Το σκόρδο κάποιοι το λατρεύουν και άλλοι το μισούν. Υπάρχουν όμως λόγοι για να το έχουμε στο πιάτο μας που δεν έχουν να κάνουν με τη γεύση ή τη μυρωδιά του. Το σκόρδο μπορεί να είναι ιδιαίτερα καλό για την υγεία μας όταν το χρησιμοποιουμε στη μαγειρική μας.

Αρχικά, ένα πολύ καλό νέο

Για όσους δεν συμπαθούν και τόσο το κανονικό σκόρδο, η σκόνη του μπορεί να είναι πιο υποφερτή. Και ίσως να σας προσφέρει περισσότερα οφέλη. Λέμε ίσως επειδή οι περισσότερες μελέτες για τα οφέλη του σκόρδου έχουν γίνει πάνω σε συμπληρώματα - ένα εκ των οποίων ήταν και το σκόρδο σε σκόνη - που συνήθως σημαίνει και μεγαλύτερη ποσότητα σκόρδου. Άρα αν χρησιμοποιείτε το σκόρδο σε σκόνη, συνεχίστε άφοβα, είναι για το καλό σας.

Μπορεί να βοηθά με την αρτηριακή πίεση

Το σκόρδο ενισχύει την παραγωγή χημικών που διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία. Αυτό με τη σειρά του ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος και βοηθάει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Το σκόρδο έχει επίσης αντιπηκτικές ιδιότητες, κάτι που θα μπορούσε να ελέγξει τους παράγοντες που οδηγούν σε αθηροσκλήρωση.

Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Η χρόνια φλεγμονή βρίσκεται πίσω από πολλές παθήσεις όπως η καρδιοπάθεια, ο διαβήτης και η αρθρίτιδα. Το σκόρδο περιέχει ουσίες με αντιφλεγμονώδη δράση, που σημαίνει ότι δίνουν μια έξτρα ώθηση στον οργανισμό μας. Είναι, επίσης, γεμάτο αντιοξειδωτικά.

Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης

Δεν υπάρχει μεγάλη έρευνα από πίσω, υπάρχουν όμως στοιχεία που στηρίζουν ότι η συχνή κατανάλωση σκόρδου μπορεί να συμβάλει στη μείωση της συνολικής αλλά και της "κακής" LDL χοληστερόλης.

Ενισχύει τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος

Η αλλισίνη είναι μια χημική ένωση στο σκόρδο που έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες. Δεν πρόκειται να είναι η βάση της υγείας σας, αλλά στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής μπορεί να ενισχύσει την προσπάθειά σας.

Μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε το αλάτι στη διατροφή σας

Το σκόρδο, μαζί με άλλα μυρωδικά, μπορεί να δώσει ενδιαφέρουσα γεύση στο φαγητό σας και να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε τη χρήση αλατιού, ειδικά αν προσπαθείτε να το μειώσετε για λόγους υγείας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV