Βλαστοκύτταρα που εγχύθηκαν στον εγκέφαλο ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση φαίνεται να τους προστατεύουν από περαιτέρω βλάβη από την εκφυλιστική ασθένεια, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
«Χρειαζόμαστε απεγνωσμένα να αναπτύξουμε νέες θεραπείες για τη δευτερογενή προϊούσα πολλαπλή σκλήρυνση και είμαι συγκρατημενα πολύ ενθουσιασμένος με τα ευρήματά μας, τα οποία είναι ένα βήμα προς την ανάπτυξη μιας κυτταρικής θεραπείας για τη θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Stephano Pluchino, καθηγητής αναγεννητικής νευροανοσολογίας. στο Πανεπιστήμιο του Cambridge.
Ειδικοί είπαν ότι η νέα μελέτη προσφέρει ελπίδα.
Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 15 ασθενείς με υψηλή αναπηρία με δευτεροπαθή σκλήρυνση κατά πλάκας, οι περισσότεροι από τους οποίους χρησιμοποιούσαν αμαξίδιο. Οι ασθενείς επιλέχθηκαν από δύο νοσοκομεία στην Ιταλία.
Προηγούμενες μελέτες σε ποντίκια από την ομάδα του Κέμπριτζ είχαν δείξει ότι τα εγκεφαλικά βλαστοκύτταρα που μεταμοσχεύονται στο κεντρικό νευρικό σύστημα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της βλάβης και ενδεχομένως να επιδιορθώσουν τη βλάβη που προκαλείται από τη σκλήρυνση κατά πλάκας.
Οι ερευνητές ενέχυσαν στους ασθενείς βλαστοκύτταρα του εγκεφάλου που ελήφθησαν από ένα μόνο έμβρυο- δότη που είχε αποβληθεί. Οι Ιταλοί ερευνητές που συμμετείχαν στη μελέτη έδειξαν τη δυνατότητα παραγωγής μιας σχεδόν απεριόριστης προσφοράς αυτών των βλαστοκυττάρων από έναν μόνο δότη.
Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης των 12 μηνών, κανένας από τους ασθενείς δεν ανέφερε συμπτώματα που να υποδηλώνουν υποτροπή. Επιπλέον, κανένας δεν υπέστη σημαντική επιδείνωση της γνωστικής του λειτουργίας.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτό δείχνει μια ουσιαστική σταθεροποίηση της νόσου των ασθενών, αν και τα υψηλά επίπεδα αναπηρίας τους καθιστούν δύσκολη την επιβεβαίωση.
«Αναγνωρίζουμε ότι η μελέτη μας έχει περιορισμούς -- ήταν μόνο μια μικρή μελέτη και μπορεί να υπήρχαν συγχυτικές επιδράσεις από τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, για παράδειγμα -- αλλά το γεγονός ότι η θεραπεία μας ήταν ασφαλής και ότι τα αποτελέσματά της διήρκεσαν πέρα από τους 12 μήνες της δοκιμής σημαίνει ότι μπορούμε να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο των κλινικών δοκιμών», είπε ο Pluchino.
Οι δοκιμές έδειξαν ότι υψηλότερες δόσεις βλαστοκυττάρων παρήγαγαν υψηλότερα επίπεδα λιπαρών οξέων στο αίμα και στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό, κάτι που μπορεί να είναι μια πιθανή εξήγηση των προστατευτικών επιδράσεων που παρατηρήθηκαν σε αυτή τη μελέτη, είπαν οι ερευνητές.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Cell Stem Cell.
Πηγές:
Cell Stem Cell.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρκίνος στο πάγκρεας: Πειραματική θεραπεία πέτυχε τον κύριο στόχο σε δοκιμή τελικού σταδίου
Ο Ηλίας Μόσιαλος επίτιμος διδάκτορας στην Ιατρική του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν χαλαρώνουμε