Επαναστατική ασύρματη ακουστική συσκευή είναι ικανή να παρακολουθεί το ανθρώπινο σώμα με ακρίβεια, που πιθανόν θα σώσει πολλές ζωές, δήλωσαν ερευνητές.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν τη φορετή τεχνολογία για να παρακολουθεί ζωτικά όργανα πιο στενά.
Η συσκευή, που επικολλάται στο σώμα έχει σχεδιαστεί να φιλτράρει τον περιβάλλοντα ήχο και να εστιάζει στους εσωτερικούς ήχους.
Αυτή η καινοτομία θα μπορούσε να μεταμορφώσει την παρακολούθηση της υγείας- ιδιαίτερα των πρόωρων μωρών και ανθρώπων με αναπνευστικές νόσους.

Ειδικοί θεωρούν ότι ξεπερνά τις παραδοσιακές μεθόδους που χρησιμοποιούν πολλοί γιατροί για την αξιολόγηση της υγείας του ασθενούς.

Ερευνητές του Northwestern University ανέπτυξαν φορητές συσκευές μινιατούρες, που ξεπερνούν τις πληροφορίες από τις συνήθεις ιατρικές εξετάσεις. Αυτές οι συσκευές επικολλώνται απαλά στο δέρμα δίνοντας συνεχή παρακολούθηση και παρακολουθώντας ασύρματα ήχους σε διάφορες περιοχές του σώματος.



Οι ερευνητές παρομοιάζουν τη συσκευή με την ύπαρξη 13 γιατρών που ακούν ταυτόχρονα το σώμα του ασθενούς.
Σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι η συσκευή μπορεί να ακούει ταυτόχρονα και να συγκρίνει διαφορετικές περιοχές των πνευμόνων.
Παρά το μικρό της μέγεθος, περιέχει flash memory, Bluetooth, μπαταρία και 2 μικρόφωνα. Αλγόριθμος κάνει διαχωρισμό μεταξύ εσωτερικών και εξωτερικών ήχων.

Σε αρχικές μελέτες, οι συσκευές δοκιμάστηκαν σε 15 πρόωρα νεογνά με αναπνευστικά και εντερικά προβλήματα και σε 55 ενηλίκους, περιλαμβανομένων πολλών με χρόνιες πνευμονικές νόσους.
Τοποθετήθηκαν αισθητήρες στην κοιλιά των νεογνών, με τα αρχικά αποτελέσματα να ταιριάζουν με τις μετρήσεις κινητικότητας εντέρων ενηλίκων.
Οι συσκευές αιχμαλώτισαν ήχους πνευμόνων και σωματικών κινήσεων σε διάφορες περιοχές, επιτρέποντας την ανάλυση ατομικών αναπνοών στους πνεύμονες.

Οι συσκευές δεν πληρούσαν μόνο πρότυπα ακρίβειας κλινικού βαθμού, αλλά εισήγαγαν και νέες λειτουργίες που δεν έχουν φανεί ακόμη στην έρευνα ήσ την κλινική πρακτική.

Πηγές:
Northwestern University

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κασσελάκης: Πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησής μας θα είναι το ΕΣΥ
Νέες ενδείξεις ότι τεχνητό γλυκαντικό συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θρόμβωσης
Καφέ αράχνη: Νεκρωτικές δερματικές βλάβες και αιμόλυση από το τσίμπημά της