Δυσανάλογες προς το μέγεθός τους, είναι η απόλαυση και το όφελος που παρέχουν τα κολοκυθάκια στην υγεία.

Η ήπια αυτή γεύση, μπορεί να συνδυαστεί με μεγάλη ποικιλία συνταγών και να προσφέρει περιορισμένες θερμίδες και υψηλή περιεκτικότητά τους σε θρεπτικά συστατικά.

Ενώ συχνά θεωρείται και χρησιμοποιείται ως λαχανικό, τα κολοκυθάκια τεχνικά είναι φρούτα. Συλλέγεται και τρώγεται ενώ είναι ανώριμο. Αυτό το ξεχωρίζει από άλλα είδη κολοκυθιού, όπως και η μαλακή φλούδα του.

Επιμήκεις ποικιλίες κολοκύθας άρχισαν να εμφανίζονται στις ιταλικές κουζίνες ήδη από το 1600, αλλά η πρώτη περιγραφή του προϊόντος με το όνομα "κολοκυθάκια" δεν εμφανίστηκε παρά μόνο στις αρχές του 1900.

Οφέλη για την υγεία

Τα κολοκυθάκια είναι γεμάτα με πολλές σημαντικές βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και χαμηλό αριθμό θερμίδων. Οι φυτικές ίνες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην πέψη και μπορεί να περιορίσουν την πιθανότητα να υποφέρετε από μια ποικιλία προβλημάτων γαστρεντερικού συστήματος.

Πρόληψη Καρκίνου: Περιέχουν ζεαξανθίνη και πολλές άλλες ενώσεις που μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο στην πρόληψη του οξειδωτικού στρες. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να περιορίσει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου.

Πρόληψη και Διαχείριση Διαβήτη: Είναι πλούσια σε βιταμίνη Β6. Έρευνες δείχνουν ότι αυτή η βιταμίνη μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα. Η βιταμίνη μπορεί ακόμη και να παίξει προστατευτικό ρόλο κατά του διαβήτη.

Υγεία των ματιών: Ενώσεις, όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη προστατεύουν τα κύτταρα του ματιού, φιλτράροντας τα μήκη κύματος του μπλε φωτός. Μια διατροφή πλούσια σε αυτές τις ενώσεις μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη ή άλλων προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με τα μάτια.

Θρέψη

Τα κολοκυθάκια είναι πλούσια σε πολλαπλά αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένης της λουτεΐνης και της ζεαξανθίνης. Παρά το γεγονός ότι είναι γεμάτα με πολλά σημαντικά θρεπτικά συστατικά, είναι χαμηλά σε θερμίδες, λιπαρά και ζάχαρη.

Αποτελούν, επίσης, μία υπέροχη πηγή για φολικό οξύ, κάλιο, βιταμίνη Α και θρεπτικά συστατικά ανά μερίδα.

Ένα μεγάλο ωμό κολοκυθάκι περιέχει 55 θερμίδες, 4 γραμμάρια πρωτεΐνη, 1 γραμμάριο λίπος, 10 γραμμάρια υδατάνθρακες, 3,2 γραμμάρια φυτικές ίνες και 8 γραμμάρια ζάχαρη.

Τι να προσέξετε

Τα κολοκυθάκια χρησιμοποιούνται συχνά ως υποκατάστατο των ζυμαρικών ή άλλων συστατικών με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Αυτό μπορεί να μειώσει δραματικά τον αριθμό των θερμίδων ενός γεύματος, αλλά οι συνταγές με κολοκυθάκια ενδέχεται να περιέχουν βαριές σάλτσες με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και λιπαρά.

Μια άλλη πιθανή αιτία ανησυχίας είναι οι αλλεργίες στα κολοκυθάκια που είναι πολύ συχνές. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν διάρροια και ναυτία.

Δημ.Κ.

Πηγές:
WebMD

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας
Δωρεά Στ. Κουτμερίδη στη μνήμη της κόρης του που πέθανε από CoViD
Αποκάλυψη προτομής Ιπποκράτη στο Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών