Το σπανάκι συχνά θα βρεθεί στην κορυφή στις λίστες με τα πιο υγιεινά λαχανικά. Αυτό συμβαίνει επειδή η περιεκτικότητά του σε θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας είναι αντιστρόφως ανάλογη με τις θερμίδες του: Τρία φλιτζάνια ωμό σπανάκι παρέχουν περίπου 20 θερμίδες, 2 γραμμάρια πρωτεΐνης και 3 γραμμάρια υδατάνθρακες εκ των οποίων τα 2 γραμμάρια είναι φυτικές ίνες. Επίσης, στην ίδια μερίδα θα καλύψουμε 3 φορές την ανάγκη μας σε βιταμίνη Κ για την ημέρα, πάνω από 1,5 φορά για βιταμίνη Α και θα πάρουμε επίσης σχεδόν την μισή βιταμίνη C μας.
Το σπανάκι περιέχει επίσης το 45% της ημερήσιας ανάγκης για φολικό οξύ, μια βιταμίνη Β που βοηθά στο σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων και DNA. Παρέχει επίσης σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο και μικρές ποσότητες άλλων βιταμινών Β. Ποια είναι όμως και τα υπόλοιπα οφέλη που έχει αυτό το λαχανικό για την υγεία μας;
Επιπλέον μικρή συμβουλή: Προτιμήστε να καταναλώσετε το σπανάκι ωμό. Έτσι διατηρεί όλα τα θρεπτικά του συστατικά, μιας και η θερμότητα μπορεί να καταστρέψει
Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά
Εκτός από τις πολλές βιταμίνες και τα μέταλλα του, το σπανάκι παρέχει αντιοξειδωτικά που προστατεύουν από ασθένειες. Μερικά αντιοξειδωτικά στο σπανάκι περιλαμβάνουν την καμπφερόλη, την κερσετίνη, τη μυρικετίνη και την ισοραμνετίνη—γνωστά και ως φλαβονοειδή. Τα φλαβονοειδή είναι ενώσεις που μπορεί να σας προστατεύσουν από καρδιαγγειακές και φλεγμονώδεις ασθένειες.
Βοηθά στην διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής
Οι φυτικές ίνες και οι ενώσεις του σπανακιού πυροδοτούν την απελευθέρωση ορμονών που σας κάνουν να αισθάνεστε χορτάτοι, με αποτέλεσμα να είναι πιο εύκολο να αποφύγετε την υπερφαγία. Το γεγονός ότι το σπανάκι μπορεί να το κάνει αυτό με τόσο λίγες θερμίδες είναι ακόμα καλύτερο, μιας και αυτό το καθιστά εξαιρετική τροφή για όσους θέλουν να χάσουν βάρος.
Υποστηρίζει την υγεία του εγκεφάλου
Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του σπανακιού το καθιστούν πολύ ισχυρό σύμμαχο του εγκεφάλου μας. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2015 στο περιοδικό Alzheimer's & Dementia, οι ερευνητές παρακολούθησαν τα διατροφικά πρότυπα και τις γνωστικές δεξιότητες περισσότερων από 900 ενηλίκων ηλικίας 58 έως 98 ετών για περίπου πέντε χρόνια. Παρατήρησαν σημαντική μείωση στο ποσοστό γνωστικής έκπτωσης μεταξύ αυτών που κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες φυλλωδών πράσινων λαχανικών.
Βοηθά στη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης
Το σπανάκι είναι επίσης πηγή νιτρικών αλάτων, τα οποία είναι φυσικά χημικά. Τα νιτρικά άλατα διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία. Αυτό βελτιώνει τη ροή του αίματος και μειώνει το στρες στην καρδιά. Το ρόφημα σπανάκι, καθώς και ο χυμός παντζαριού, μειώνουν επίσης την αρτηριακή πίεση. Η διαστολική αρτηριακή πίεση - αυτό που λέμε "η μικρή" πίεση - παρέμεινε χαμηλή για πέντε ώρες μετά την κατανάλωση του ροφήματος με σπανάκι και σαλάτα ρόκα.
Μπορεί να βοηθήσει την υγεία των ματιών
Ένα από τα αντιοξειδωτικά του σπανακιού, η λουτεΐνη, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία. Είναι η κύρια αιτία απώλειας όρασης για άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών. Η πρόληψη είναι το κλειδί με αυτή την πάθηση, επειδή δεν υπάρχει θεραπεία.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς φροντίζω κάθε τύπο δέρματος
Καρδιακή προσβολή: Οι β-αναστολείς συνδέονται με κατάθλιψη στη μετεγχειρητική φροντίδα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου