Στις αλλαγές που προωθούνται στον τομέα του Φαρμάκου, αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ως κεντρικός ομιλητής στο 22ο Συνέδριο HealthWorld, με τίτλο "Making Healthcare Reform a Political and Investment Priority", που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Στην ομιλία του αναφέρθηκε στις τομές που προωθούνται στον χώρο της Υγείας, οι οποίες θα αλλάξουν τον υγειονομικό χάρτη της χώρας, αλλά ταυτόχρονα θα εκσυγχρονίσουν τις δομές και τους οργανισμούς της υγείας, ώστε να παρέχουν αναβαθμισμένες υπηρεσίες στους πολίτες.

Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας μιας εθνικής πολιτικής για το Φάρμακο που θα ενισχύσει την παραγωγή στη χώρα.

Ο υπουργός Υγείας επιβεβαίωσε χθεσινό δημοσίευμα του iatronet.gr, σύμφωνα με το οποίο αναμένεται η δημιουργία ψηφιακής εφαρμογής για την κεντρική παραγγελιοληψία και την εκκαθάριση με την ονομασία ekapi.net όλων των φαρμακευτικών προϊόντων, που παραγγέλνουν τα νοσοκομεία και διαχειρίζεται η Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ).

Αναφέρθηκε και στον εκσυγχρονισμό του ΕΟΠΥΥ, τον οποίο χαρακτήρισε τον κεντρικό κινητήρα όλου του συστήματος δημόσιας Υγείας στη χώρα. Όπως είπε, πέραν του εκσυγχρονισμού και της ψηφιοποίησης θα οπλιστεί με ελεγκτικές διαδικασίες σε όλο το φάσμα των παρόχων Υγείας. Αυτό ξεκινάει πολύ γρήγορα, έναν διαγωνισμό που θα αναρτήσει ο Οργανισμός, έτσι ώστε ελεγκτικές εταιρείες παγκοσμίου κύρους να αναλάβουν τον έλεγχο των δαπανών.

Σε σχέση με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), είπε πως πρόκειται για έναν "μεγάλο ασθενή", ο οποίος πρέπει να γίνει το κεντρικό εργαλείο για άσκηση πολιτικής. Ο κ. Χρυσοχοΐδης έκανε λόγο για "αναγέννηση του ΕΟΦ, ψηφιοποίηση και στελέχωσή του".

Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργείται ένας μηχανισμός που δεν υπάρχει στη χώρα. Του HDA, του μηχανισμού αξιολόγησης του φαρμάκου, των τεχνολογιών Yγείας, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής. Από το 2025 - σημείωσε - θα μιλάμε για μια ενιαία πολιτική αξιολόγησης των προϊόντων ιατρικής τεχνολογίας, που θα αξιολογεί την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων και με μια ενιαία πολιτική, θα μπορούμε πολύ γρήγορα να έχουμε αποτελέσματα για κάθε προϊόν.

Προανήγγειλε και την ενίσχυση της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο, επίσης, του ΕΟΦ, ώστε να υπάρχουν καθαρές διαδικασίες με κλειστές συμφωνίες, κλειστούς προϋπολογισμούς, για να μπορέσουμε πραγματικά - όπως είπε - να εξασφαλίσουμε καθαρούς κανόνες, προβλεψιμότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε πως "έχει αποφασιστεί και στον τομέα του Φαρμάκου να εγκαταστήσουμε, να οργανώσουμε, να εκπονήσουμε, μια νέα εθνική φαρμακευτική πολιτική, που περιλαμβάνει σταθερούς κανόνες, που περιλαμβάνει απολύτως την προσβασιμότητα, περιλαμβάνει την αξιολόγηση και την αποζημίωση και περιλαμβάνει τη διαφάνεια και τη δικαιοσύνη".

Αναφερόμενος στα καινοτόμα φάρμακα, είπε πως κάθε χρόνο πολλαπλασιάζονται: "Αν δείτε τα στοιχεία, 20 φάρμακα, 20 προϊόντα αντιπροσωπεύουν το 20% της δαπάνης", είπε, για να σημειώσει: "Χιλιάδες προϊόντα, τα τρέχοντα αυτά που κυκλοφορούν στην αγορά εδώ και χρόνια, είτε είναι on, είτε είναι off, τα οποία κυκλοφορούν στην αγορά με μια τιμή που έχει ορισθεί, αυτή είναι η δεύτερη κατηγορία, η μαζική δηλαδή κατανάλωση των ποσοτήτων των φαρμάκων που καταναλώνει ο ελληνικός πληθυσμός".

Γενόσημα

Σε σχέση με τα γενόσημα, τόνισε πως αφορούν ένα μικρό τμήμα, το οποίο μεγαλώνει και ο ίδιος είναι ευτυχής για αυτό. "Είμαστε διατεθειμένοι πραγματικά να συνδράμουμε, να βοηθήσουμε, να στηρίξουμε επενδυτικά, με κίνητρα, τη δημιουργία επενδύσεων στη χώρα, είτε από την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, η οποία τελευταία εξαπλώνεται στην παραγωγή γενοσήμων φαρμάκων. Είμαστε πολύ ευτυχείς αυτή τη στιγμή σε σχέση με μεγάλες χώρες της Ευρώπης που υπέστησαν τις συνέπειες της αφέλειας που σας είπα προηγουμένως", ανέφερε.

Για τις παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων, υπογράμμισε πως "...είναι μια διαδικασία νομιμότητας, μια διαδικασία η οποία προσφέρει στη χώρα εισοδήματα, πρέπει να εναρμονίζεται πάντα με τις ανάγκες  της ελληνικής αγοράς, της επάρκειας των φαρμάκων για τους Έλληνες ασθενείς"...

Επανέλαβε πως προχωρεί η δημιουργία ενός μηχανισμού, ο οποίος περιέχει μια σειρά από τεχνικές εφαρμογές, "...ώστε το δημόσιο, ο ΕΟΦ, οι οργανισμοί του, ο ΕΟΠΥΥ και η ΗΔΙΚΑ, οι φαρμακέμποροι, η φαρμακοβιομηχανία, όλοι μας να είμαστε καθημερινά on line, να διαβουλευόμαστε με διαφάνεια και να ξέρουμε ποια προϊόντα  είναι ελλειπτικά και δεν θα φύγουν από τη χώρα και ποια από αυτά είναι πλεονασματικά και μπορούν να εξάγονται οπουδήποτε στον κόσμο και φυσικά στο πλαίσιο των παράλληλων εξαγωγών από τις φαρμακαποθήκες, τις επιχειρήσεις της χώρας"... 

Επενδυτικά κίνητρα

Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε και στα επενδυτικά κίνητρα, λέγοντας πως όσοι επενδύουν στη χώρα, στην παραγωγή με πολλές μορφές, είτε αφορούν απευθείας επιδοτήσεις από το ταμείο Ανάκαμψης (RRF), είτε αφορούν το επενδυτικό clawback, θα επεκταθούν και θα μεγαλώσουν.

"Η γνώμη μου είναι ότι χρειάζεται μια ειδική διαχείριση για τα καινοτόμα φάρμακα. Με ένα ειδικό ταμείο, αλλά αυτές είναι οι αρχικές μου σκέψεις, έτσι ώστε να ξέρετε και εσείς τους καθαρούς κανόνες, να γνωρίζετε πολύ καλά ποια θα είναι η επενδυτική σας, η χρηματοδοτική σας, η οικονομική σας δραστηριότητα στη χώρα τα επόμενα χρόνια για να μπορείτε συνεργαζόμενοι με τα board των εταιρειών σας, να ξέρετε που ακριβώς θα πάτε την επιχειρηματική σας δράση στην Ελλάδα", ανέφερε.

Για τις μεγάλες φαρμακευτικές επιχειρήσεις, είπε πως τα τελευταία 10 χρόνια έχουν εισπράξει περίπου 15 δισ. ευρώ και δεν έχει γίνει ούτε ένα ευρώ επένδυση. "Αυτό κρατήστε το σας παρακαλώ για να μπορέσουμε όλοι και δεν το λέω για λόγους αντιπαλότητας, το λέω, το αναφέρω και σας καλώ δημιουργώντας περαιτέρω φιλοεπενδυτικό περιβάλλον, δημιουργώντας κίνητρα τα οποία μπορούμε να συζητήσουμε", σημείωσε.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, πολύ μικρότερες χώρες από εμάς έχουν κάνει θαύματα στη φαρμακοβιομηχανία και στην ιατροτεχνολογία και κάνουν τεράστιες εξαγωγές. "Νομίζω ότι εμείς είμαστε πολύ καλύτεροι από πλευράς ανθρώπινου δυναμικού και συνθηκών και η φιλοδοξία μου είναι ότι μπορούμε όλοι μαζί να πετύχουμε στόχους, ούτως ώστε το ΑΕΠ της χώρας να εκτιναχθεί", κατέληξε. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας
Δωρεά Στ. Κουτμερίδη στη μνήμη της κόρης του που πέθανε από CoViD
Αποκάλυψη προτομής Ιπποκράτη στο Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών