Τα μήλα είναι στην εποχή τους και είναι η κατάλληλη στιγμή να τα απολαύσουμε. Ποια είναι τα οφέλη τους για την υγεία μας;

Το γνωστό ρητό με το μήλο και τον γιατρό μπορεί να μην ισχύει στην κυριολεξία, αλλά τα μήλα έχουν πολλά οφέλη για τον οργανισμό μας. Και τώρα μάλιστα που είναι στην εποχή τους, είναι η κατάλληλη στιγμή για να τα απολαύσουμε. Ας ρίξουμε μια ματιά στους λόγους για να τρώμε περισσότερα μήλα.

Ενισχύουν την υγεία της καρδιάς

Τα μήλα, ειδικά με την φλούδα τους, είναι μια πλούσια πηγή φυτικών ινών, πολυφαινολών και άλλων θρεπτικών συστατικών που ενισχύουν την υγεία της καρδιάς. Αρκετές μελέτες έχουν συνδέσει τα μήλα με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Μια ανασκόπηση του 2020 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 100-150 γραμμαρίων μήλων καθημερινά (περίπου ένα μικρό μήλο) σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και παραγόντων κινδύνου όπως η υψηλή χοληστερόλη και η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Βελτιώνουν την υγεία του πεπτικού συστήματος

Τα μήλα είναι καλή πηγή πηκτίνης, μιας διαλυτής ίνας που μπορεί να βελτιώσει την πέψη. Ως διαλυτή ίνα, η πηκτίνη απορροφά το νερό στην πεπτική οδό δημιουργώντας μεγαλύτερα, πιο μαλακά κόπρανα που είναι πιο εύκολο να αποβληθούν. Η πηκτίνη αναγνωρίζεται επίσης ως πρεβιοτικό που ενθαρρύνει την ανάπτυξη και τη δραστηριότητα των ευεργετικών βακτηρίων στο έντερο.

Μπορεί να υποστηρίξουν τη διαχείριση του βάρους

Τα μήλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και φυτικές ίνες αλλά είναι χαμηλά σε θερμίδες. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να μας κρατήσουν χορτάτους για περισσότερη ώρα και να αποφύγουμε την υπερφαγία. Μια μελέτη σε ενήλικες συνέδεσε την υψηλότερη πρόσληψη φυτικών ινών με την απώλεια βάρους.

Μπορεί να αποτρέψουν τον διαβήτη

Η έρευνα δείχνει ότι τα άτομα που τρώνε δύο μερίδες ολόκληρων φρούτων, όπως τα μήλα, την ημέρα έχουν 36% χαμηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 σε σχέση με άτομα που καταναλώνουν λιγότερο από μισή μερίδα. Μια ανασκόπηση διαπίστωσε ότι τα μήλα και τα αχλάδια συσχετίστηκαν με σημαντική μείωση κατά 18% στον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Οι διαλυτές φυτικές ίνες στα μήλα μπορεί να αποτρέψουν τον διαβήτη επιβραδύνοντας την απορρόφηση των υδατανθράκων, αποτρέποντας την απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας
Δωρεά Στ. Κουτμερίδη στη μνήμη της κόρης του που πέθανε από CoViD
Αποκάλυψη προτομής Ιπποκράτη στο Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών