχεται να χρειαστούν νοσηλεία, ενώ θα υπάρξουν και θάνατοι", τονίζει.

Σύμφωνα με τον κ. Φάουτσι, δεν μπορείς να είσαι ποτέ σίγουρος με αυτόν τον ιό: "Είμαστε, όμως, σίγουροι ότι δεν θα δούμε τόσο πολλές νοσηλείες, όπως στο παρελθόν, καθώς ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού έχει έναν βαθμό προστασίας", επισημαίνει, για να καταλήξει:

"Υπάρχει αρκετή θεμελιώδης προστασία σε επίπεδο κοινότητας και δεν πρόκειται να δούμε το τσουνάμι των κρουσμάτων που είχαμε δει στο παρελθόν".

Δημ.Κ.

 

Πηγές:
BBC

Ειδήσεις υγείας σήμερα
CrossFit: Όσα θέλετε να ξέρετε
Από τη διάγνωση στην ανάγνωση του μυαλού;
Επιστολή ΙΣΑ στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για το clawback του 2023