Τι ακριβώς είναι όταν λέμε "σύμπλεγμα κατωτερότητας", ποια είναι τα σημάδια του και πώς θα το ξεπεράσουμε;
Οι περισσότεροι από εμάς θα αισθανθούμε μειονεκτικά κάποιες φορές. Το σύμπλεγμα κατωτερότητας, όμως, είναι μια κατάσταση γενικότερη. Δεν χρειάζεται να βρεθούμε τυχαία στην παρουσία κάποιου που υπερτερεί σε κάτι για να αισθανθούμε ότι δεν είμαστε αρκετά καλοί - είναι μάλλον μια συνεχής διαδικασία σύγκρισης με τους πάντες, καθώς και η εστίαση σε αυτά που μας φαίνονται καλύτερα στους άλλους και σε όσα δεν μας αρέσουν πάνω μας.
Και όταν αυτό φτάνει σε σημείο να είναι καθημερινό φαινόμενο και να επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την αυτοεκτίμηση, τις σχέσεις και την καθημερινότητά μας, μάλλον ήρθε η ώρα να ζητήσουμε βοήθεια. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά.
Αρχικά, τι είναι;
Μιλάμε για σύμπλεγμα κατωτερότητας αν έχετε συνεχή αισθήματα ανασφάλειας ότι δεν είστε αρκετά καλοί (από όποια πιθανή άποψη) και ότι είστε κατώτεροι από τους άλλους, χωρίς πολλές φορές αυτά τα αισθήματα να έχουν λογική εξήγηση. Μπορεί η πραγματικότητα να είναι και ακριβώς το ανάποδο.
Για να αντιμετωπίσουν αυτά τα αισθήματα, οι άνθρωποι με σύμπλεγμα κατωτερότητας μπορεί να αποτραβηχτούν από τον υπόλοιπο κόσμο για να αποφύγουν τις επιθέσεις που δέχονται από την ανασφάλειά τους, είτε προσπαθούν να "βγουν από πάνω" με έντονη ανταγωνιστικότητα. Και τα δύο μπορούν να γίνουν ιδιαίτερα προβληματικές συμπεριφορές, και όλα αυτά χωρίς να υπολογίζουμε την επίδραση που έχει το ίντερνετ στο πρόβλημα αυτό.
Πώς μπορεί να προκύψει;
Μπορεί να έχει πολλές αιτίες. Και εννοούμε πραγματικά πολλές. Στην παιδική ηλικία, το φαινόμενο μπορεί να εμφανιστεί και να είναι εντελώς φυσιολογικό, καθώς το παιδί ανακαλύπτει και αναπτύσσει τα ταλέντα του. Μπορεί όμως το σύμπλεγμα κατωτερότητας να ξεκινήσει στην παιδική ηλικία για πιο άσχημους λόγους, όπως το να μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον που βίωνε συχνά αρνητική σύγκριση με άλλα παιδιά ή αδέρφια.
Υπάρχουν αιτίες για σύμπλεγμα κατωτερότητας που σχετίζονται με το βιολογικό φύλο, όπως και με το κοινωνικό φύλο. Για παράδειγμα, οι άνδρες είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε συμπλέγματα κατωτερότητας επειδή ο ρόλος (το κοινωνικό φύλο δηλαδή) του άνδρα μπορεί να δημιουργήσει μια σειρά από ανασφάλειες και συμπεριφορές που σαμποτάρουν τον εαυτό μας.
Οι άνδρες μεγαλώνουν με την πεποίθηση ότι δεν πρέπει να εκφράζονται συναισθηματικά, καθώς αυτό θα είναι απόδειξη σθένους. Αυτό δημιουργεί ανταγωνιστικές σκέψεις προς τους άλλους άνδρες, αλλά και προβλήματα στις σχέσεις με άτομα που εκφράζονται πιο εύκολα.
Πότε αρχίζει να γίνεται πρόβλημα στην καθημερινή ζωή;
Αυτά είναι μερικά σημάδια ότι η καθημερινότητά σας έχει αρχίσει να επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από αυτές τις σκέψεις. Σε αυτό το στάδιο θα ήταν καλή ιδέα να ζητήσετε την βοήθεια ενός ειδικού. Μέσω της ψυχοθεραπείας μπορεί να καταλάβετε καλύτερα τις αιτίες που βρίσκονται πίσω από τις σκέψεις κατωτερότητας και τρόπους να τις αντιμετωπίσετε.
Θα μπορέσετε να μάθετε τεχνικές για να αναγνωρίζετε τις δυνάμεις σας και να εστιάζετε σε αυτές.
- Έχετε απομακρυνθεί από τους ανθρώπους που γνωρίζετε και αποφεύγετε να βγείτε από το σπίτι για να μην προκληθούν επιπλέον σκέψεις
- Οι σκέψεις σάς έχουν στρέψει σε μεθόδους αντιμετώπισης όπως το αλκοόλ και τα ναρκωτικά
- Παίρνετε συχνά μεγάλα ρίσκα επειδή αισθάνεστε ότι πρέπει να αποδείξετε ότι είστε όλο και καλύτερος
- Η αυτοεκτίμησή σας είναι πολύ χαμηλή και αυτό σας γεμίζει με αισθήματα απογοήτευσης, ενώ επίσης μπορεί να καθοδηγεί την συμπεριφορά σας
Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι